Bitcoin’de Yükseliş Başladı Mı?
Bitcoin grafiği logaritmik ölçekte incelendiğinde 15 Aralık 2018 ve 08 Şubat 2019 tarihlerindeki dip ve bu iki dip arasında 24 Aralık 2018 tarihinde gerçekleşen zirve dikkate alınarak çizilen fibonacci kanalı aşağıdaki resimdeki gibi. Resimde fibonacci kanal çizgilerinden 0.5 ve katları gösterilmiştir.
Geçtiğimiz hafta görülmüş olan 6435 usdt seviyesi, fibonacci kanal çizgilerinden 1 katsayılı olan çizgi seviyesinden geçmekteydi ve bu fibonacci kanal çizgisinin çok iyi bir şekilde test edildiği yukarıdaki grafikte açıkça görülebiliyor.
Diğer taraftan, 22 Aralık 2019 günü yaşanan yükselişle de mavi renkteki düşen kanal orta çizgisinin üstüne çıkılmış durumda. 7750 usdt seviyesinin üzerinde kalmayı başarabilirse, bitcoin’in mavi renkte gösterilmiş olan düşen kanal üst çizgisi seviyeleri olan 8600 usdt’ye kadar yükseliş potansiyeline sahip olduğu görülüyor. Bu seviyeler aynı zamanda yükselen kanalların da ikinci seviyesi olan 1 ve 2 fibonacci kanal çizgileri arasındaki alanın üst sınırına denk geliyor. Tabi ki 8600 seviyesi söz konusu olsa bile 7750 usdt’nin üzerinde ara dirençler mevcut. Bunlar: 8000 ve 8350 usdt.
Uzun Vadeli Alçalan Takoz Formasyonu
Aşağıdaki linear grafikte ise 2019 Temmuz ayından itibaren oluşmaya başlamış ve hala devam etmekte olan alçalan takoz formasyonu dikkati çekiyor. Bu formasyonlar “GENELDE” yukarı yönde kırılarak sonlanırlar. Ancak, bir konuyu hatırlatmakta fayda var: Formasyonlar gerçekleşene kadar ihtimal olmaya devam ederler.
Grafikte üstten geçen düşen trend çizgisinin içinde bulunduğumuz günler için direnç gösterebileceği seviyelerin de yaklaşık 8600 usdt olması dikkat çekici.
Bitcoin’de Önemli İndikatörler Sınırda!
MACD, RSI ve ADX indikatörleri incelendiğinde, önemli direnç ya da destek seviyelerinde oldukları görülüyor. Bu nedenle, 7750 civarlarının önemi biraz daha artmış durumda. Eğer bu seviye aşılacak olursa muhtemelen MACD’nin histogram çizgisi için direnç olarak değerlendirilebilecek seviyeler aşılmış olacaktır(MACD’nin histogram çizgisi için 85 seviyesindeki yatay direnç). Bu durumda, 8600 usdt’ye doğru yükselişin devam etmesi beklenir.
Diğer taraftan RSI’da Temmuz 2019’dan itibaren devam etmekte olan düşen trend çizgisi seviyelerine çok yaklaşılmış ve test ediliyor. Bugünkü kapanış eğer 7750 usdt ve üzerinde gelebilirse RSI’ın aşağıdaki grafikte gösterilmiş olan düşen trend çizgisini kırması söz konusu olabilir. RSI ve fiyatlar arasında sıkça görülebilen bu uyumsuzluğu dikkatle takip etmekte fayda var. Zira, RSI bir düşen trend çizgisini aşıyor ama fiyatlar henüz aşamıyorsa, genelde RSI öncü sinyal vermiş olabiliyor. Böyle bir durumda önce RSI düşen trendi kırıyor, fiyatlar daha sonra katılıyor. Yani, RSI’daki “OLASI” böyle bir düşen trend kırılışı fiyatların önümüzdeki dönemde 8600’ü aşmasının öncü sinyali olabilir.
ADX indikatörü de, RSI gibi çok kritik bir seviyede. ADX indikatörü trend olup olmadığını gösteren kritik bir indikatör ve aşağıdaki grafikte Eylül ortasındaki dip seviyesinden itibaren oluşmaya başlamış olan yükselen bir trend çizgisini bugün test ediyor. 25 seviyesinin altına inmesi durumunda ADX indikatöründeki yükselen trend kırılmış olacak. ADX indikatörü için referans değerlerden birisi 20’dir. 20 seviyesinin altına düşmesi, fiyatlarda bir konsolidasyon dönemine girildiğini (yatay piyasada olunduğunu) gösterir. Adx 20 seviyesinin üzerindeyse fiyatlarda trend olduğunu gösterir. Dolayısıyla, eğer ADX indikatörü aşağıdaki grafikte gösterilmiş olan kendi yükselen trend çizgisinin üzerinde kalmaya devam edebilirse, trendin kuvvetlenerek devam etmesi muhtemeldir. Fiyatların da 7750 seviyesini aşması gündeme gelirse, kısa vadede 8600 seviyelerine doğru hızlı bir yükseliş yaşanabilir.
Peki, Ya Geri Dönerse Bitcoin Fiyatı?
Bitcoin usdt bazında 7750’yi aşmayı başaramazsa, bu durumda aşağıdaki grafikte kırmızı renkte gösterilmiş olan kısa vadeli yükselen trend çizgisi desteği olan 7300 takip edilmeli. Bu seviyenin zaman ilerledikçe, trend çizgisinin pozitif eğiminden dolayı, yükseldiği de unutulmamalı. Eğer bu yükselen trend çizgisinin altında kapanışlar gelecek olursa bu durumda, grafikte mavi renkte gösterilmiş olan hafif eğimli düşen kanalın orta çizgisinin geçtiği seviye olan 7080 civarları takip edilmeli. 7080 seviyesinin altında ise, daha önceden test edilmiş olan 6400 yeniden test edilebilir.
Özetle;
Bitcoin’de Pazar günü yaşanan yükselişin devam edebilmesi için 7750 seviyesinin aşılması gerekir. Bu seviyenin üzerindeki dirençler: 8000, 8350 ve 8600 olarak görülüyor.7300 seviyesinin altında ise 7080, 6950 ve 6400 seviyeleri gündeme gelebilir. Uzun vadede alçalan takoz formasyonunu takip etmekte fayda var. Günlük grafikte RSI’daki düşen trend çizgisinin, ADX indikatöründeki yükselen trend çizgisinin kırılıp kırılmayacağı önümüzdeki günler için oldukça önemli.
25 Aralık 2019 Çarşamba günü analizinin yapılmasını istediğiniz altcoin adını bu paylaşımın altındaki yorum kısmına yazabilirsiniz.
Hepinizin mutlu, huzurlu, sağlıklı ve bol kazançlı bir hafta geçirmenizi dilerim.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.