Yükleniyor...

Bitcoin Cüzdan Platformu “Bitcüzdan” ile Röportajımız

Türkiye’de yavaş yavaş gelişmekte olan Bitcoin ekosistemine, bir katkı da BitCüzdan’dan geldi.

Bitcoin Cüzdanı

Türkiye’de yavaş yavaş gelişmekte olan Bitcoin ekosistemine, bir katkı da BitCüzdan’dan geldi. BitCüzdan, Bitcoinlerinizi saklayabileceğiniz bir web cüzdanı olarak hizmet veriyor. Dilerseniz BitCüzdan’ı kurucusundan dinleyelim ve dijital para hakkındaki görüşlerini öğrenelim.

devran-erogul
Devran Eroğul – Bitcüzdan Kurucusu

Bitcoin’le 2,5 yıl önce, bitcoin henüz bir kaç yüz insanı ilgilendiren bir konuyken yurtdışındaki bir arkadaşımız aracılığıyla tanıştım. Şahsen 2006’dan beri internet alanında çeşitli projeleri hayata geçirmekle meşgulüm. Matematik eğitimi aldığımdan Bitcoin, altında yatan algoritma nedeniyle bana çok yaratıcı ve ilham verici göründü. Çok zekice düşünülmüş bir yapı. Daha da önemlisi sevimsiz bulduğum bankacılık sistemine bir alternatif olabileceğini düşünmeye başlamıştım o anda.

Henüz o dönemde mining karlı bir işti, bir nevi “gold rush” dönemiydi aslında. O dönem çok hızlı geçti; işlem güçleri çok hızlı arttı ve doygunluğa ulaşıldı.Bitcoin’le ilgili bir proje yapmak fikri kafamda iyice oluştuğunda önümüzde bir kaç seçenek vardı. Mining tarafında olabilirdik, alım satım borsası olarak var olabilirdik ya da online saklama hizmeti verebilirdik. Biz spekülasyondan uzak kullanıcılar için güvenli saklama hizmetini vermeyi tercih ettik ve buna da uzun vadeli bir vizyonla bakıyoruz.

BitCüzdan’ın kurucu ekibi kimdir?

Bizim bir dijital ajansımız var; Bueno Digital, BitCüzdan burada bizim bir yan projemiz olarak başladı; ekip ajansımızı oluşturan ekip aynı zamanda. Hep beraber hızla hayata geçirdik BitCüzdan’ı, hepimizin emeği var ve ortak projemiz diyebilirim.

Bildiğimiz gibi birkaç gün önce Mt.Gox CEO’sunun Amerika’daki mal varlığına el konuldu. İnsanlar Bitcoinlerinin çalındığı endişesiyle karşı karşıya. Siz bu tür gelişmelerin Bitcoin’i nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?

Mt.Gox’ın iflasıyla sonuçlanan olay aslında bir süredir beklenen bir gelişmeydi, Mt.Gox 2013 ortalarından beri piyasaları yakından takip edenlerin uzak durduğu bir borsaydı; ödemeleri oldukça geç yapıyorlardı ve perde arkasında bir şeyler döndüğü bloglarda yazılıp çiziliyordu. En son darbeyi vuran hackerler oldu, hackerlar sayıları binleri bulan sahte işlemler yarattılar ve bu sahte işlemler maalesef Mt.Gox filtrelerine takılmadı ve sonuçta piyasadaki toplam bitcoinin %7 si buharlaştı o olayda. Genel olarak alım-satım söz konusu olduğu zaman bu kurumun finansal gücü önemlidir ve işlemlerin şeffaf olması gerekir. Hiç bir sır gizli kalamaz. Bunlar henüz Bitcoin  emekleme çağlarında olduğu için yaşanan sıkıntılar.

Ayrıca çok hızlı büyüme yaşayan bu borsalar altyapılarını aynı şekilde sağlamlaştıramadılar. Örneğin bu yaratılan sanal işlemler Mt.Gox’u vurdu ama başka bitcoin borsalarını etkilemedi, çünkü onlar durumu tespit edip gerekli düzeltmeleri yapmalarını sağlayacak “best-practice” denilen uygulamaları ve güncellemeleri devreye almışlardı. Zamanla bunlar standart ve open-source hale gelecek. Ben bu sistemlerin altındaki yazılımların açık kaynak kodlu olmasını önemsiyorum. Bu güvenlik için bir eksi değil aksine bir artı olacak.

Süreç içinde bitcoin bu sınavları verip daha yaygınlık kazanabilir ya da silinip yerini başka ve daha gelişkin bir teknolojiye de bırakabilir. İkisine de hazırlıklı olmalıyız.

BitCüzdana giriş ve işlem yapma fonksiyonları oldukça yalın bir görüntü sergiliyor. Sitedeki güvenliği ve cüzdanların çalınma riskini indirgemeyi nasıl sağlıyorsunuz?

BitCüzdan’da en çok önemsediğimiz konu güvenlik. Çünkü bu işin geleceğinde insanlara banka seviyesinde güvenlik sunmak var, aksi takdirde insanlar size güvenemezler ve Bitcoin veya benzeri oluşumlar hep spekülatif mecralar olarak kalır.

Güvenlik konusunda farklı bir yaklaşımımız var, şöyle özetleyebilirim; biliyorsunuz bitcoinleriniz private key denilen bazı karakter dizilerine bağlı. Bunları kaybederseniz bitcoinlerinizi kaybedersiniz, private key’inizi çaldırırsanız bitcoinlerinizi de çaldırırsınız. Ama Bitcüzdan’da biz private keylerinizi tutmuyoruz, dolayısıyla çalınma riski de yok.  Bütün şifreleme ve private key oluşturma işlemi istemcide –client side- meydana geliyor. Bu yaklaşımı benimsemeyenler için bazı özellikleri geliştirmek çok daha kolay tabi, ama güvenlikten taviz verilmiş oluyor; çünkü private keyler hizmetin verildiği sunucuda tutulmak durumunda, bu da kasalarla anahtarları aynı yerde tutmak demek. BitCüzdan’da kasanız bizde ama anahtar sadece sizde, bizde yedek anahtar ya da tüm kasaları açan bir anahtar yok. Dolayısıyla güvenlik konusunda gerçekten farklıyız. Fakat bu konuda rahat edemeyiz, çevre sürekli değişiyor ve tehditler de değişiyor, eksiklerimizi sürekli olarak tamamlamak ve geliştirmek durumundayız. Bu birinci önceliğimiz olarak kalacak.

 Şu anda BitCüzdan’da sadece Bitcoinlerimizi saklayabiliyoruz. İleride diğer kriptopara birimlerinin de depolanmasıyla ilgili bir çalışmanız olacak mı?

Olabilir, bu biraz da diğer kriptopara birimlerinin gidişhatına bağlı, evrim anaolojisiyle bakarsak, hangi dallar yaşayacak hangileri ölümcül mutasyonlar geçirecekler bir süre daha izlemek lazım diye düşünüyorum. Çünkü orada imkanlar sınırsız, sürekli yeni dallar filizlenebilir hepsini barındırmamız mümkün değil. AltCoin, Lite Coin, DodgeCoin gibi sayısız varyantlar oluştu ve bence oluşmaya da devam edecek.

Türkiye’deki Bitcoin ekosistemi yavaş yavaş gelişiyor. Fakat, Bitcoin ödeyerek satın alacağımız ürünler veya hizmetler yok denecek kadar az. Bu da Bitcoin’in Türkiye’de gelişmesine engel oluyor diyebiliriz. Türkiye’de Bitcoin adaptasyonunun artması için nasıl çalışmalar yapılmalıdır?

Kesinlikle katılıyorum, ekosistem gelişiyor. Bunda sizin gibi mecraların da çok önemli katkısı olacak, bu bilginin yayılması ve derinleşmesi adına. Bütün mesele Bitcoin’in değerlenmesiyle ilgili aslında, piyasalar çok dalgalı olduğu için bitcoinle bir şey almak veya satmak mantıklı olmayabilir. O kadar kısa vadeli dalgalanmalar olabiliyor ki dün bitcoinle alım yapmışsanız bugün zararlı çıkmış olabilirsiniz veya tam tersi. Bu “power user”lar dışındaki geniş  tüketici kitlesinin adaptasyonunu yavaşlatıyor.

Yani bitcoinin yaygınlaşması için önce değer stabilizasyonu gerekiyor. Ya da iki “Peer” kendi arasında belirledikleri değer den alım satım yapabilmeliler. Projeksiyonlara baktığımız zaman kısa vadede bir değer stabilizasyonu geleceğini düşünmek mantıklı; sonuçta belirli bir işlemci gücünün bir rekabet ortamında harcanmasıyla ilişkili bir mekanizmadan kaynaklanan bir öz değeri olan bir dijital para Bitcoin. Bu bağlamda 2014 ve 2015 bu türden bir stabilizasyon ortamı sağlayacak diye düşünüyorum, Bitcoin’de gerçek anlamıyla P2P bir dijital para olarak yaygınlaşacak ve derinleşecek. Ülkemizde de bu eksende önümüzdeki 2 yıl içinde Bitcoin’in adaptasyonunu hızlandıracağını düşünüyorum.

 BitCüzdan olarak ödeme altyapısı hazırlıklarımız var, bu yıl içinde Bitcoin ödeme arayüzünü oluşturmak ve internet mağazalarına kolayca entegre edebilecekleri bir bitcoin ödeme alma altyapısı sunmayı planlıyoruz. Çok daha yakın zamanda – umuyorum 2 ay içinde- “cold storage” denilen bir bitcoin cihazını BitCüzdan markasıyla paylaşacağız, hatta BitHack etkinliğinde incelemeye sunabiliriz hızlı çalışırsak :)

Bu röportaj için ve aynı zamanda Bitcoin ve kriptopara birimleri bilgisinin yaygınlaşmasındaki çabanız ve desteğiniz için tüm CoinKolik ailesine de teşekkür etmek istiyorum.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.