Bitcoin Cash (BCH) 1 Ağustos 2017’de Bitcoin’in hard fork’a gitmesi ile oluşturulan bir kripto para birimidir. Bitcoin Cash, Bitcoin ağının ölçeklenebilirlik sorunlarına çözüm sunmak amacıyla oluşturuldu. Bitcoin’in işlem süresi ve maliyetleri, teknolojinin artan kullanımı ve sınırlamaları nedeniyle Bitcoin Cash oluşturuldu.
Bu rehberde, aşağıdaki başlıkları yanı sıra Bitcoin Cash’in diğer yönlerini ele alacağız.
Rehber İçeriği
Bitcoin Cash (BCH) Nedir?
Bitcoin Cash, tıpkı Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinde olduğu gibi, bir blokzincir adı verilen işlemlerin kriptografik olarak güvenli bir şekilde dağıtılmış merkezsiz kayıtlarına dayanan bir kripto para birimidir. Bitcoin topluluğundaki anlaşmazlıklardan sonra gerçekleşen hard fork ile oluşturuldu.
Bitcoin’in blokzinciri tam olarak kopyalandığından dolayı Bitcoin’in tüm sahiplerine cüzdanlarındaki Bitcoin miktarına eşit miktarda Bitcoin Cash verildi.
Bitcoin Hard Fork öncesi başlayan tartışmalar hard fork sonrasına kadar uzandı. Bu tartışmalardan en dikkat çekeni ise topluluktaki bazı kişilerin Bitcoin Cash’in orijinal Bitcoin ilkelerini daha doğru bir şekilde yansıttığını iddia etmeleri. Bu kişiler Bitcoin Cash’i “gerçek Bitcoin” olarak kabul ediyorlar. Bitcoin Cash ve Bitcoin savunucuları arasındaki tartışma Twitter, Reddit gibi platformlarda halen devam ediyor.
Orijinal Bitcoin Twitter hesabı Bitcoin Cash’i destekleyen Bitcoin topluluğunun ilk üyelerinden olan Roger Ver tarafından devralındı. Ver, Twitter hesabından düzenli olarak Bitcoin Cash’in gerçek Bitcoin olduğu tezini savundu.
Bitcoin Cash ile ilgili birçok bilgiyi Türkçe dilinde de mevcut olan resmi websitesi aracılığıyla edinebilirsiniz.
Bitcoin Cash’in (BCH) Arkasındaki Teknoloji Ne?
Bitcoin Cash, yukarıda bahsedilen blokzincir tabanlı dağıtılmış defter teknolojisi üzerine kurulmuştur. Diğer kripto paralarında olduğu gibi paralar aslında mevcut değil. Sadece paraların ne kadar olduğunu gösteren işlemlerin bir kaydı bulunuyor.
Ağdaki işlem kayıtlarını saklamak, eklemek ve onaylamak için Bitcoin Cash yazılımını kullanan bilgisayarlara “node” yani “düğüm” deniyor ve bunlar olmadan Bitcoin Cash mevcut olamıyor.
İşlemler ağda gerçekleştiği için bu düğümler işlemleri daha sonra Blockchain’e eklenmiş olan “bloklar” olarak adlandırır. Bitcoin Cash, tıpkı Bitcoin gibi yaklaşık 10 dakikada bir zincire yeni bir blok ekler.
Blockchain’e erişimi herhangi bir şekilde kesmek veya değiştirmek imkansızdır. Çünkü her blok ağdaki düğümlerin çoğunluğu tehlikeye girmediği sürece verilerin değiştirilmesini engelleyecek şekilde şifrelenir ve doğrulanır. Bu, yalnız hesaplarını hack’leyerek sadece bir kişiyi soymanın mümkün olduğu geleneksel bankacılık sistemlerinden farklıdır.
Bitcoin Cash (BCH) Madenciliği
Yeni verileri bloklara ayırma ve bunları bloklara ekleme sürecine “madencilik” denir. Bu süreç aynı zamanda yeni Bitcoin Cash’lerin oluşturuldu süreçtir. Bu yeni basılmış coinler blokzincirdeki her bloğu güvenceye almak için geçerli “hash” yaratan ağdaki düğümleri yani madencileri ödüllendirmek için kullanılır.
Hash, her bloğun benzersiz dosya boyutuna dayanan bir şifreleme işlemi ile oluşturulan, bir bloğun engellemeye eklenmeden önce geçerli, değiştirilmemiş veri içerdiğini kanıtlayan uzun bir sayı dizisidir. Bu kriptografik süreç “Proof of Work” yani “İş Kanıtı” olarak adlandırılır. Çünkü her blok önceki bloğun hash değerini içerir ve bu nedenle her blok birlikte kendini doğrulayan çok miktarda iş içeren bir blokzincir ile bağlanır.
Hash tek yönlü bir yoldur, çünkü bir hash yaratıldığı orijinal verileri elde etmenin bir yolu yoktur. Yalnızca verilerin değiştirilmediğini doğrulamak için kullanılabilirler.
Bitcoin Cash (BCH) Madenciliği Kârlı mı?
Bitcoin Cash madenciliğinden önemli kazançlar elde etmek için önemli bir yatırım yapmak gerekmektedir. Bu nedenle, madencilik Bitcoin Cash’in mevcut zorluğuna, madencilik faaliyetinin yapılacağı yerdeki elektrik fiyatına, kira fiyatına, madencilik ekipmanını çalıştırmak için gerekli elektrik gücüne ve hash oranına dayalı bir madencilik ekipmanına akıllıca yatırım yapmak gerekir.
Hash hızı, madencilik ekipmanının hash üretebildiği hızdır. Hash oranı arttıkça bir blok madenciliği ve ödüllendirme şansı o kadar yüksek olacaktır.
Madencilik faaliyeti için gerekli diğer hususlar arasında madencilik ekipmanlarının soğutulması için gereken elektrik maliyeti ve mevcut Bitcoin Cash’in satış fiyatı yer almaktadır.
Oluşturulan her geçerli hash 6.25 Bitcoin Cash ile ödüllendirilir.
Bitcoin Cash (BCH) Madenciliği Nasıl Yapılır?
Başlangıç olarak, madencilik ödülünün gönderileceği bir Bitcoin Cash (BCH) cüzdanı oluşturulmalı. Madencilik ödüllerinizi başlangıçta bir borsa cüzdanına gönderemezsiniz.
Madencilik ekipman sayınız/hash gücü düşükse ödüllendirilme olasılığınızı artırmak için madencilik havuzu olarak adlandırılan bir grup madenci arasına katılmanız mantıklı olacak. Bu sayede geçerli bir hash üretme olasılığınız artacaktır.
Bitcoin Cash (BCH) madenciliği için gerekli olan şeylerden bazıları:
- Madencilik Donanımı: Uzman bilgisayarlar, ASIC madencileri (Bitcoin madenciliği için kullanılan aynı donanım) olarak adlandırılan Bitcoin Cash madenciliği için üretilmiştir. Bitcoin madenciliği donanımı ile aynı olduğu için madenciler genellikle belirli bir zamanda daha fazla kâr etmek için Bitcoin Cash ve Bitcoin arasında geçiş yaparlar. Kâr yapmak için gereken madencilik ekipman sayısını hesaplamaları ve bunları uygun bir şekilde soğutarak çalıştırmalısınız.
- Madencilik Yazılımı: CGminer ve BFGminer, kullanılan en popüler madencilik yazılımları arasındadır. EasyMiner adlı bir yazılım, madenciliğe başlamak için en kullanıcı dostu madencilik yazılımlarından biridir.
- Bitcoin Cash Madencilik Havuzları: En başarılı ve en büyük Bitcoin Cash madencilik havuzları BTC.com, F2Pool, AntPool, ViaBTC, BitClub, BTC.top ve Bitcoin.com’dur.
Bitcoin (BTC) vs Bitcoin Cash (BCH)
Artık Bitcoin Cash’in (BCH) arkasındaki teknolojiyi daha iyi anladığınıza göre, şimdi onun öncüsü olan Bitcoin (BTC) ile bu farklılıkların potansiyel artıları ve eksileri arasındaki farklılıklara daha yakından bakalım. En göze çarpan fark işlem süreleri ve kapasitesidir.
Bitcoin’in İşlem Kapasitesi ve Hızı
Şu anda Bitcoin’in blok boyutu 1 MB civarındadır, ancak SegWit (Segregated Witness) gibi güncellemelerle bu kapasite fiilen artırılmıştır. Bitcoin, bu sınırlamalara rağmen saniyede yaklaşık 3 ila 7 işlem gerçekleştirebilir. Lightning Network gibi katman-2 çözümleri, Bitcoin’in işlem kapasitesini büyük ölçüde artırmak için kullanılsa da ana ağdaki işlem hızları hala VISA ve Mastercard gibi geleneksel ödeme ağlarının çok gerisindedir. Bu ağlar saniyede binlerce işlemi gerçekleştirebilirken, Bitcoin’in blok zinciri bu anlamda daha sınırlıdır.
İşlem Onay Süreleri ve Ücretler
Bitcoin işlemlerinin onaylanma süreleri, ödenen işlem ücretlerine ve ağdaki yoğunluğa bağlı olarak değişir. Daha yoğun zamanlarda, işlem süresi uzayabilir ve madencilere daha yüksek işlem ücretleri ödeyerek işleminizi öncelikli hale getirebilirsiniz. Normal şartlarda Bitcoin ağında bir işlemin ortalama onaylanma süresi yaklaşık 10 dakikadır, ancak ağın yoğun olduğu dönemlerde bu süre uzayabilir.
Örneğin, Bitcoin’in yoğun kullanım yaşadığı 2017 Aralık ve 2018 Ocak aylarında, mempool’da (işlem biriktirme havuzu) binlerce işlem birikmişti ve bu dönemde bazı kullanıcılar işlemlerinin onaylanması için saatler, hatta günler beklemek zorunda kalmıştı. Böyle dönemlerde daha hızlı işlem onaylanması için daha yüksek işlem ücretleri ödemek bir zorunluluk haline gelebilir.
Güncel İşlem Ücretleri
Bitcoin için ortalama işlem ücreti ağın yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Örneğin, 2024 yılı itibarıyla ortalama işlem ücretleri 1 ila 2 dolar arasında değişmektedir, ancak bu ücretler özellikle yoğun dönemlerde çok daha yüksek seviyelere çıkabilir. 2017’de işlem ücretleri 50 dolara kadar çıkmıştı, ancak o dönemle kıyaslandığında SegWit ve Lightning Network gibi iyileştirmeler sayesinde işlem ücretleri genel olarak daha düşük seviyelerde seyretmektedir.
SegWit ve Lightning Network
Coinbase gibi büyük borsaların SegWit’i entegre etmesi ve Lightning Network’ün yaygınlaşması, Bitcoin ağının verimliliğini artırmıştır. SegWit, Bitcoin’in blok kapasitesini daha etkin kullanmasını sağlarken, Lightning Network işlemlerin neredeyse anında ve düşük maliyetle yapılmasına olanak tanıyan bir katman-2 çözümüdür. Bu yenilikler, Bitcoin’in ölçeklenebilirlik sorunlarını çözmeye yönelik önemli adımlar olarak kabul edilmektedir.
İki Rakip Çözüm Ortaya Çıktı
Zamanla, bu ölçekleme sorununa iki rakip çözüm ortaya çıktı. Biri sadece “on-chain” yaklaşımı olarak düşünülebilecek blok büyüklüğünü arttırmaktı. Diğer çözüm olan “Off-Chain” yaklaşımı ise işin büyük kısmını ana Blockchain’den yan zincirlere doğru kaydırmayı amaçlamaktadır. Ana Blockchain ağı ile senkronize etmeden önce işlemleri daha hızlı işleyebilen mini Blockchain’ler. Bu, şu anda test aşamasında olan Bitcoin için çok yüksek hacimli off-chain işlemlerin yürütülmesi için önerilen bir çözüm olan Lightning Network yaklaşımıdır.
Kısacası, Bitcoin Cash (BCH) destekçileri de dahil olmak üzere zincir üstü destekçiler, yaklaşımlarının Bitcoin’in orijinal vizyonuna daha yakın olduğuna inanıyor. Bununla beraber off-chain destekçileri bu görüşün sınırlı ve etkili bir şekilde ölçeklenemeyeceğine inanıyorlar. Yan zincirlerin akıllı sözleşme işlevselliğini bütünleştirebileceğini iddia ediyorlar. Şimdi gelin Bitcoin Cash’in Bitcoin’e kıyasla ana farklılıklarını inceleyelim:
Büyük Blok Boyutu
Bitcoin Cash, Bitcoin’in 1 MB olan blok boyutu ile karşılaştırıldığında 8 MB’lik bir blok boyutuna sahiptir. Bu Bitcoin Cash’in (BCH) işlem gücü için rekabetin azalmasını sağladığından daha hızlı işlem süreleri ve daha düşük ücretlere sahip olmasını sağlar.
Bitcoin Cash’in ortalama işlem süresi 10 dakika veya daha düşüktür ve ortalama işlem ücreti yalnızca 0,22 ABD Dolarıdır. Bitcoin Cash’in şu anda Bitcoin’in yaptığı aynı sayıda işlemi işlemesi gerektiğinde daha büyük blok boyutu sayesinde daha hızlı işlem yapacaktır.
Büyük Blok Boyutlarına Karşı Tartışmalar
- İşlem ücretleri azalacak olması madencileri vazgeçiriyor: Tartışma, işlem ücretlerindeki düşüşün madenciler için daha yeşil madencilik meraları bulmayı tercih etmeyeceği yönünde bir düşünceye dönüşmesidir. Madenci sayıları düştüğünde ağın gücü azalır. Daha az madenciler ağın daha kolay saldırmasını ve kontrol edilmesini sağlardı.
- Sistemin merkezileşmesi yükselebilir: Bazı insanlar ağ boyutundaki artışın da madencilik için gerekli işlem gücünü artıracağından korkuyorlar. Bu, küçük madencilik havuzları pahasına büyük ölçekli madencilik havuzları daha fazla güç verecektir.
- Artan Blockchain boyutu: Daha büyük blok boyutları ile daha büyük bir blockchain gelir. Bitcoin’in 1 MB’lık blokları zaten 170 GB’dan fazla bir Blockchain oluşturdu. Bitcoin Cash’in 8 MB’lık blokları Blockchain boyut problemine neden olabilir.
- Artan güvenlik maliyetleri: Bazıları, blok büyüklükleri arttıkça ağın yüzde 51’lik bir saldırgandan korunması için yüksek ücretler talep edileceğini savunuyor.
Büyük Blok Boyutları için Tartışmalar
- Daha fazla kullanılabilirlik: Daha büyük blok boyutları ve daha hızlı işlemlerle daha fazla kişinin Bitcoin Cash’i gerçek bir para birimi olarak kullanabileceği düşünülüyor.
- Daha fazla kullanıcı ve daha düşük ücretler: Kullanıcı sayısındaki artışla işlem sayılarında elbette bir artış olacaktır. Bu artırılmış hacim, işlem başına ücretlerin yüksek olmamasına rağmen madencilerin genel olarak daha fazla para kazanmaları anlamına gelebilir.
- Güvence sözleşmeleri güvenlik için ödemesi yapılabilir: Artan güvenlik maliyetleri ile ilgili tartışmalara yanıt olarak, daha büyük blok boyutlarına sahip olan taraftarlar ağdaki katılımcıların güvenlik taleplerini karşılamak için yeterli hash gücüne ödeme yapacak bir sözleşmeye fon sağlamalarına izin vermek için bir “güvence sözleşmesinin” kullanılabileceğini öne sürmektedir.
Bitcoin Cash’in (BCH) Avantajları
- Bitcoin’den daha hızlı: Daha önce bahsedildiği gibi, Bitcoin Cash daha büyük blok boyutları sayesinden Bitcoin’den daha hızlıdır.
- Fiat’tan daha güvenli: Bitcoin Cash ve diğer kripto paralar, doğru şekilde saklandığında ve kullanıldığında son derece güvenlidir. Doğrudan kimliğine bağlı olmadıkları için özel bir şifre veya şifreye doğrudan erişimi olmayan bir kişinin hesabına girmek zordur.
- Uluslararası ve Yerel Transferler Hızlı ve Ucuz: Uluslararası banka havaleleri veya hatta yerel elektronik para transferleriyle kıyaslandığında, Bitcoin Cash’in gönderilmesi çok daha hızlı ve ucuzdur. Bitcoin Cash, çoğu borsada da yaygın olarak yer almaktadır ve bu sayede kolay, hızlı ve ucuz bir şekilde fiat’a dönüştürülebilir.
Bitcoin Cash’in (BCH) Dezavantajları
- Düzenleme Zorlukları: Son zamanlarda dünyanın dört bir yanındaki ülkeler kripto para birimlerini düzenlemeye başladılar ve bunun yasal sonuçları hala belirsizdir. Çin gibi bazı ülkeler kripto paralara karşı açık bir şekilde düşmanca davranırken, ABD daha dengeli ve iyimser bir yaklaşım sergilemektedir.
- Diğer Kripto para birimlerinin üstünlüğü: Genellikle ilk kripto para biriminin koduna dayanan BCH, akıllı sözleşmeler ve merkezi olmayan uygulamalar (DApps) gibi yetenekler sunan kripto para birimlerine kıyasla modası geçmiş bir teknolojiye sahiptir.
- Ölçeklenme eksikliği: Bitcoin Cash’in Bitcoin’e kıyasla ölçeklenebilirlik konusunda yardımcı olması gerçeğine rağmen, Steem ve Steller gibi diğer kripto para birimleri hala daha hızlı işlem hızları sunmaktadır. Steller, saniyede 1.000 işlem yapabilirken, Bitcoin Cash saniyede yaklaşık 60 işlem işleyebiliyor. Yeni kripto para birimi teknolojileri de Blockchain’i kullanmak yerine yönlendirilmiş asiklik grafik (DAG) adlı bir şey kullanıyorlar. DAG zincirleri, madenciliğin tamamıyla ortadan kaldırılmasını ve bunun yerine eşler arası işlem onaylarını kullanmaktadır. DAG ile ağdaki her bir işlem, diğer işlemleri de doğrulamaktadır. Bu nedenle DAG zincirleri teorik olarak sonsuz ölçekte ölçeklenirken, aynı zamanda Blockchain’den daha merkezi değildirler. DAG kullanılarak kripto paranın örnekleri arasında Byteball, IOTA ve Nano yer almaktadır.
- Düşük kabul seviyeleri: Genel olarak kripto para birimleri, ödeme yöntemleri olarak yaygın olarak kabul edilmemektedir. Bu nedenle para birimi olarak çok faydalı değildirler. Ancak, kripto para birimini otomatik olarak yerel fiat’a çeviren ödeme kartı hizmetleri popülerlik kazanarak kredi kartı kabul edildiğinde mal ve hizmet satın almayı mümkün kılmaktadır. Bu, kripto para birimini kullanmaya başlama amacına rağmen doğru yönde atılmış bir adımdır.
- Fiyat volatilitesi: Çeşitli mekanizmalarla fiat’a göre değerlerini koruyacak şekilde tasarlanan stablecoin’lerin yanı sıra diğer kripto para birimleri de çok değişken fiyatlara sahiptir. Bu, Bitcoin Cash ve diğer kripto para değerlerini fiat bazlı ekonomiye hala bağlı oldukları ve hızlı bir şekilde onlar için ödenen miktardan daha az bir değere sahip olacağından değeri saklama yöntemi olarak kullanmakta zorlanılması anlamına geliyor.
Bitcoin Cash Nasıl Alınır?
Bitcoin Cash (BCH) almak için öncelikle güvenilir bir kripto para borsasında hesap açmanız gerekir. Hesap oluşturduktan sonra kimlik doğrulama sürecini tamamlayarak hesabınıza banka transferi ya da kredi kartı ile para yatırabilirsiniz. Son olarak, borsada BCH alım emri vererek satın alabilirsiniz.
Türk Lirası ile Bitcoin Cash (BCH) satın almak için Türkiye’nin en büyük kripto para borsası Paribu‘yu kullanabilirsiniz.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.