Yükleniyor...

Bitcoin (BTC) Neden DeFi Çılgınlığında Yer Bulamıyor?

Merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamaları özellikle son zamanlarda kripto para sektörünün odak noktası haline geldi.

bitcoin neden defi cilginliginda yer bulamiyor

Merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamaları özellikle son zamanlarda kripto para sektörünün odak noktası haline geldi. Birçok kişi bu durumu blockchain teknolojisinin tüm faydalarını görebildiğimiz, eşler arası bir düzenleme ile sadece ödemeler için değil borç vermek için de bulunmaz bir fırsat olarak görüyor.

DeFi piyasasında gördüğümüz hacim artış hali hazırda DeFi’ye olan ilginin somut kanıtı diyebiliriz. Örneğin, DeFi borsaları arasında en çok tercih edilen Uniswap’da günlük 400 milyon dolar civarında işlem gerçekleşiyor. Diğer bir yandan DeFi’nin toplam piyasa değeri ise 15 milyar doların üzerinde yer alıyor.

Yayınlanan bazı raporlara göre özellikle 2020 yılının üçüncü çeyreğinde Bitcoin ile gerçekleşen işlemlerin miktarı azalırken, DeFi ile yapılan işlem sayısında ciddi anlamda artış söz konusu.

Yatırımcılar kripto para piyasasına girerken, HODL, borç verme ve borç alma gibi işlemleri gerçekleştiriyor. Özellikle bu işlemleri merkezi bir yapı dışında gerçekleştirmek yatırımcıların DeFi piyasasına olan ilgisinin en büyük sebebi olarak tanımlayabiliriz.

Dahası DeFi platformları, merkezi borsalar ve ticaret platformlarında işlem yapması mümkün olmayacak kadar az sermaye bile işlem yapılabilmesi imkanı yarattılar.

Bununla birlikte, Bitcoin ile marj kripto para ticareti yapmak istiyorsanız bunu DeFi platformunda şu an için gerçekleştiremiyorsunuz. Bunun için Binance, Coinbase gibi merkezi borsaları ziyaret etmeniz gerekiyor.

Uniswap gibi merkezi olmayan borsalar yüzlerce kripto parayı desteklerken, Bitcoin onlardan birisi değil. Bitcoin’i teminat olarak kullanamaz ve herhangi bir DeFi borsası ve platformunda ticaret yapmak için borç para alamazsınız.

Neden Bitcoin Yatırımcıların İsteklerinin Tamamını Karşılamıyor?

Bitcoin’in devam eden DeFi çılgınlığından kendini soyutlamasının temel nedeni altyapısıdır. DeFi’nin çalışması için akıllı sözleşmelere ve daha da önemlisi, aynı veya ortak bir altyapıyı içeren varlıklar ve uygulamaları kullanmanız gerekir.

DeFi üzerindeki işlemler, akıllı sözleşmeler aracılığı ile gerçekleşir. Buradan Bitcoin için akıllı sözleşmeler uygulanamaz anlamı çıkarılmamalıdır. Nitekim Bitcoin’de akıllı sözleşmeler ile uyumludur. Bitcoin blockhain’de akıllı sözleşme kapasitesi oluşturmaya adanmış projelerden birisidir. Bu, DeFi’de olan her şeyi Bitcoin ile yapmanın mümkün olduğu anlamına gelir.

Ancak şu anda, tüm bu işlem Ethereum blockchain üzerine inşa edilmiş, akıllı uygulamalar aracılığı ile gerçekleşiyor. Bitcoin ilk kripto para olmasına rağmen, Ethereum akıllı sözleşmelerin potansiyelini görüp ona hazırlanan ilk varlık oldu.

Bitcoin’in aksine Ethereum, başından beri bağımsız geliştiriceler ve şirketler tarafından tasarlanan her türlü uygulamayı destekleyecek ve çalıştıracak bir platform olarak piyasaya sürüldü.

Bu durum Ethereum’a önemli bir avantaj sağladı ve borsalarda listelenen token ve kripto para birimlerinin neredeyse %70’i Ethereum blockchain’de yer alıyor.

Tüm bu varlıkların DeFi uygulamaları ile birlikte çalışarak temel bir altyapı oluşturması, Ethereum blockchain’de akıllı sözleşmeler yoluyla birlikte çalışmayı kolaylaştırdı. Tabi ki bu arada da Bitcoin’i sektöre yabancılaştırdı.

DeFi platformu aracılığıyla işlem gören ve işlenen tüm tokenlerin, Ethereum topluluğu tarafından uygulamaya konulan ERC-20 standartlarını karşılaması gerekir. Burada ilginç olan ise ETH’nin bu standartları karşılamıyor olması. Bu noktada Ethereum’un ERC-20 belirteci olarak wETH devreye giriyor.

BITCOIN DEFI UYGULAMASINDA OLACAK MI?

Bu oldukça mümkün diyebiliriz. Bitcoin’in akıllı sözleşme platformu RSK tarafından, Ethereum’da olduğu gibi benimsenmesi durumunda, Bitcoin’de DeFi piyasasında boy gösterebilir. Hatta böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde Bitcoin, Ethereum’a karşı büyük bir avantaj da sağlayabilir.

Bitcoin’in bunu gerçekleştirmesi için çok geç kalmış gibi görülebilir ancak hala blockchain’in ilk günlerinde yer alıyoruz. Bunu başarmanın bir yolu da, farklı blockchain arasında birlikte çalışabilirlik protokolünü uygulamaktan geçiyor. Elbette bu alanda pek çok çalışma da hali hazırda devam ediyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner