Yükleniyor...

Bitcoin (BTC) Fiyatının Geleceği için Umut Olan 4 Anahtar Metrik

Bitcoin (BTC) fiyatı 12 Mart'ta kısa bir süre içerisinde 3.

Bitcoin Fiyatı 2

Bitcoin (BTC) fiyatı 12 Mart’ta kısa bir süre içerisinde 3.600 dolara kadar düşerek günü 4.970 dolarda kapattı. En büyük kripto para 13 Mart’ta büyük düşüş trendinden çıktı ve o günü yüzde 10’un üzerinde etkileyici bir yükselişle 5.563 dolardan kapattı.

İster geleneksel piyasalarda ister kripto para piyasasında olsun, şu anda piyasalarda korku ve panik hakim. Bu da fiyatları baskılıyor. Öte yandan kripto para piyasasının en büyük varlığının geleceği hakkında fikir edinmek için dört temel fiyat metriğe bakıldığında Bitcoin fiyatının sağlam temeller üzerinde hareket ettiği görülüyor.

1. Stok Akış Modeli Değişmeden Kaldı

Mevcut dolaşım arzına (stok) ve yeni üretim çıktısına (akış) dayalı bir Bitcoin fiyat tahmin modeli olan stok akış modeline bakıldığında, Bitcoin’in 12 Mart’taki çöküşün fiyatı tahmin edilen çizginin altına ittiği ancak beklenen eşikler dahilinde seyrettiği görülüyor.

Bitcoin Stok Akış Modeli

Bitcoin fiyatı, 365 aylık fiyat modelinin altına ilk kez düşmedi, daha önce de benzer düşüşler görüldü. Bu nedenle fiyatın modele sadık bir şekilde hareket ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Modelin yaratıcısı PlanB, 13 Mart tarihli bir tweet’inde Bitcoin’in model değeri etrafında güzel bir şekilde salındığını söylediği. Analiste göre bir sonraki yarılanma etkinliğinin yaklaştığı göz önüne alındığında tahmin edilen fiyat değişmedi. Mevcut 365 günlük ortalama model, Bitcoin fiyatı için yarılanma zamanında (9 Mayıs 2020) 8.426 dolar gibi bir fiyatı öngörüyor.

Bitcoin 365 Günlük Model

2. Bitcoin NVT Sinyali

Bitcoin NVT Sinyali

Pazar günü Bitcoin’in fiyatı 5.400 dolar civarında seyrederken, NTV sinyalindeki okunan fiyat 5.596 dolardı. Bu, 12 Mart’taki düşüşden sonra alım bölgesinde olunduğu anlamına geliyor. Şu anda NTV sinyalinin değeri 49,5 ve 45 seviyesi aşırı satım bölgesini işaret ediyor.

Kısa vadeli Bitcoin alımı yapmayı düşünen yatırımcılar için model, gerçekleşen fiyat ve 200 haftalık ortalamayı temel olarak bir kâr fırsatı olduğunu gösteriyor. 200 günlük ortalama fiyatın 8.587 dolar olduğu göz önüne alındığında Bitcoin’in uzun vadede yükseleceği ve Mayıs ayındaki yarılanma etkinliğinin bu yükseliş anlatısına katkı sağlayacağı söylenebilir.

3. Hashrate Ne Durumda?

Bitcoin üretmek için kullanılan cihazların toplam hesaplama gücünü ifade eden hashrate, tarihi seviyelere ulaştıktan sonra Mart ayının başından bu yana düşüyor. Hashrate, 11 Mart’ta bu yana, 12 Mart’ta kaydedilen yüzde 50’lük büyük düşüşten sonra da yükselişini sürdürüyor.

Bitcoin Hashrate

13 Mart’ta hashrate saniyede 110.38 quintillion hash’e yakındı. Aynı seviyeler Şubat sonlarında da görülmüştü ancak Şubat ayındaki düzeltmeler, yılbaşından bu yana tarihi hashrate değerlerinin görülmesiyle uzun vadeli yükseliş eğilimini engelleyemedi.

4. Madencilik Zorluğu Artıyor

Madenci Zorluğu

Madencilerin Bitcoin’in blok zincirindeki işlemleri doğrulamak için göstermeleri gereken çabayı ifade eden madencilik zorluğundaki yükseliş trendi devam ediyor. Son piyasa koşullarının olumsuz olmasına rağmen 8 Mart’ta madencilik zorluğu arttı.

İşlemlerin Sayısı 12 Mart’ta Arttı

Bitcoin İşlem Sayısı

Bitcoin ağındaki işlemlerin sayısı, piyasadaki büyük değişimler gerçekleştiğinde artar ki 12 Mart’taki hengamenin ortasında da arttığı görüldü. 13 Mart’ta ABD Doları cinsinden gönderilen Bitcoin miktarında da bir artış oldu ve günlük işlem sayısı yılın başından bu yana düzenli bir şekilde atarken Şubat ayının sonunda 277 bin işlem civarına geriledi.

Son piyasa çöküşü yatırımcıların Bitcoin’e olan güvenlerini büyük oranda sarsmış olsa da Bitcoin’in temel ağ metrikleri belirsizliğe ve korkuya rağmen istikrarını bozmuş değil. Tüm bu metriklere bakıldığında, bazı güçlü ellerin korkuya yayarak uzun vadedeki olumlu durumdan daha fazla fayda sağlamak için düşük fiyattan alım fırsatı aradıkları çıkarımında bulunabilir.

Öte yandan tüm dünyada yeni koronavirüs (COVID-19) salgının neden olduğu korku, piyasada kısa vadeli likidite sorununa yol açtı. Fakat Bitcoin ağının temellerinin analizine ek olarak, dijital varlığın altınla olan güvenli liman ilişkisi şu anda bir düşüş eğiliminde olsa bile mevcut orta vadeli kriz döneminde Bitcoin’in kendini daha güçlü bir şekilde gösterdiğine tanık olabiliriz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.