Bir süredir tehlikeli fiyat aralığında gidip gelen Bitcoin (BTC) için hangi unsurlar ön plana çıkıyor?
Haberin yazımı itibarıyla 24 saat içinde yüzde 4’lük bir performans sergileyen Bitcoin’in gerilim her geçen gün artıyor. Haftalardır devam eden akümülasyon sonucunda 60.000 dolar seviyesinin altına iki kez inildi. Her iki fiyat hareketi de ayı tuzağı olarak yorumlanıyor. Peki gerçekten de o iki hamle ayı tuzağı mıydı? Bitcoin için hangi metrikler önem kazanıyor?
1- Bitcoin, önemli bir seviyede savaş veriyor
Haziran ayının son gününde gelen yükseliş, Bitcoin’in 62.500 doların üzerinde haftalık, aylık ve üç aylık kapanış yapmasıyla sonuçandı. CoinGlass’tan alınan veriler Haziran ayında yüzde 7’lik değer kaybına işaret ederken, Bitcoin 2. çeyreği toplam yüzde 12 düşüşle tamamladı. Kısa vade ele alındığında, yatırımcılar yine de temkinli olmaya devam ediyor.
Material Indicators’ın kurucu ortağı Keith Alan’a göre, “Bitcoin düşük seviyelerden güzel bir ralli yaptı, ancak şu anda Boğalar 21 Haftalık Hareketli Ortalamanın üzerinde kapanış yapmak için yeterli momentuma sahip gibi görünmüyor.”
X’teki son güncellemesinin bir bölümünde, “Bunun üzerine çıkılamaması, BTC’nin ATH bölgesine dönmeden önce düşük seviyelerin bir kez daha test edilmesi anlamına gelebilir.” diye belirtti.
2- İşsizlik verileri
ABD işsizlik verileri, haftanın makro volatilite katalizörlerinin önemli bir payını üstlendi.
Önümüzdeki hafta, 4 Temmuz tatilini de kapsamasına rağmen, kripto piyasasında sert hareketleri tetikleyebilecek birçok olay gerçekleşecek. İşsizliğe ek olarak Fed Başkanı Jerome Powell 2 Temmuz’da Portekiz’in Sintra kentindeki bir para politikası forumunda konuşacak. Bir gün sonra ise Fed’in enflasyon politikasına ilişkin bir önceki toplantısının tutanakları açıklanacak.
The Kobeissi Letter, yaklaşan veri tarihleri hakkında “Önümüzde kısa ama yoğun bir hafta var” diye özetledi. İleriye dönük olarak QCP Capital, Temmuz ayındaki daha geniş riskli varlık ortamı konusunda daha iyimser görünüyor.
3- Bitcoin madencilerinde son durum
BTC fiyatındaki toparlanmaya rağmen, ağ temelleri bazılarının “kapitülasyon” olarak tanımladığı bir durumda kalmaya devam ediyor.
BTC.com’un tahminlerine göre bu hafta zorluk seviyesinin yüzde 5 düşeceği tahmin ediliyor ve Bitcoin madencileri halving sonrası yeni ekonomik gerçekliğe uyum sağlamaya devam ediyor.
Hash ribbons metriği, 30 günlük ve 60 günlük hashrate’i karşılaştırarak, hala yerinde olan madenciler arasında bir “kapitülasyon” süreci olduğunu gösteriyor. Bunlara ek olarak, madencilere bağlı cüzdanlardan çekim işlemleri, borsalara gönderilen madenci coinleri ve OTC işlemlerinin tümü geçtiğimiz ay boyunca keskin bir şekilde azaldı ve bu da kârlılık koşullarına ilişkin pozitif bir sinyal verdi.
4- Piyasa duyarlılığı toparlanma eğiliminde
BTC’deki üç aylık kapanış, kripto piyasası duyarlılığında daha önemli bir hale geldi.
Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi’nden gelen son okumalar, hafta sonu boyunca “açgözlülüğe” doğru belirgin yükselişler olduğunu gösteriyor. 29 Haziran’da Endeks sadece 30/100 olarak ölçülmüştü. Bu değer sadece korkuya karşılık gelmekle kalmıyor, aynı zamanda ortalama duyarlılık puanı olarak aşırı korkuya denk geliyor.
5- Onchain verileri
Onchain analiz platformu SignalQuant, geçen hafta Quicktake yazılarından birinde “Fiyat hızlı bir şekilde yukarı çıkmazsa, muhtemelen bu seviyeler güçlü bir direne dönüşecektir” dedi bulundu.
Mevcut fiyatlarla, 155 gün veya daha kısa bir süre için belirli miktarda BTC bulunduranlara karşılık gelen STH varlıkları, ortalama olarak zararda.
STH varlıklarını satın alma fiyatıyla karşılaştıran piyasa değeri-gerçekleşen değer (MVRV) metriği böylece başabaş noktası olan 1’in altında bulunuyor. Onchain analitik firması Glassnode’un verilerine göre, Mayıs ayı başları haricinde bu, Ekim 2023’ten bu yana zarar eden bölgeye yapılan ilk yolculuk.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.