Borsalarda mevcut olan Bitcoin arzı, 19 Haziran 2024 tarihli verilere göre üç yılın en düşük seviyesine geriledi.
CryptoQuant verilerine göre, şu anda borsalarda 2.825.703 Bitcoin bulunuyor. Ocak 2024’te BTC borsa bakiyesi 3.039.000 civarındaydı. Bazen döviz dengesi olarak da adlandırılan düşük döviz rezervleri, düşük satış baskısına ve satın alınabilecek nispeten düşük arz nedeniyle potansiyel bir arz şoku anlamına geliyor.
Bitcoin ETF’leri baskılıyor
Ocak 2024’te ABD’de Bitcoin ETF‘lerinin onaylanmasının ardından BlackRock gibi varlık yöneticileri BTC arzı üzerinde baskı oluşturdu. 6 Haziran itibarıyla BlackRock’ın iShares Bitcoin Trust’ı (IBIT) yaklaşık 274.000 BTC’ye sahipti. BlackRock’ın ETF’i şu anda ABD’de işlem gören gören 11 BTC ETF’inden sadece biri.
Mayıs 2024’te dijital varlık fonlarına aylık girişler, özellikle BTC yatırım fonlarına ve ürünlerine girişlerin etkisiyle 2 milyar dolara ulaştı. 17 Haziran’da servis edilen Coinshares’in Haftalık Fon Akışları raporuna göre, Bitcoin yatırım araçları küresel çapta yaklaşık 73 milyar dolarlık BTC’ye sahip.
Fakat aynı rapor BTC yatırım araçlarının 15 Haziran 2024 haftasında 621 milyon dolarlık çıkış kaydettiğini de ortaya koydu. Bu, 22 Mart 2024 haftasından bu yana görülen en büyük ve en önemli çıkış oldu. Coinshares, Fed’in faiz oranlarını yüksek tutacağını ima eden “beklenenden daha şahin” yorumları, BTC gibi sabit arzlı varlıklardan sermaye kaçışına yol açtığını ortaya koydu.
Artan kurumsal ilgiye rağmen Franklin Templeton CEO’su Jenny Johnson, kurumsal benimsenmenin yeterince hızlı olmadığını aktardı. CNBC’ye konuşan Johnson şunları söyledi:
“Bu gerçekten de erken benimseyenlerin ilk dalgası ve bence bir sonraki dalga çok daha büyük kurumlar olacak.”
Johnson’ın öngörüsü doğru çıkarsa, kurumsal sermaye Bitcoin’e akmaya devam edebilir.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.