Bitcoin’in (BTC) Mayıs 2020 tarihinde gerçekleşecek olan blok ödülü yarılanmasına sadece 68 gün kaldı. Bitcoin fiyatı ise birkaç hafta önce 10.000 dolar seviyesini geçti ve daha sonrası sert bir düşüşle 9.000 dolar seviyesinin altına sıkışıp kaldı. Her ne kadar geçmişe baktığımızda yarılanma öncesi hareketlenmeler görülse de bu yarılanma öncesi bazı durumlar da değişiklikler olduğu görülüyor.
Dünyada dört bir yana hızla yayılan koronavirüs salgını ve küresel piyasalardaki çöküşlerin etkisi kripto piyasalarında da fazlasıyla hissediliyor. Öte yandan bazı analistler ise Bitcoin’in potansiyel sıçrama yapmak için güç topladığını ve yarılanmadan sonra 20.000 dolar seviyesini geçeceğini iddia ediyorlar. Ancak bu yükseliş beklenildiği kadar erken olmayabilir. Bitcoin’in ayı piyasasının etkilerinden kurtulmasının 2.5 yıla yakın sürdüğü göz önüne alınacak olursa, yükselişin potansiyel olarak gecikmesi kuvvetle muhtemel duruyor.
Kripto para analistlerinden Polar Hunt, yaptığı açıklamada, daha önceki yarılanma sonrası döngüler, sıçrama öncesi döngüler gibi verileri incelediğini ve Bitcoin’in şu an için benzer döngülere sahip olduğunu bu yüzden beklenen sıçramanın yakın zamanda başlayacağını belirtti. Ünlü analist bu iddiasını biraz daha ileriye taşıyarak zaman aralığı verdi ve bu sıçramanın yarılanmanın hemen sonrasında gerçekleşeceğini iddia etti. Bu oldukça riskli bir tahmin çünkü yarılanmaya sadece 68 gün kaldı. Hunt gibi düşünen diğer bir ünlü isim ise Galaxy Digital CEO’su Mike Novagratz. Ünlü CEO’da benzer şekilde Bitcoin’in kısa süre içerisinde 20.000 dolara ulaşacağı görüşünde.
Madencilerin blok ödülü, yarılanma sonrası 12.5 BTC’den 6.25 BTC’ye düşecek. Bunun sonucunda madencilik gelirleri düşerken maliyetler artacak, aynı zamanda da madencilik donanımlarını da geliştirmek zorunda kalacak olan madenciler ek masraflarla karşı karşıya kalacak. Ortaya çıkan enerji giderleri de düşünüldüğünde, özellikle pahalı enerjinin söz konusu olduğu ülkelerde madenciler zor duruma düşecek. Bu yüzden zayıf madenciler faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalarak oyundan çekilecek ve madencilik piyasası büyük madencilerin tekeline girecek.
Bitcoin madenciliğinde soğuk iklimin etkili olduğu ve elektriğin ucuz olduğu ülkeler daha çok tercih ediliyor. Gürcistan, İzlanda, Rusya, Kanada, İngiltere ve bunlara ek olarak ucuz elektriği ile bilinen Meksika’da madencilik oldukça gelişmiş durumda.
Yarılanma öncesi dönemi yaşadığımız bu günlerde hashrate’te bu zamana kadar ki en yüksek seviyeye geldi. Geçen yıl ile kıyaslandığında mevcut hashrate 3 kat artmış durumda. Bazı analistler hashrate arttıkça Bitcoin fiyatının artacağını iddia etseler de henüz böyle bir fiyat hareketi yaşanmadı.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.