Yükleniyor...

Bitcoin Bizi Orwellyen Bir Düzenden Kurtarır mı

Bitcoin, dünyanın birçok yerinde kullanılıyor.

Bitcoin Bizi Orwellyen Bir Düzenden Kurtarır mı 2

Bitcoin, dünyanın birçok yerinde kullanılıyor. Özellikle hükümetlerin baskıcı olduğu alanlarda insanların kaçış noktası olabilecek konumda. 2018 yılında İnsan Hakları Vakfı’nın baş strateji görevlisi Alex Gladstein’in kaleme aldığı yazı, aşırı enflasyonun ve otoriter hükümetlerin radikal alternatifleri ön plana nasıl getirdiğini analiz ediyor.

Gladstein, “Venezuela, insanların Bitcoin’i kaçış valfi olarak kullanabileceği tek yer değil. Zimbabwe’de Robert Mugabe sonsuz miktarda para bastı ve vatandaşlarının birikimlerini hiçbir şey haline getirmedi, ancak halefleri daha fazla Bitcoin yazdıramıyor. Çin’de, Xi Jinping, Alipay ve WePay’deki tüm işlemlerinizi izleyebiliyor fakat Bitcoin ödemelerinizi gözetleyemiyor. Rusya’da, Vladimir Putin bir STK’yı hedefine alabilir onların banka hesabını dondurabilir, ancak Bitcoin cüzdanını aslaa donduramaz” ifadelerini kullandı.

Bugün Gladstein, Bitcoin’in her zaman var olacağını savunuyor. Ona göre rahat insanlar, şu anda nispeten istikrarlı ülkelerde yaşayan insanlar, yani Bitcoin’e ya da bunun gibi merkezi olmayan para birimlerine gerçekten ihtiyaç duymayan insanlar.

Bitcoin Onlar İçin Büyük Bir Problem

Günümüzde Çin, dünyadaki insanları kontrol etmek için gerekli olan kısıtlamalarla ilgili el kitabını ve dijital araçları yaratıyor. Çin gibi ülkeler için, Bitcoin tekerleğin en önemli anahtarı olmaya devam ediyor. Gladstein, “Bitcoin onlar için çok büyük bir problem çünkü planlarını mahvediyor. Mikro gözetlemelerinin ötesinde olan ve kontrol etmeleri zorlaşan kontrol edemedikleri dijital bir para birimi. Bu yüzden aktivistler veya adaletsizliğe karşı geri adım atmaya çalışanlar için teselli ya da küçük ödül olarak görülebilir. Sanırım Bitcoin her zaman var olacak ve her zaman bir seçenek olacak. Eşler arası ticaret ile bile, bu kripto para birimine her zaman erişebileceksiniz” dedi.

Gladstein, “Bu yüzden, Orwellyen (George Orwell’ın distopyası 1984 koşullarından bahsediliyor) koşullarında bile, Çin’deki biriyle buluşabilir ve onları yerinize davet edebilir ve size ‘ev ödevi’ veya başka bir şey konusundada yardımcı olmalarını sağlayabilirsiniz. Sonra onlara bu dijital para birimi ile ödeme yapabilirsiniz. Ve sadece şöyle yazabiliriz, “Ah, bu sadece ev ödevi içindi.” Ama aslında bana Bitcoin gönderiyorlar ve Çin hükümeti bunu bilmiyor. Bu yüzden bu tür paralel bir ekonomiye sahip olmamızın her zaman bir yolu olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

1984

Yazar bu analizinde zaten yüz milyonlarca insana ulaşmış kurgusal bir geleceğe atıfta bulunuyor. George Orwell’in 1984’ü, 35 yıl önce 1984’te yayınlanan romanda, insanların baskıcı bir devlette nasıl yaşadıkları, yaşamaya çalıştıkları anlatılıyor.

Gladstein, Çin’in sosyal kredi sisteminin ardındaki niyetini de araştırıyor. Bu sistem bireyin ayrıntılı seçeneklerini, daha sonra ne tür bir borç alabileceğini belirleyerek, birinin finansal seçeneklerini ve özgürlüklerini dikte etmek için sosyal medya platformlarından ve diğer kamu portallarından toplanan finansal verilerle işliyor. Örneğin; “Ne tür internet alabilirsin”, “Çocuklarınız ne tür okullara gidebilir?” gibi. Gladstein bu konuya da şöyle bir yorum getiriyor: “Bunun ülkenizde olamayacağını sanmayın. Tüm dünyaya yayılacak. ”

İşte yazarın bu distopik dünya analizine göre Bitcoin ve türevleri bu konuda bir kurtarıcı görevi yapacak.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner