Son aylarda baskı altında olan Bitcoin, 24 Kasım Pazar günü 7.300 dolar seviyelerinden 25 Kasım Pazartesi günü birden 6.600 dolarlara kadar (yaklaşık yüzde 10) düştü.
Bu sert hareketin sebebi neydi? Teorileri şöyle sıralayabiliriz:
- Çin borsalara karşı harekete geçti haberi
- Balinalar
- Kurumsal yatırımcılar
Piyasada genel inanışa göre, Çin’in blockchain (blokzincir) teknolojisini destekleyeceği haberi Ekim ayı sonunda Bitcoin fiyatlarının 10.000 dolar düzeyine zıplamasına neden olmuştu. Ben bu yükselişte sadece olumlu haberin değil Fed’in repo piyasasına ek likidite sağlamasının da etkili olduğu görüşündeyim.
Çin kaynaklı olumlu etki kısa sürdü. 13 Kasım’dan itibaren Çin otoritelerinin ülkede faaliyet gösteren kripto para borsalarına karşı çok sert yeni tedbirler almaya başlaması ile rüzgâr tersine döndü.
Piyasada yaygın düşünce nasıl yükseliş Çin haberinden kaynaklandıysa düşüş de Çin tarafından gelen olumsuz haberlerle gerçekleşti yönünde. Ancak fiyat tablosuna baktığımızda Bitcoin’de düşüşün 10.000 dolar seviyesini tırmanışının hemen ardından daha 29 Ekim’de başladığını görüyoruz. Demek ki aşağı yönlü baskıda Çin haberleri dışında bir etki de var.
İkinci bir görüşe göre piyasayı balinalar, yani çok büyük sayıda Bitcoin sahibi olan yatırımcılar, kaldırıp indiriyor. Elbette elinde çok fazla sayıda Bitcoin olan yatırımcılar bulunuyor. Ancak bunların koordineli şekilde hareket ettiklerine işaret eden bir göstergemiz yok.
Üçüncü görüşü ise şahsen daha olası görüyorum. Buna göre 2017-2018 yükselişinde bireysel yatırımcılar etkiliydi. 2019 Yılında başlayan dönemde ise kurumsal yatırımcılar piyasaya girmeye başladı. Ancak bu yatırımcılar sene içinde oluşan 14.000 dolarlık düzeyi yatırım yapmak için genel olarak yüksek buldu. Bu nedenle fiyatın daha aşağı gelmesini sağlayacak şekilde hareket ettiler.
Crypto Currency News’te yayınlanan bir değerlendirmeye göre Bitcoin 8.000 doların altına düştüğünde kurumsal yatırımcıların işlem yaptığı Bakkt isimli (gerçek Bitcoin teslimatlı) türev piyasasında Bitcoin hacimleri rekor kırdı. Intercontinental Exchange (ICE) verilerine göre 22 Kasım’da Bakkt Bitcoin aylık futures kontratları işlem hacmi 20.3 milyon dolara tırmandı. Bu Bir önceki güne göre yüzde 66 daha önceki rekor yüksek seviyeye göre ise yüzde 30 daha yukarıda bir miktardı. Bitcoin aynı günlerde CME türev piyasasında da Eylül ayından bu yana en yüksek işlem hacimlerine ulaştı.
Bu arada dijital varlıklar yatırım fonu Grayscale ise ‘Bitcoin Yatırım Ortaklığı’ ürününe son çeyrekte 171.7 Milyon dolarlık rekor bir fon girişi olduğunu bildirdi. Bu firmanın altı yıllık tarihinde ulaşılan en yüksek çeyrek dönem yatırım miktarı.
Kurumsal yatırımcılar istedikleri seviyelerde fiyatlar bulduğunda hızla piyasaya girerken bireysel yatırımcılar ise adeta bu sert rüzgârda savruluyor. Crypto Fear and Greed Index (CFGI) bireysel yatırımcıların şu anda aşırı korku durumunda olduğunu ortaya koyuyor. Glassnode Studio verilerine göre ise bakiyesi 0.1 Bitcoin’den yüksek hesapların sayısı 25 Ekim’de 2 milyon 850 binden Kasım ayının ilk 20 gününde 2 milyon 800 bine kadar düştü.
Anlaşılan o ki kurumsal yatırımcı fiyat düştükçe almaya devam edecek. Muhtemelen 2020 Bitcoin ‘halving’i (blok ödülü yarılanması) ile Bitcoin üretim maliyetinin ikiye katlanması olayının fiyatlara yansıyacağını düşünüyor ve buna göre pozisyon alıyorlar.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.