DataLight tarafından yapılan en yeni araştırmaya göre, Bitcoin, mevcut büyümesini devam ettirmesi durumunda on yıl için Visa, MasterCard ve PayPal gibi diğer ödeme sistemlerini geçecek.
Bitcoin, Visa ve MasterCard’ı Geçecek
DataLight, Bitcoin’i PayPal’ın da dahil olduğu mevcut önemli ödeme sağlayıcıları ile karşılaştırdı. DataLight, 2009’da kullanıma sunulmasından bu yana kripto para biriminin hızlı gelişimine dikkat çekiyor.
Araştırma raporunda “Bitcoin, sadece 10 yıl içinde ödeme sistemi endüstrisinin liderleriyle rekabet etmeyi başardı.” deniliyor. Şirket, Bitcoin’in gelişiminin katlanarak devam ettiğininin altını çiziyor.
Bu hızda devam ederse 10 yıl içinde tüm rakiplerini geçecek.
Visa ilk olarak 1958’de piyasaya çıktı, ardından 1966’da MasterCard geldi. Bunların ardından 1998’de PayPal piyasaya sürüldü. Bu üç önemli rakiplerine karşın 2009’da piyasaya sürülen Bitcoin daha hızlı ilerledi ve gelişim kaydetti.
DataLight, mevcut teknik engellere rağmen Bitcoin’in dünyanın önde gelen ödeme ağı olacağını öngörüyor. Şirket, “Şu anda Bitcoin’in ödeme sistemi, geleneksel uluslararası ödeme sistemlerinden ve banka havalelerinden çok daha üstün.” diyerek Bitcoin’in üstünlüğünü açıkça işaret ediyor.
Bitcoin’in ağının teknik olarak geliştirilmesi, onu dünyanın ana ödeme sistemi haline getireceği kesin.
DataLight’ın Bitcoin’den övgüyle bahsetmesi şu anki ağ etkinliği analizine dayanıyor. Bitcoin, ağ kapasitesi gibi belirli kategorilerde önemli fiat tabanlı oyuncuların gerisinde kalmasına rağmen, örneğin ortalama işlem değerinde üstünlük gösteriyor.
2018’de Visa 90 dolar, MasterCard 80 dolar ve PayPal 58 dolar gibi ortalam işlem değerine sahipken, Bitcoin’in ortalama işlem değeri 41.615 dolar. Bu, Bitcoin’in büyük miktarlarda transfer yönetimi olarak kullanıldığını işaret ediyor. Çünkü insanlar büyük ödemelerini Bitcoin ile gerçekleştirdiklerinde çok düşük işlem ücretleriyle karşılaşıyorlar.
DataLight, Visa, MasterCard ve PayPal için sırasıyla 119, 98 ve 51’e kıyasla ağını destekleyen 10.000’den fazla veri merkezi ya da düğüme (node) sahip olmasından dolayı Bitcoin’in merkeziyetsizlik özelliğinin faydasına değiniyor.
Şu anda yaklaşık 25 milyon Bitcoin adresi bulunuyor. Bu adres sayısı dolaşımdaki kredi ve bankamatik kartlarının sayısından oldukça düşük, ancak hesap başına düşen varlık miktarı bakımından Bitcoin mevcut ödeme ağlarını gerisinde bırakıyor.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.