Bu sayfa üzerinden Bitcoin (BTC) ile ilgili merak ettiğiniz her konunun cevabını ayrıntılı bir şekilde bulabilirsiniz. Bitcoin nedir sorusundan, güncel Bitcoin fiyatı (1 Bitcoin kaç TL, 1 Bitcoin kaç dolar, 1 Bitcoin kaç Euro) ve Bitcoin fiyat grafiğine, Bitcoin güvenli mi sorusundan Bitcoin nasıl alınır sorusuna kadar birçok sorusunun cevabı burada.
Takvimler 31 Ekim 2008’i gösterdiğinde Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto, “Eşlerarası Elektronik Nakit Sistemi: Bitcoin” başlıklı bir teknik belge (whitepaper) yayınlayarak herkesin güvenebileceği bir ödeme yöntemi olan Bitcoin ile bir adım öne çıktı.
Rehber İçeriği
Güncel Bitcoin Fiyatı, Fiyat Grafiği ve Fiyat Hesaplama
1 Bitcoin (BTC) Ne Kadar?
1 Bitcoin kaç dolar, 1 Bitcoin kaç Euro ve 1 Bitcoin kaç TL, merak ediyorsanız işte anlık fiyat verileri:
1 Bitcoin (BTC) = 94,192.24 $
1 Bitcoin (BTC) = 91.451,69 €
1 Bitcoin (BTC) = 3,331,313.47 TL
Bitcoin (BTC) Fiyat Grafiği
Bitcoin (BTC) Fiyat Hesaplama
Kısaca Bitcoin
Bitcoin nedir sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse: Herhangi bir merkezi otorite tarafından kontrol edilmeyen ve yönetilmeyen Bitcoin (BTC), Blockchain teknolojisi üzerine inşa edilmiştir ve geleneksel para birimlerinden (fiat) farklı çalışma yapısına sahip bir dijital para birimidir. Bitcoin’de işlemler kriptografik olarak güvence altına alınmıştır. Bu nedenle Bitcoin bir kripto para birimi olarak anılmaktadır.
Bitcoin’in ana hedefleri arasında üçüncü parti ödeme sistemlerini, bankaları ve aracı kurumları ortadan kaldırmak vardır. Günümüz finansal sistemde aracı kurumlara güven gerektirmekteyken, Bitcoin’in sağladığı teknolojiyle iki tarafın birbiriyle doğrudan bağlantı kurması yeterlidir. Bitcoin’in teknik belgesinin yazarı ve onun mucidi olan Satoshi Nakamoto’nun kim olduğu ise bilinmemektedir.
Bitcoin’i Özel Kılan Faktörler
Bitcoin’in denildiğinde öne çıkan en önemli kavramlardan biri doğrudan doğruya merkeziyetsizliktir. Bitcoin ağı hiçbir otorite, hükümet, merkez bankası, devlet başkanı, şirket veya bir kuruluş tarafından kontrol edilmemektedir. Günümüz finansal sistemde tüm düzen doğrudan doğruya merkezi bir manzara üzerine kuruludur. Bu noktada, Bitcoin’in arkasında yalnızca bir grup gönüllü kod yazarı bulunmaktadır. Bitcoin ağında tüm işlemler ve transferler doğrudan doğruya kişiler arasında, tümüyle aracısız olarak gerçekleşir.
“Sınırlı arz” Bitcoin’i değerli kılan unsurların başında yer almaktadır. Geleneksel finansal sistemin baş aktörleri olan Dolar, Euro, Çin Yuan’ı, Japon Yen’i, Türk Lirası gibi itibari para birimleri (fiat para) sınırsız sayıda basılabilir ve onları kontrol eden bir merkez bankası vardır. Ancak Bitcoin’in üretimi yalnızca 21 milyon adetle sınırlandırılmıştır. Finansal teorilerinin en temel ifadelerinden biri, talebin arttığı durumlarda arzın sabit kalmasıyla fiyatın her daim artış göstereceği yönündedir. 2008 yılından beri Bitcoin’e olan talep sürekli olarak arttı ve arzın sınırlı olması bu temel söylemleri doğrulamıştır.
Bitcoin’de İşlemler Anonim mi?
Bitcoin denildiğinde yanlış bilinen doğrulardan biri de Bitcoin’in tamamen anonim olduğudur. Bitcoin yarı anonim olarak tanımlanabilir. Geleneksel finansal sistemde kullanıcıların kimliklerini beyan etmeleri zorunluluğu vardır. Fakat Bitcoin kullanıcıları bir merkezi otoriteye bağlı olmadıklarından ve doğrudan doğruya birbirlerine para gönderebildikleri için kimlik beyan etmek zorunda değillerdir.
Kullanıcıların para transferi sırasında beyan ettikleri tek bilgi benzersiz cüzdan kodlarıdır. Taraflardan biri bu cüzdan kodunu kullanarak diğer tarafa doğrudan para gönderebilir. Bu noktada bu cüzdan kodunun kolayca takip edilebileceği unutulmamalıdır. Bitcoin kullanmak size hiçbir yasayı delme hakkı vermez ve bu tip girişimler güvenlik güçlerince kolaylıkla tespit edilebilir.
Bitcoin Üretimi Nasıl Yapılmaktadır?
Bitcoin üretimine madencilik adı verilemektedir. Fakat fiziksel olmayan bir varlığın madencilik kavramıyla anılmasının tek nedeni imgesel bir söylem olmasından kaynaklanmaktadır. Bitcoin üretim işleminin madencilik olarak anılmasının nedeni dijital de olsa altın madenciliğine benzerlik göstermesidir. Aynı altın gibi sınırlı (ki altının ne kadar sınırlı arza sahip olduğu yüz yıllardır belirsiz) bir arza sahip olan Bitcoin’in 21 milyon adedi bir gün tamamen gün yüzüne çıkarılmış olacak.
Bitcoin üreten kişilere madenci denilmektedir. Bitcoin madenciliğinin temelinde güçlü işlemcilere sahip bilgisayarların ağdaki işlemleri gerçekleştirmesi görevi yatmaktadır. Ağ, en hızlı blok üreten ve işlem onaylayan madenciye ödül verir. Bitcoin madenciliği karmaşık bir bulmacayı çözerek ödül kazanmak olarak da tanımlanabilir.
Günümüzde kişisel bilgisayarlarla madencilik yaparak kazanç elde etmek imkansız hale gelmiştir çünkü madencilik büyük şirketler tarafından yapılmaktadır.
Bitcoin Güvenli mi?
Gücünü benzersiz bir teknoloji olan Blockchain’den alan Bitcoin’in güvenliği, kripto paraların doğuşundan bu yana en çok sorgulanan ve spekülasyonlara neden olan konular arasında yer almaktadır. Ortaya çıktığı ilk yıllarda yarı anonim olması sebebiyle sürekli olarak terörün finansmanı, kara para aklama ve yasadışı ödemelerde kullanıldığı yönünde lanse edilen Bitcoin, o günlerde halka korku uyandıran bir varlık olarak gösterilse de günümüzde çok geniş kitlelere ulaşmış ve bir değer deposu olarak görülmeye başlanmıştır.
Bitcoin güvenliği söz konusu olduğunda;
- Ağın güvenliği
- Bitcoin ticaretinin güvenliği
- BTC’nin güvenliği
şeklinde bir sıralama yapılabilir.
Bitcoin ağı üst düzey bir güvenliğe sahiptir. Blockchain teknolojisinin dağıtık ve kriptografik altyapısı sayesinde işlemler yüksek güvenlik çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Bugüne dek Bitcoin hiçbir şekilde hack’lenememiş, hiçbir hırsızlık olayı doğrudan Bitcoin ağı üzerinden gerçekleşmemiştir. Düşük güvenlikli platformların altyapı sorunları, Ponzi Şeması adı verilen hırsızlık tuzakları ve benzeri yollarla Bitcoin hırsızlıkları yaşanmıştır.
Bitcoin Hakkında Az Bilinen 10 Gerçek
Bitcoin için az bilinen bazı gerçekler bulunmaktadır. İşte o gerçekler:
- Bitcoin teknik dökümanında Bitcoin geçmemektedir: Bitcoin’in teknik makalenin yazarı Satoshi Nakamoto, “Bitcoin: Eşlerarası Elektronik Nakit Sistemi” başlıklı makalesinde, başlığın aksine, Bitcoin adını anmamaktadır. Nakamoto makalesinde, özetle bir ödeme sistemini hayata geçirecek altyapıyı anlatmıştır.
- Bitcoin hiçbir şekilde transfer edilemez: Üretilen ve bir başkasına transfer edilen tüm Bitcoin’lerin bir kaydı Blockchain adı verilen dağıtık defterde tutulur.Bitcoin, hareket etmez ve transfer edilemez. Herhangi bir iki kullanıcı arasında gerçekleştirilen transferde aktarılan Bitcoin değildir, sahiplik hakkıdır. Bitcoin ile ödeme yaptığınızda Bitcoin’i değil, Bitcoin sahiplik hakkını transfer edersiniz.
- İnternette fotoğraflarını gördükleriniz Satoshi Nakamoto, gerçekte Bitcoin’in yaratıcısı değil: Google gibi arama motorlarının görsel arama bölümüne Satoshi Nakamoto yazıp arattığınızda göreceğiniz fotoğraflardaki hiçbir kimse Satoshi Nakamoto değildir.
- Bitcoin’de asla 21 milyon adet BTC görülmeyecek: Bitcoin’de üretilen ilk bloğa Genesis Block ismi verilmiştir. Bitcoin, bu bloktan itibaren kuralları belli, arzı sınırlı bir kripto para olmuştur. Başlangıçta her blok için piyasaya sürülen BTC miktarı 50 adetti. Bu BTC miktarı her 210.000 blokta bir (yaklaşık her 4 yılda bir) yarı yarıya azalmaktadır ve son azaltma 11 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleşmiş ve 6.25 BTC’ye düşmüştür. Bu şekilde üretimin 2140 yılına kadar devam edeceği tahmin edilmektedir. Ancak, Bitcoin teknik olarak en fazla 20,999,971.02187096 adet üretilebilecektir.
- Kaybolan BTC’ler Bitcoin’in diğerlerini artırıyor: 2013 yılında James Howell isimli bir İngiliz, içinde 7500 Bitcoin olan Bitcoin cüzdanının bulunduğu sabit diski çöpe attı. 2009 yılında dizüstü bilgisayarıyla Bitcoin madenciliği yapan Howell, 7500 Bitcoin üretti. Ancak, bilgisayarı ile Bitcoin üretmek maliyetli olmaya başlayınca, Bitcoin madenciliğini bıraktı ve bilgisayarını bir sanal pazarda sattı. İçinde Bitcoin cüzdanını barındırdığı sabit diski söküp saklamasına rağmen 2013 yılında bazı eski eşyalarla birlikte sabit diski de çöpe attı. Bitcoin cüzdanının başka bir yedeği olmadığı için bugün 80 milyon Dolar’ın üzerinde değere sahip Bitcoin’lerini de kaybetmiş oldu. Satoshi Nakamoto, Bitcointalk forumunda, kayıp Bitcoin’ler için “Kayıp coin’ler diğer herkesin coin’lerini yalnızca biraz daha değerli yapar. Bunu, herkes için yapılan bir bağış olarak düşünün.” yorumunu yapmıştır.
- Bitcoin’in ilk blok’undaki dikkat çeken mesaj: Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto, 3 Ocak 2009 tarihinde Bitcoin Blockchain’in ilk bloğunu oluştururken, The Times gazetesinin o günkü manşetini de (The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.) Bitcoin’in Blockchain’in başlangıç bloğuna ekledi. Mesaj şuydu: “Şansölye Bankalar için ikinci kurtarma planının eşiğinde”. Mesajın hem Bitcoin Blockchain’in gerçekten 3 Ocak 2009’da üretildiğini doğrulamak maksatıyla, hem de klasik finans sistemine bir eleştiri olarak seçildiği düşünülüyor.
- İnternetsiz Bitcoin transferi mümkün mü?: Bir Bitcoin transfer edebilmek için işleminizi Bitcoin ağına iletmeniz gerekmektedir. Fakat iki amatör telsiz radyo operatörü, 12 Şubat 2019’da Kanada’nın Toronto şehrinden Amerika’nın Michigan eyaletine kısadalga radyo sinyalleri ile Bitcoin transferi gerçekleştirerek, internetsiz bir şekilde Bitcoin transferi yapmayı başardı.
- En değerli Bitcoin transferi: Takvimler 16 Kasım 2011 gösterdiğinde tek seferde tam 550 bin adet Bitcoin transfer edildi. Her birinde 50 bin 000 BTC bulunan 11 farklı adresten gelen 550 bin Bitcoin’in 500 bini sadece 1 adrese gönderildi. İşlemin yapıldığı tarihte yaklaşık 22 milyon ABD Doları değerinde olan bu transfer, bu yazıyı hazırladığımız tarihte yaklaşık 6,5 milyar Dolar’a denk geliyordu.
- FBI tam olarak Bitcoin zengini: Kimi zaman yasa dışı ödemelerle birlikte anılan Bitcoin’in bu şekilde anılmasının en büyük nedeni, dünyanın en büyük yasadışı alışveriş platformlarından biri olarak kabul edilen Silk Road’ın 2013 yılında FBI tarafından yapılan operasyonla patlatılması, faaliyetlerine son verilmesi. Operasyonla platformun cüzdanlarına da el konuldu ve bu cüzdanlarda yaklaşık 114 bin BTC olduğu belirtildi. Böylece FBI, Bitcoin zengini haline geldi.
- Bitcoin işlemleri anonimdir fakat gizli değildir: İnsanlar Bitcoin’in tümüyle anonim ve gizli olduğuna inansa da aslında buradaki gizlilik doğru değildir. Bitcoin Blockchain’inde gerçekleşen tüm işlemler, ilk Bitcoin bloğundan itibaren eksiksiz bir şekilde kayıt altına alınmıştır. Bitcoin Blockchain’inde gerçekleşen işlemlerde kullanıcıların kimliklerini ortaya çıkarmayacak şekilde, anonim olarak gerçekleşir ancak, yapılan tüm işlemler kayıt altında olduğu için takip edilebilir durumdadır. Örneğin, bir arkadaşınıza Bitcoin ile ödeme yaptığınızda, arkadaşınız son transferden geriye dönük olarak, adresinizdeki tüm işlemleri görüntüleyebilir.
Bitcoin Nasıl Alınır? 1 Bitcoin Almak Zorunda mısınız?
Bitcoin satın almanın en kolay yöntemlerinden biri kripto para alım satım platformlarıdır. Günümüzde, bu kripto para alım satım platformlarının birçoğu kara parayı aklamayı önlemek için KYC (Know Your Costumer – Müşterini Tanı) ve AML (Anti-Money Laundering – Anti Kara Para Aklama) ilkelerine uymaktadırlar. Bu uyum için kullanıcıların kayıt sırasında kimlik bilgilerini beyan etmeleri zorunludur. Kripto para alım satım platformlarının bir kısmı ise kimlik bilgilerini beyan etmeksizin, belli bir sınırı aşmamak suretiyle Bitcoin alım ve satımına izin vermektedir.
Bitcoin almak istediğinizde illaki binlerce dolar değerinde olan 1 BTC almak zorunda değilsiniz. İsterseniz 100 bin liralık, isterseniz 10 bin liralık ve hatta isterseniz 10 liralık BTC alabilirsiniz.
Türk Lirası ile banka ve ödeme kuruluşları aracılığıyla Bitcoin alabilmek için Paribu, BtcTurk, Thodez gibi platformları kullanabilirsiniz. Bu platformlar sizin Bitcoin’e en kolay yolla ulaşmanızı sağlayacaklardır.
Bitcoin’in Dip ve Tepe Fiyatları
2010 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 0 ABD Doları
2010 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 0,49 ABD Doları
2011 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 0,29 ABD Doları
2011 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 35 ABD Doları
2012 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 4,33 ABD Doları
2012 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 15,4 ABD Doları
2013 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 13,4 ABD Doları
2013 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 1.151 ABD Doları
2014 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 293,67 ABD Doları
2014 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 934,21 ABD Doları
2015 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 176,50 ABD Doları
2015 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 461,16 ABD Doları
2016 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 368,37 ABD Doları
2016 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 967,48 ABD Doları
2017 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 785,22 ABD Doları
2017 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 19.498 ABD Doları
2018 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 3.225 ABD Doları
2018 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 17.319 ABD Doları
2019 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 3.403 ABD Doları
2019 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 12.686,39 ABD Doları
2020 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 33.000 ABD Doları
2021 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 69.000 ABD Doları
2022 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 48.200 ABD Doları
2023 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 44.700 ABD Doları
2024 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 73.800 ABD Doları
Bitcoin Nasıl Kazanılır?
Bitcoin kazanmanın çok çeşitli metotları bulunmaktadır. Bitcoin kazanmayı temelde üçe ayırabiliriz;
- İtibari paralarda olduğu gibi kazanmak (maaş ve faiz gibi)
- Üretmek
- Ticaretini yapmak
Günümüzde Bitcoin henüz itibari para sisteminin yerini alabilmiş değil. Yine de Bitcoin ile ödeme yapabilmeniz mümkündür. Bunun için işvereninizle görüşerek maaşınızı Bitcoin ile almak istediğiniz beyan edebilirsiniz. Kripto para endüstrisine dönük işler yaparak maaşınızı doğrudan doğruya Bitcoin üzerinden alabilmeniz de mümkündür.
Bitcoin’in geniş kitleler tarafından benimsenmesiyle borç ve faiz veren işlemler ortaya çıktı. Bu işletmelere emanet edeceğiniz Bitcoin, şirket tarafından çeşitli finansman işlemler ve diğer kullanıcılara borç vermek amacıyla kullanılıyor ve şirket elde ettiği geliri sizinle paylaşıyor. Tıpkı günümüz bankacılık sisteminde olduğu gibi. Bu yöntem ile ana paranız hiçbir şekilde eksilmiyor. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; çok bilinen, yüksek likiditeye sahip ve güvenli olduğundan emin olunan firmaları seçmektir. Hayatınızın her alanında olduğu gibi, kripto para sektöründe de dolandırıcılara karşı çok dikkatli olmalısınız.
Bazı web siteleri yapılan alışverişlerde harcanan tutarın bir kısmını Bitcoin üzerinden hesabınıza iade etmektedir. Bu sistem Bitcoin cashback adı verilmektedir. Güvenli olduğundan emin olduğunuz ve bu sistemini uygulayan alışveriş sitelerini kullanarak Bitcoin kazanabilirsiniz. Bitcoin kazanmanın bir diğer yolu ise freelance işler yapmaktadır. Bunun için kurulmuş birçok web sitesi bulunmaktadır. Bu web sitesileri üzerinden tıpkı kariyer.net’teki gibi işler alabilir ve işin teslimiyle Bitcoin kazanabilirsiniz.
Bitcoin kazanmanın en yaygın yollarından biri onun ticaretini yapmak yani Bitcoin alıp satmaktır. Aynı geleneksel piyasalarda olduğu gibi, Bitcoin’lerinizi güvenilir bir kripto para alım satım platformuna atarak, fiyatın yükselmesiyle satış yapabilir, düşmesiyle de alım yaparak kar elde edebilirsiniz.
Bitcoin Hesabı Nedir, Nasıl Açılır?
Bir Bitcoin hesabı açmak esasen bir Bitcoin cüzdanı oluşturma işlemine verilen isimdir. Bitcoin hesabı açmanın en basit ve en hızlı yolu bir kripto para alım satım platformuna üye olmaktır. Bu platformlardan herhangi birisine üye olarak dakikalar içerisinde Bitcon sahibi olabilir, böylece bir Bitcoin hesabı edinmiş olursunuz.
Bitcoin hesabı açmak için kripto para alım satım platformlarını kullanmanız şart değildir. Bunun için hizmet veren web siteleri bulunmaktadır. Bu siteler üzerinden Bitcoin cüzdanı açmak son derece hızlı ve kolaydır. Daha sonra hesabınıza erişebilmek için size özel bir anahtar tahsis edilecektir. Bu anahtar vasıtasıyla cüzdan bakiyenizi görüntüleyebilir, onu kontrol edebilirsiniz.
Dijital Bitcoin cüzdanının yanı sıra, aynı bir USB çubuğu andıran donanım cüzdanları bulunmaktadır. Soğuk cüzdan adı verilen bu donanım cüzdanları sayesinde Bitcoin’lerinizi güvenle saklayabilirsiniz. Bu noktada bir donanım cüzdanını banka kasası gibi düşünebilirsiniz.
En Güncel Bitcoin Haberleri
Bitcoin’e yatırım yaptıysanız, Bitcoin piyasasında ve genel olarak kripto para piyasasında olup bitenleri yakından takip etmeniz oldukça önemlidir. Bu takip konusu yatırımınızın sağlıklı bir şekilde değerlendirebilmeniz için bir gerekliliktir. Coinkolik’in Bitcoin Haberleri sayfasından tüm dünyayla eşzamanlı olarak güncel Bitcoin haberlerine ulaşabilirsiniz.