Yükleniyor...

BIS Genel Müdürü: Dijital Para Birimlerini Piyasaya Sürenler Merkez Bankaları Olmalı

Uluslararası Ödemeler Bankası (The Bank of International Settlements - BIS), Çarşamba günü CBDC'ler, stablecoin’ler ve kripto para birimleri dahil olmak üzere dijital para birimleri hakkında geniş kapsamlı bir anket yayımladı.

bis genel muduru cartens dijital para birimlerini merkez bankalari piyasaya surmeli

Uluslararası Ödemeler Bankası (The Bank of International Settlements – BIS), Çarşamba günü CBDC’ler, stablecoin’ler ve kripto para birimleri dahil olmak üzere dijital para birimleri hakkında geniş kapsamlı bir anket yayımladı. Bir The Block haberine göre, anketin öne çıkan noktaları şu şekilde:

  • Ankete göre, stablecoin’ler parasal ve finansal istikrar üzerindeki etkileri nedeniyle birçok merkez bankası tarafından araştırılıyor.
  • Ankete göre, kripto para birimleri çoğu merkez bankası tarafından “ödeme aracı olarak yaygın kullanımı olmayan niş ürünler” olarak değerlendiriliyor.
  • BIS anketine göre, bazı merkez bankaları pilot aşamasına geçmesine rağmen çoğu merkez bankası CBDC’lere uzun vadeli bir bakış açısıyla bakıyor.
  • Merkez bankaları, dijital para birimleri piyasaya sürme konusunda aceleci davranıyor gibi görünüyorlar. Ancak Bank of International Settlements tarafından yapılan yeni bir anketin sonuçları, daha çok stablecoin’lere ilgi gösterdiklerini gösteriyor.

Çarşamba günü yayınlanan anket, BIS’in merkez bankalarının dijital para birimleri üzerindeki çalışmalarının durumuna ilişkin son büyük çalışmasından bir yıl sonra gerçekleştirildi. O zamandan beri, anketin yazarlarına göre, daha fazla merkez bankası pilot programlar doğrultusunda hareket etmeye ve test aşamasının ilerisine geçmeye başladı. Bununla birlikte anket, CBDC piyasaya sürme konusunda ankete katılan merkez bankalarının yaklaşık %60’ının hala erken aşamalarda olduğunu gösteriyor. BIS, bu türden 60 kadar kurumu inceledi:

“Çoğu merkez bankası şu anda CBDC’lerin durumunu bir şekilde araştırıyor ve genel olarak anket, tamamen kavramsal araştırmadan deney ve pilot projelere doğru sürekli bir geçiş olduğunu gösteriyor. Yine de, bu gelişmelere rağmen, CBDC’lerin yaygınlaşması hala biraz uzak görünüyor.”

“Stablecoin’lerin parasal ve finansal istikrar üzerindeki etkisini incelemeye” odaklanan BIS anketi, ankete katılan merkez bankalarının üçte ikisinin stablecoin’lere veya ABD doları gibi fiat para birimlerine bir şekilde bağlı dijital para birimlerine odaklandığını gösterdi.

Raporda, USDT stablecoin’ini piyasaya süren Tether’in yanı sıra bir kripto para birimi olan Bitcoin’in de adı geçiyor. Rapora göre, “merkez bankaları bunları bir ödeme aracı olarak yaygın kullanımı olmayan niş ürünler olarak görmeye devam ediyor.” Raporda şu ifadeler yer alıyor:

“Pek çok kripto para birimi, 2020 yılında değerlerinde spekülatif varlıklar biçimine sadık bir artış yaşadı. Bu artış, ödemelerde algılanan kullanımdaki herhangi bir değişiklikle eşleşmedi. Aslında, çoğu merkez bankası kripto para birimlerini niş ürünler olarak görmeye devam ediyor.”

Merkez bankası anket raporuna ek olarak, BIS kurumun genel müdürü Agustín Carstens’in açıklamalarına da yer verdi. Carstens, dijital paraları merkez bankalarının piyasaya sürmesi gerektiğini savundu.

Carstens, “Dijital para birimlerine ihtiyaç duyulursa, bunları ihraç edecek olan merkez bankaları olmalıdır” dedi. “Eğer yaparlarsa, CBDC’ler yenilikte katalitik bir rol oynayabilir, ödemelerde rekabeti ve verimliliği teşvik edebilir.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner