Piyasalardaki likidite eksikliği, ABD enflasyon ve faiz oranlarının etkileri, temel koşulların iyimser olmaması.. Bunlar hepimizin takip ettiği çok önemli konular.
Peki zincirüstü verilere geniş perspektiften baktığımızda geçmiş dönemlere nazaran neler farklı?
2023 yılının ilk yarısında sermaye/likidite girişleri kripto varlıklara girerken, yılın ikinci yarısında stabil bir hale gelerek kararsızlık seviyesine ulaştı. Aynı zamanda onchain’de transfer edilen coin’lerin alım fiyatlarında da önemli bir değişiklik yok, yani yatırımcılar kârları veya zararları genel olarak satmıyor.
Uzun vadeli yatırımcılar şu anda dolaşımdaki BTC arzının yaklaşık yüzde 75’ine sahip. Ayda ortalama +50 binden fazla BTC şu anda Hodler’lar tarafından kasaya konuluyor ve bu da hem arzın daraldığını hem de işlem yapma konusunda yaygın bir isteksizlik olduğunu gösteriyor. Bitcoin arzı bu döngüde öncekilere kıyasla daha da sıkılaşıyor.
Bitcoin sıcak arzına da baktığımızda 0,5 standart sapmanın altında seyreden daralan ve sıkışan bir Btc arzını son 535 gündür görüyoruz.
Hodler ve borsalardaki durumuna eş zamanlı baktığımızda, borsalardaki Bitcoin miktarı son beş yılın en düşük seviyesindeyken, LTH’lerde (altı aydan daha fazla hodl edenler) ATH seviyesinde.
Bu ikisinin ters yönde gitmesi de birikime işaret etmekte. Bu, BTC’lerin borsalardan cekilerek cüzdanlara taşınıp uzun vadeli yatırımcı statüsüne geçtiğinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir.
Tüm olumsuz temel koşullara rağmen zincirüstü verilere göre Bitcoin birikim aşamasında ve yükseliş sezonuna hazırlanıyor olarak görülüyor.
Onchain teknik verilere göre, 28.235 üzerinde bir kapanışla hacimli bir yükseliş söz konusu olabilirken, kısa vadeli yatırımcıların maliyetini de geçemezsek (27.768), aşağıdaki önemli desteklerin ziyaret edilmesi mümkün.
Referanslar: https://insights.glassnode.com/ https://www.lookintobitcoin.com/
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.