Yükleniyor...

Bir Bütün Olarak DeFi Verileri Nasıl Takip Edilir? DeFi Pulse / Dappradar Nedir, Nasıl Kullanılır?

Bu rehberimizde, DeFi Pulse nedir?

defi pulse nedir dappradar nedir nasil kullanilir rehber

Bu rehberimizde, DeFi Pulse nedir?, Dappradar nedir?, DeFi Pulse ve Dappradar nasıl kullanılır gibi soruların cevaplarını sizlere sunacağız.

Bitcoin (BTC) ile beraber son zamanların en popüler olgularından birisi olan merkeziyetsiz finans (DeFi) hem platformlar hem de token’lar olmak üzere bütünüyle sıklıkla takip edilir bir hal aldı. DeFi için bu sene kripto para piyasasını harekete geçiren bir kıvılcım bile diyebiliriz. Peki bu konuda bilgilenmek ve güncel bir biçimde veri takibi yapmak istiyorsak hangi kanalları incelememiz gerekir?

Kripto para topluluğu DeFi verilerini takip edebilmek adına 2 adet kanalı takip ediyor. Bunlar; DeFi Pulse ve Dappradar. Bu platformların ne işe yaradığını ve nasıl çalıştığını anlatmadan önce gelin birlikte kısaca “DeFi nedir?”, “DeFi ne işe yarar?” bu konuları inceleyelim.

DeFi Nedir? DeFi Ne İşe Yarar?

Kripto para birimlerinde büyük ilgi gören bir alan olan DeFi yani merkezi olmayan, merkeziyetsiz finans; bir banka gibi aracılara ihtiyaç duymayan bunun yerine çevrimiçi blok zinciri teknolojisini kullanan, otomatik, uygulanabilir anlaşmalar sunan akıllı sözleşmeleri kullanan finansal hizmetleri ifade eder.

DeFi, “merkezi olmayan finans” anlamına gelir ve blockchain sistemleri üzerinde geliştirilen finansal uygulamalardan oluşan ekosistemi ifade eder. DeFi, birden fazla türde finansal hizmet ve ürün oluşturmak için merkezi olmayan ağların ve açık kaynaklı yazılımların kullanımını teşvik eden hareket olarak tanımlanabilir. Buradaki fikir, izinsiz blok zincirleri ve diğer eşler arası (P2P) protokoller gibi şeffaf ve güvensiz bir çerçeve üzerinde finansal DApp’ler geliştirmek ve işletmektir.

Şu anda DeFi’nin en büyük üç işlevi şunlardır:

  • Parasal bankacılık hizmetleri oluşturma (örneğin, stablecoin ihraç etme)
  • Borç verme ve borç alma platformları sağlamak
  • DEX, token’laştırma platformları, türevler ve tahmin piyasaları gibi gelişmiş finansal araçların etkinleştirilmesi

Bu üç alan içinde birkaç tür DeFi hizmeti vardır. Diğer birkaç ürün ve kullanım örneği örnekleri arasında finansman protokolleri, yazılım geliştirme araçları, endeks oluşturma, abonelik ödeme protokolleri ve veri analizi uygulamaları yer alır. DeFi dApp’ler ayrıca KYC, AML ve diğer kimlik yönetimi hizmetleri için kullanılabilir.

DeFi Pulse Nedir? DeFi Pulse’un Amacı Nedir?

DeFi, genellikle Ethereum üzerine inşa edilen dijital varlıkları ve finansal akıllı sözleşmeleri, protokolleri ve merkezi olmayan uygulamaları (DApps) ifade eden merkezi olmayan finans ifadesinin bir kısaltmasıdır. Daha basit bir ifadeyle bir araya getirilebilen blok zinciri üzerine inşa edilmiş finansal yazılımdır.

DeFi Pulse Rehberi

DeFi Pulse’un Amacı Nedir?

DeFi Pulse, DeFi protokollerinin en son analizlerini ve sıralamalarını bulabileceğiniz bir sitedir. Sıralamalar, popüler DeFi uygulamalarının ve protokollerinin akıllı sözleşmelerine kilitlenmiş toplam değerleri izleyerek oluşturulmaktadır. Ek olarak, DeFi’deki en iyi kaynaklardan oluşan bir koleksiyon olan DeFi List’in küratörlüğünü de DeFi Pulse yapmaktadır.

Kilitli Toplam Değer (TVL) Nasıl Hesaplanır?

DeFi Pulse, Ethereum blok zincirinde her protokolün altında yatan akıllı sözleşmeleri izler. Her saat, bu akıllı sözleşmeler tarafından tutulan toplam Ether (ETH) ve ERC-20 token bakiyesini çekerek çizelgeleri yeniler. TVL (USD), bu bakiyelerin USD cinsinden fiyatı ile çarpılmasıyla hesaplanır.

DeFi’a Nasıl Dahil Olunur?

Merkezi olmayan finans herkesin katılması için açıktır. DeFi listesinde bulunan kaynakları keşfederek işe başlamak mümkündür. Bunun yanı sıra DeFi Pulse, kullanıcıları için Zero to DeFi adlı bir başlangıç ​​kılavuzu yayınlamıştır. DeFi borç verme hizmetleri aracılığıyla pasif gelir elde etmeye nasıl başlayacağınız konusunda size yol gösterecek temel bilgiler bu rehberde yer almaktadır.

DeFi Pulse Rehberi
TVL’nin takip edilebileceği alan. Bu kısımdan tüm zamanlar, 1 yıl, 90 gün ve 30 gün gibi seçenekleri seçerek TVL’yi incelemek mümkündür.

Projelerin DeFi Pulse’da Listelenmesi Nasıl Sağlanır?

DeFi Pulse’ta listelenmenin ilk adımı, DeFi Listesinde listelenmek için başvurmaktır. Listeleme süreci hakkında şu adımları izlemeniz gerekmektedir:

  • İlk önce başarılı bir şekilde başvurmanız ve DeFi Listesi’nde listelenmeniz gerekir
  • Daha sonra Discord veya Telegram’da DeFi Pulse’tan bir SDK ANAHTARI istenmeli
  • Kilitli Toplam Değerinizi (TVL) saymak için bir çerçeve önerilmeli
  • Adaptör kodlanmalı
  • Test sırasında DeFi Pulse ile çalışılmalı
  • DApp zaman içinde yükseltilirken adaptörün güncel kaldığından emin olunmalı. Çünkü güncel olmayan adaptörler listeden çıkarılabilir

DeFi Pulse’ta Ne Gibi Bilgiler Yer Almaktadır?

DeFi Pulse’ta popüler DeFi projelerinin durumunu, sıralamayı ve kilitli toplam değeri (TVL) izlemeniz mümkündür. DeFi Pulse’ta hakimiyet oranları da yer almaktadır. Bununla birlikte DeFi Pulse Index oranı da web sitesinde yer alır.

DeFi Pulse Rehberi
DeFi Listesi. Yukarıdaki sekmeden dilediğiniz kategoriyi seçerek daha detaylı inceleme yapabilirsiniz.

DeFi Pulse’ta tabi ki ilk olarak, çok önemli olan “Kilitli Toplam Değer” yani TVL metriğine sahibiz. Bu, temel olarak yatırımcıların çeşitli DeFi sözleşmelerine ne kadar para kilitlediğini gösterir. Açıktır ki, kilitlenen miktar ne kadar yüksekse, ekonomi o kadar başarılı olur. TVL miktarı daha yüksek taraftaysa, Ethereum fiyatı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olma eğilimindedir.

DeFi Pulse Rehberi

Hemen yanda, size TVL’nin günlük ilerleyişini gösteren basit bir grafik görebilirsiniz. Keza yazının üst kısmında bu grafiği sizlerle paylaştık. Kilitlenmiş değerin altında, pazar lideri hisse metriği yer almaktadır. Yani “Dominance” hakimiyet dediğimiz şey.

DeFi Pulse bu kadar. Gayet basit bir kullanımı var ve oldukça faydalı veriler sunuyor. Bununla beraber iletişime geçilmesi halinde yeni DeFi projelerini de listeleme imkanı veriyor.

DappRadar Nedir? Ne İşe Yarar?

DappRadar da tıpkı DeFi Pulse gibi kullanıcılarına DeFi konusunda veriler sunmaktadır. DappRadar, veri doğruluğu ve sağlama konusunda güçlü bir bakış açısına sahip bir sağlayıcı olarak ön plana çıkıyor. DappRadar, kullanıcılarının en kaliteli verilere kullanımı kolay bir şekilde erişmesi için çalışıyor.

Dappradar nedir?

DappRadar’dan Hangi Verilere Ulaşılabilir?

DappRadar aynı zamanda dünyanın en büyük dApp dağıtım hattıdır ve dApp kullanıcılarının, araştırmacıların, gazetecilerin, analistlerin ve yatırımcıların eyleme geçirilebilir piyasa verilerine kolayca erişebilecekleri ve bilinçli kararlar verebilecekleri bir alan görevi görmektedir. En çok kullanılan dApp’ler bu sistemde yer almaktadır. Bu platformu dApp geliştiricileri de kullanabilmektedir. Bununla beraber isterlerse panodan yeni kullanıcılara ulaşabilir.

Merkezi olmayan uygulamalar (dapps), açık kaynak kodlu, eşler arası bilgisayar ağlarında çalışan ve blok zinciri aracılığıyla dağıtılan uygulamalardır. DappRadar, Ethereum, EOS ve TRON dahil olmak üzere birçok blok zincirinde binlerce dapp’ı izler ve günlük kullanıcılar, günlük hacim ve daha fazlası gibi belirli ölçütlere göre sıralama yapar. Dapp verilerini filtreler, sahte ve ilgisiz etkinlikleri kaldırır ve eyleme geçirilebilir pazar bilgisi sağlar.

DappRadar da DeFi Pulse gibi Top DeFi projelerini sıralar. TVL’yi anlık olarak kullanıcılarına sunar. Bununla beraber yukarıdaki görselde hemen solda görebileceğiniz üzere alakalı makaleler kısmından da içerik okumanız mümkün hale getirilmiştir. DappRadar biraz daha gelişmiş bir yapıya sahiptir. Yine yukarıdaki görselde hemen üst sekmede göreceğiniz üzere merkeziyetsiz borsaları, NFT pazarlarını, DeFi’ı ve Blockchain oyunlarını takip edebilir, hepsinin sıralamalarını inceleyebilirsiniz.

DappRadar
Web sitesini biraz aşağıya doğru kaydırdığınız zaman buradan da üst sekmeden seçtiğiniz kategoriye göre sıralamaları görebilirsiniz.

Haberler ve İçerikler

DappRadar çok aktif bir blog yaratarak medyayı da kendi ekosistemlerine dahil etmiştir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi çeşitli içeriklere ulaşmak platform üzerinden mümkün olmaktadır. Bununla beraber düzenli sektör raporlarını, analizleri ve daha geniş kitleleri besleyen trend haberler de blog üzerinden paylaşılmaktadır. DappRadar aynı zamanda blog ile yarışmalar ve eğitimler düzenlemekte, hediyeler dağıtmaktadır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner