Binance’te luanchpad ve launchpool süreçleri yoğun ilgi görürken, buralarda sergilenen projelerin performansı dikkat çekiyor.
Kripto para birimleri, ayı ve boğa piyasasına yönelen döngüler ışığında hareket ediyor. Ancak son dönemlerde, yeni döngünün farklı bir şekilde sektöre yansıdığı görülüyor. Launchpool, airdrop ve listeleme yeni döngü içerisine giriyor.
Binance, adeta tozlu raflardan çıkardığı kripto para birimlerini launchpool ile kullanıcılara sunuyor. Diğer taraftan Binance, launchpad sistemiyle piyasada yer almayan projeleri milyonlarca kullanıcının önüne seriyor. Bu kripto paralar, performansları ile dikkat çekiyor.
Binance Launchpad’leri Yoğun İlgi Görüyor
Binance, BNB ve stablecoin kullanarak launchpad‘leri gerçekleştiriyor. Bu launchpad’lerde, popüler kripto paralar kadar yeni yeni piyasaya çıkan kripto paralar da yer alıyor. Özellikle EDU, son launchpad ürünü olarak ilgiyi üzerine çekti.
Piyasaya çıkacak veya piyasada daha fazla kitleye ulaşacak kripto paralara yönelen yatırımcılar, launchpad’lerin popülerlik kazanmasına yol açtı. Ancak bu launchpad’ler, artan ilgi nedeniyle dağıtımlarda düşük sonuçlar vermeye başladı.
Dünyanın en büyük kripto para borsası olarak görülen Binance, launchpad’lere soktuğu kripto paraları her ne kadar ileriye taşısa da bu projelerin başarısızlık yaşadığı da görülebiliyor. Genel görüntüde, launchpad projelerinin savrulduğu ortaya çıkıyor. Peki bu projeler nereden nerelere ulaşıyor?
Binance Launchpad’i Yeni Coin’leri Tanıtıyor
Binance, launchpad’ini gerçekleştirdiği birçok kripto para birimini, yeni listeleme adı altında sürece dahil etti. Özellikle Space ID ve Voxies, borsanın öne çıkan launchpad’lerinden olmuştu. Son çıkan Open Campus (EDU) ise, 120 bine yakın katılımcıyla launchpad sürecini tamamladı. Tüm bu launchpad’ler, piyasaya çıkmadan önce henüz pek whitepaper‘ını bile okutmamışken, Binance launchpad’i sonrasında popülerlik kazandılar.
Space ID (ID), Twitter üzerinden launchpad sonrasında 500 bini aşkın takipçiye ulaştı. Popüler proje, blockchain girişimleriyle de popülerliğini artırıyor. Daha önce Space ID, BNB Chain üzerinden projesini devam ettiriyor ve topluluk oluşturma gayretinde bulunuyordu.
22 Mart günü Binance’te listelenen ID, 0.025 dolar seviyesinde girdiği borsada aynı gün 2.5 doları gördü. Ancak bu yükseliş oldukça kısa sürede gerçekleştiği için, yatırımcılara pek fırsat vermedi. Daha sonra ID, 13 Nisan’a kadar 0,45 dolar bandında hareket etti. 13 Nisan itibariyle yükseliş yaşayan proje, 1 doları aşmayı başardı. Ancak bu yükseliş dalgası, oldukça kısa sürdü ve ID’nin fiyatı tekrar 0,46 dolar seviyesine çekildi.
Launchpad’e 100 milyon ID ile katılan projede, 1 ID için 0,00007412 BNB‘lik fiyat belirlendi. Launchpad’e 8.677.923 BNB yatırıldı. Güncel BNB fiyatına bakıldığında, ID’nin launchpad’i birim başına 0,023 dolardan gerçekleşti. Ancak yüksek katılım nedeniyle, küçük yatırımcılara tatmin edici ID dağıtılmadı. Projeye küçük yatırımcının katılımı ortalama 0,45 dolar seviyesinden oldu.
ID, 150 milyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Proje, launchpad öncesinde bu denli bir ilgiyi bünyesinde barındırmıyordu. Aynı durum EDU tarafında da yaşandı.
Binance Launchpool’ları Savruluyor
Binance launchpool’ları arasında SUI, GAL, HFT, RDNT, ANC, HIGH, MC, SANTOS, CITY, QI, DAR, MBOX, KLAY VE ATA gibi popüler projeler de yer aldı.
Bu projeler, Binance launchpool‘u öncesinde de bilinirken, birçoğu launchpool sonrasında popülerlik kazandı. Özellikle SUI, neredeyse tüm kripto ekosisteminin merakla beklediği bir proje olmuştu.
Binance’in bünyesine dahil olan tüm bu projeler, ortalama yüzde 50‘lik bir ekosistem genişlemesi yaşadılar. Popüler borsa, projeleri tanıtmakta ve bu projeleri kullanıcılar ile buluşturmakta başarılı oldu. Ancak projeler, launchpool sonrası pek de yeterli başarıyı gösteremedi.
Fan Token‘lar haricindeki launchpool coin’leri, listelendikten sonra önce yükseliş ardından düşüş yaşayarak sabit bir fiyat bandı oluşturdular. Bu fiyat bandı, güncel duruma bakıldığında pek de yatırımcıları tatmin edecek seviyede görünmüyor.
Özellikle ATA, DAR, QI, HIGH ve ANC tüm ilgiye ve çabaya rağmen fiyat konusunda yeterli performansı gösteremedi. ID, HFT, SUI ve RDNT ise halen daha beklentileri yeşertiyor.
Binance launchpool‘larının neredeyse yüzde 70‘i sosyal metriklerde de dip bölgelere yerleşti. Bu projeler, konuşulmuyor ve ilgiyi üzerine çekmekte zorlanıyor. Özellikle ANC, ekosisteminde yaşanan FUD’lardan dolayı oldukça dip bölgede yer edindi.
Ün Kazanma Adımı: Binance Launchpool
Birçok proje, daha önce kripto sektöründe yer bulmuş olmasına rağmen Binance launchpool’una katıldılar. Bu projeler, başka borsalarda listeli olsa da Binance’e launchpool aracılığıyla girdiler. Özellikle Radiant Capital (RDNT), 2022 yılından beri kripto piyasasında olmasına rağmen, Mart 2023’te Binance‘e merhaba dedi.
RDNT’nin Binance launchpool’una katılacağı 30 Mart 2023 tarihinde duyuruldu. Bu tarihte gelen duyuru, RNDT fiyatında keskin yükselişlere yol açtı. Mart ayının ortalarında 0,235 dolar seviyelerinde hareket eden RNDT, launchpool duyurusu sonrası 0,46 dolara kadar yükseldi. Hemen sonraki gün başlayan katılım, RDNT fiyatına ekstra bir katkı sağlamadı. Launchpool’un tamamlanması ile birlikte Binance’te de listeli olan RNDT, 0,30 doların altına kadar geriledi.
Akıllara gelen en büyük soru, Binance’in RNDT ile yaptığı anlaşma oldu. Önceden Binance’in de bu projede satın alım yapıp yapmadığı bilinmiyor. Ancak bir gerçek var ki; 2023’ün başlarında 0,07 dolar gibi bir fiyatta hareket eden RNDT, güncel durumda 0,33 dolar seviyesine ulaşmayı başardı.
Sürecin Kazananı Binance
Binance, yeni kripto paraları launchpad aracılığıyla ve piyasada yer alan projeleri launchpool aracılığıyla kullanıcılarına sunuyor. Fakat borsa, tüm bu projelerden ne kadar ve ne şekilde kazanç elde ettiğini açıkça paylaşmıyor.
Launchpad ve launchpool projelerine genel olarak bakıldığında, projelerin yüzde 70’inden fazlasının dibe düştüğü görülüyor. Adından söz ettiren projeler kripto sektörüne damga vururken, ünlenme çabasındaki projelerin zorlu süreçlerden geçtiği görülüyor.
Elbette Binance, bir aracı olduğu için hiçbir taahhüt vermiyor. Binance, kullanıcılarının güvenliğini öncelik tuttuğu için sık sık uyarılarda da bulunuyor. Tüm bunlara rağmen sürecin en büyük kazanının Binance olduğu aşikar. Popüler borsa, launchpool ve launchpad’lere katılımı BNB ve TUSD ile sınırlıyor. Bu durumda kullanıcılar, launch sürecine neredeyse 8-9 milyon BNB yatırıyor. BNB her duyuru sonrası yaşadığı yükseliş ile ayı piyasasına kafa tutuyor. Ayrıca BNB, ağ aktivitesini artırmada da büyük bir rol üstleniyor.
Ayrıca Binance, platform listelemesinde anlaşma yapıyor olabilir. Geçmiş dönemlerde Binance’in delist ettiği bir kripto projesi, listelenmek için borsaya BNB ödediğini itiraf etmişti. Mithril isimli proje, listelenme şartı olarak Binance’e 200 bin BNB ödediğini açıkladı.
Borsanın listeleme veya launch kısmında öne çıkarma aşamalarında anlaşma yaptığı düşünülürse, kasasına dijital varlık giriyor olabilir.
Yine de hatırlatmak gerekirse, Binance’in yaptığı bu launch süreçleri, kripto paraların daha fazla bilinmesine ve daha çok öne çıkmasına oldukça fazla katkı sağlıyor. Özellikle ID, küresel çapta popülerlik kazanmasında Binance’ten büyük bir destek gördü.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.