Binance CEO’su Chanpang Zao, blockchain ekosistemine ilgili herkes için okuma listesi oluşturdu. Daha önce yayınladığı kitap önerilerini düzenleyen CZ, 57 kitaptan oluşan listeye ilişkin, “Bunların hepsi dünya görüşüme ve düşünme modellerimin şekillenmesine katkıda bulunan kitaplar.” ifadelerini kullandı. 2023 yılı itibarıyla güncellenen listede, Yuval Noah Harari’nin çok satan kitabı Sapiens dikkat çekiyor.
Binance CEO’su CZ, borsanın blog sayfasında kitap öneri listesini ve neden bu kitapların okunması gerektiğini paylaştı. Listede, kurgudan biyografiye çeşitli kategorilerde toplamda 57 kitap bulunuyor.
Binance CEO’su Tarafından Yayınlanan Okuma Önerileri Listesi
1. The Law (Kanun): Fransız deneme yazarı Frédéric Bastiat tarafından 1850 yılında kaleme alındı. Yalnızca 60 sayfa olan bu kitabı CZ “zamansız” olarak nitelendiriyor. Hukukun ne olması/ne olmaması gerektiğinden bahseden kitap, dünyaya ve neyin doğru neyin yanlış olduğuna dair temel bir görüş oluşturuyor.
2. Economics in One Lesson (Bir Derste Ekonomi): Yazarı Henry Hazlitt olan kitap, kolay bir okuma sunuyor. Aynı zamanda ekonominin nasıl işlemesi gerektiğini, hükümetlerin ne yapması ya da ne yapmaması gerektiğini ve beynimizin yıkandığı bazı yaygın kavramların neden aslında safsata olduğunu gösteren kitap hakkında CZ, “Bu kitabın ilk yayımlanmasının üzerinden 60 yıldan fazla zaman geçti, ancak ekonominin iç işleyişini bundan daha iyi özetleyen çok az kitap var.” diyor.
3. Sapiens: Yuval Noah Harari’nin çok satan kitabı İnsanlığın Kısa Tarihi’nin bu listede yer alması epey dikkat çekici. İnsanların nasıl çalıştığını anlamanın başarı için temel bir öge olduğunu savunan CZ, “İnsanları anlamıyorsanız, bu dünyada başarılı olmanız pek olası değildir. Bu kitap, tarihimize, buraya nasıl geldiğimize ve neden böyle davrandığımıza dair benzersiz ve derin bir bakış açısı sunuyor.” ifadelerini kullanıyor.
4. Hacker State: Hikayelerden oluşan bu kitap, kolay bir okuma sunuyor ve güvenlik konusunu merkezine alıyor. Güvenlik, sektördeki en temel katmandır. CZ’ye göre, güvenlik bilinciniz yoksa başarılı olamazsınız ve kriptoda bulunmamalısınız.
5. The Infinite Game (Sonsuz Oyun): Sinek tarafından kaleme alınan bu kitap, uzun vadeli vizyon hakkında bir bakış açısı sunuyor. Kitap, neden bazı şirketlerin yıllarca varlığını devam ettirdiği ve neden bazılarının ay sonunu dahi zor getirdiği üzerine bir anlayış üzerine kurulu. CZ, bu kitabı özellikle üst düzey yöneticilere öneriyor.
6. The Starfish and The Spider (Denizyıldızı ve Örümcek): Rod Beckstrom tarafından yazılan bu kitap, merkezi kuruluşlara karşı merkezi olmayan kuruluşlardan bahsediyor. “Düzenlemeler neden ve nasıl merkezi olmayan kuruluşları durdurmaz?” Sorusuna yanıt aranıyor. “Keşke gezegendeki her düzenleyici bu kitabı okusa.” diyen CZ için bu kitap, merkezi olmayan bir organizasyonun nasıl çalışması gerektiğine dair bir fikir edinmek istiyorsanız temel okuma kaynakları arasında yer alıyor.
7. On Writing Well (İyi Yazmak Üzerine): William Zinsser tarafından kaleme alınan kitap, özellikle uzaktan çalışanların iş iletişimi için faydalı bilgiler içeriyor.
8. Platform Revolution (Platform Devrimi): Kitabın 3 yazarı var: Geoffrey G. Parker, Marshall W. Van Alstyne, Sangeet Paul Choudary. Kitap platformlar, bunların nasıl oluşturulacağı, neden önemli ve etkili olduklarına ilişkin bir içeriğe sahip.
9. The Advantage (Avantaj): Binance CEO’su bu kitabı özellikle liderler için gerekli görüyor. Patrick Lencioni tarafından kaleme alınan kitap, Örgütsel sağlık neden iş dünyasındaki diğer her şeyin önüne geçer? sorusuna yanıt arıyor. CZ ise “Binance’in ilk günlerinde, bu kitaptaki alıştırmaları yapmak için bir tesis dışı toplantı ayırmıştık. Bu kitaptaki tavsiyelerin birçoğu liderlik ekibimize damgasını vurmuştur, bu yüzden siz de okumak isteyebilirsiniz.” şeklinde konuşuyor.
10. The Innovation Stack (İnovasyon Yığını): Jim McKelvey tarafından yazılan kitabı özellikle liderlerin okuması öneriliyor.
11. Alchemy (Simya): Rory Sutherland tarafından kaleme alınan bu kitap, yaşam ve iş hayatındaki bazı mantık dışı noktaları ele alıyor. “Oldukça ilginç” olarak tanımlanan kitabın, pazarlama ekiplerince okunması öneriliyor.
12. Sela With a Story (Bir Hikayeyle Satış): Daha iyi bir satış elemanı, pazarlamacı veya iletişimci olmak için yardımcı olmayı amaçlayan kitap, Paul Smith tarafından kaleme alındı. Bir hikayenin ne kadar güçlü olduğunu vurgulayan kitabın, pazarlama ekiplerince okunması önceliklendiriliyor.
13. Contagious (Bulaşıcı): Jonah Berger tarafından yazılan kitabın, tüm ürün tasarımcıları ve pazarlamacılar tarafından okunması öneriliyor.
14. Made to Stick (Yapışmak İçin Yapıldı): Chip Heath ve Dan Heath tarafından pazarlama üzerine yazılmış bir kitap.
15. Team Topologies (Takım Topolojileri): Matthew Skelton ve Manuel Pais özellikle liderler için kaleme aldı. Bu kitap, hızlı akış için iş ve teknolojiyi organize etmekten bahsediyor. Ayrıca organizasyon yapılarının sistem mimarilerini nasıl dikte ettiği hakkında ayrıntılar içeriyor. Farklı türde ekip yapılarının, farklı sistem veya platform türleri için en iyi şekilde nasıl çalıştığı üzerine bakış sunuyor. Ayrıca kitap, Binance’in neden mevcut durumdaki gibi yapılandırıldığının bazı yönlerini anlamanıza yardımcı olacak.
16. Exponential Organizations (Üstel Organizasyonlar): Salim Ismail, Yuri van Geest, Michael S. Malone tarafından organizasyonlar üzerine yazılmış yardımcı bir kitap.
17. Hug Your Haters (Nefret Edenlerine Sarıl): Jay Baer tarafından kaleme alınan bu kitap, Pazarlama ve Müşteri Hizmetleri ekiplerinin mutlaka okuması gereken bir kitaptır. Kullanıcılarımıza nasıl hizmet etmemiz, onlarla sosyal medyada nasıl etkileşimde bulunmamız vb. hakkında yazılmıştır.
18. The New Rules of Marketing and PR (Pazarlama ve Halkla İlişkilerin Yeni Kuralları): Pazarlama, Sosyal, İçerik ekipleri ve üst düzey liderlik için mutlaka okunması gereken bir kitap. İçerik neden kraldır? sorusundan yola çıkılarak kaleme alınmıştır.
19. The Culture Code (Kültür Kodu): Daniel Coyle’un kitabını Binance CEO’su şu şekilde tanımlıyor: “Binance’ta özgürlüğü destekliyoruz ama kaos da beraberinde geliyor. Bu kitap, daha az yapılandırılmış, görünüşte kaotik bir organizasyonun ne kadar etkili olabileceğini gösteriyor. Bunun işe yaraması için yüksek vasıflı insanlara ihtiyacımız var.”
20. Team of Teams: Yazarı General Stanley McChrystal olan kitap, yukarıdan aşağıya doğru olan yapıların artık işlemediğine odaklanıyor ve kararların, durumu anlayan kişiler tarafından verilmesi gerektiğini savunuyor.
21. Blitzscaling: Reid Hoffman tarafından yazılan bu kitap, ölçekleme ve büyümeyi ayrıntılı olarak tartışmanın yanı sıra, farklı boyutlardaki kuruluşların nasıl çalıştığı ile ekiplerin farklı boyutlara ulaşmasının bazı çıkarımlarını ayrıntılı olarak ele alıyor. Aynı zamanda Binance’in büyüme grafiğini yansıtması açısından da önemli.
22. Crossing The Chasm (Uçurumdan Geçmek): Geoffrey Moore tarafından yazılan kitap hakkında Binance CEO’su CZ, “Biz/kripto para birimleri henüz uçurumu aşmadık. Bu kitap, onu aşmak için ne gerektiğini daha iyi anlamanıza yardımcı olur.” Diyor.
23. Antifragile (Kırılgan Olmayan): Kişisel yatırımdan uzun ömürlü bir şirket kurmaya kadar, neyin kırılgan olup neyin olmadığını anlamak önemli olan ve Nassim Nicholas Taleb tarafından yazılan kitap.
24. Loonshots: “Savaşları Kazandıran, Hastalıkları İyileştiren ve Endüstrileri Dönüştüren Çılgın Fikirler Nasıl Beslenir?” Safi Bahcall tarafından kaleme alınan kitabın başlığı esasında her şeyi söylüyor. CZ ise “Bu kitabı okuduktan sonra, Binance’te başarısızlıklara neden müsamaha gösterdiğimizi ve daha da önemlisi ne tür başarısızlıklara müsamaha gösterdiğimizi ya da tolerans göstermediğimizi anlayacaksınız.” ifadelerini kaydediyor.
25. Work Rules (Çalışma Kuralları): Laszlo Bock tarafından kaleme alınan bu kitap, yazarın Google’da geçirdiği süreden elde edilen işle ilgili içgörülerden bahsediyor. Bu kitapta, özellikle Binance’in, aynı zamanda hızlı bir şekilde ürün ardına ürün piyasaya sürmesindeki formül yansıtılıyor.
26. Range (Aralık): Pek çok kitap aşırı rekabetçi bir dünyada uzmanlaşmadan, 10.000 saatten vb. bahsederken, bu kitap bu argümanı dengelemek için farklı bir görüş sunuyor.
27. The Sovereign Individual (Egemen Birey): James Dale Davidson tarafından zamanının 20 yıl ilerisinde yazılmış ve tahminlerinde tamamen doğru olan bir kitap.
28. The 5 Levels of Leadership (5 Liderlik Düzeyi): John C. Maxwell tarafından “potansiyelinizi en üst düzeye çıkarmak için kanıtlanmış adımlar.” Bu kitabın, lider olmak isteyen herkesin kitaplığında olması gerektiğine inanılıyor.
29. High Output Management (Yüksek Çıktı Yönetimi): Andrew S. Grove tarafından kaleme alınan, klasik yönetim ve liderlik kitabı.
30. The DevOps Handbook (DevOps El Kitabı): Gene Kim, Patrick Debois, John Willis, Jez Humble tarafından yazılan bu kitap, modern teknoloji departmanlarının nasıl çalıştığını açıklıyor. Sürekli kod dağıtımı nasıl yapılır ve yüksek kaliteli platformlar nasıl oluşturulur? Sorularının yanıtları aranıyor.
31. The Coaching Habit (Koçluk Alışkanlığı): Michael Bungay Stanier’in yazdığı bu kitabın, bir ekibe liderlik eden veya birine akıl hocalığı yapan kişilerin okuması öneriliyor.
32. Essentialism (Özcülük): Önemli olan şeylere odaklanarak bir yönetim planlaması yapılması gerektiğini savunan bu kitap, Greg McKeown tarafından yazıldı.
33. Bet on Yourself (Kendinize Bahse Girin): Ann Hiatt’ın kaleme aldığı bu kitap, yönetici asistanı bakış açısıyla Amazon ve Google’ın nasıl çalıştığına dair bir görüş sunuyor. Ayrıca çoğu insan için elinden gelenin en iyisini yapmak için motive edici anektotlar içeriyor.
34. Culture Wins (Kültür Kazanıyor): William Vanderbloemen tarafından yazılmış, inşa kültürü hakkında başarılı bir kitap.
35. The Leadership Pipeline 2E: Liderlikten Güç Alan Şirket Nasıl Kurulur? Ram Charan, James Noel, Stephen Drotter kaleme aldı. Bir şirkette liderler nasıl oluşturulur? sorusunu açıklıyor.
36. Good Strategy/Bad Strategy (İyi Strateji/Kötü Strateji): Stratejinin ne anlama geldiğini öğrenmek için Richard Rumelt tarafından kaleme alınan kitap.
37. Like Switch: Jack Schafer’ın yazdığı kitapta, davranış analizi ve casus toplama konusunda uzmanlaşmış eski bir FBI Özel Temsilcisinden, insanları anında nasıl okuyacağına ve sizi nasıl algıladıklarını etkileyeceğine dair kanıtlanmış stratejileriyle dolu bir akış sunuluyor.
38. The Culture Map (Kültür Haritası): Küresel bir ekip yönetenler için önerilen kitap.
39. The Psychology Money (Paranın Psikolojisi): Morgan Housel tarafından zenginlik, açgözlülük ve mutluluk üzerine yazılmış zamansız dersler.
40. Signals: How Everyday Signs Can Help Us Navigate the World’s Turbulent Economy (Sinyaller): Dr Pippa Malmgren’in kaleme aldığı kitapta, Gündelik işaretler dünyanın çalkantılı ekonomisinde yön vermemize nasıl yardımcı olabilir? sorusuna yanıt aranıyor.
41. Tracers in the Dark: The Global Hunt for the Crime Lords of Cryptocurrency (Karanlıktaki İzleyiciler: Kripto Para Biriminin Suç Lordlarının Küresel Avı): Andy Greenberg tarafından yazılan bu kitap; kirli polisler, uyuşturucu pazarları, kaçakçılık çeteleri ve İnternet tarihindeki bir çevrimiçi narkotik pazarının en büyük çöküşünün dünya çapındaki öyküsünü işliyor.
42. Super Pumped (Süper Pompalı): Mike Isaac tarafından kaleme alına bu kitapta, Uber’in var olma çabası anlatılıyor.
43. Delivering Happiness (Mutluluk Dağıtmak): Çevrimiçi ayakkabı perakendecisi Zappos’un çok beğenilen CEO’su Tony Hsieh, çalışanların, müşterilerin, satıcıların ve destekçilerin yaşamlarını iyileştirmeyi amaçlayan benzersiz bir kültür ve hizmet taahhüdünü nasıl yarattığını açıklıyor. Hsieh, kendi yaşam deneyimlerinden ve diğer şirketlerden anekdotlar ve hikayeler kullanarak, şirketlerin benzeri görülmemiş bir başarı elde etmeleri için somut yollar sunuyor. Daha da iyisi, mutluluk yaratmanın ve sonuçları kaydetmenin nasıl el ele gittiğini gösteriyor.
44. No Rules Rules (Kural Yok Kurallar): Kitap, Reed Hastings ve Erin Meyer tarafından kaleme alındı.
45. Amazon Unbound: Brad Stone’un yazdığı kitapta Amazon CEO’su Jeff’in dünyada devrim yaratma yolunda bazı sorunları nasıl atlattığının ayrıntılı hikayesini sunuyor.
46. Amerikan Kingpin: Nick Bilton’ın kaleme aldığı, İpek Yolu’nun hikayesi. Endüstri göz önüne alındığında büyüleyici bir okuma. Binance CEO’su CZ, Binance araştırma ekibinden Tigran’ın bu hikayede rol oynadığını belirtiyor.
47. Red Roulette (Kırmızı Rulet): Desmond Shum’dan Çin iş ortamlarının nasıl çalıştığına dair birinci şahıs anlatımı bir kitap.
48. No Place to Hide (Saklanacak Yer Yok): Glenn Greenwald’ın yazdığı, Edward Snowden’ın hikayesi.
49. The Shadow Factory (Gölge Fabrikası): James Bamford tarafından kaleme alından bu kitapta, ABD hükümetinin gizli dinleme yetenekleri anlatılıyor.
50. Deng Xiaoping ve Çin’in Dönüşümü: Ezra F. Vogel’in yazdığı kitapta Çin’in şekillenmesinin derinlemesine tarihi anlatılıyor.
51. Neither Sivil nor Servent (Ne Memur ne de Memur): Peh Shing Huei’nin yazdığı kitap, Singapur’un nasıl inşa edildiğini işliyor.
52. Warren Buffett: Inside The Ultimate Money Mind: Robert G. Hagstrom tarafından yazılan kitap, Warren Buffett hakkındaki bir hikayeden bahsediyor.
53. The Creature from Jekyll Island (Jekyll Adası’ndan Yaratık): G. Edward Griffin’in yazdığı kitap, Federal Rezerv’e ikinci bir bakış sunuyor.
54. Out of Gobi (Gobi’den Çıkış): Weijian Shan’ın Çin ve Amerika hikayesi.
55. Blood and Oil (Kan ve Petrol): Bradley Hope ile Justin Scheck’in yazdığı, “Muhammed bin Salman’ın küresel güç için acımasız arayışı.”
56. No Filter: The Inside Story of Instagram (Filtre Yok: Instagram’ın İç Hikayesi): Instagram’ın iç yapısına dair ilginç bilgilerin yer aldığı kitap.
57. Fallen Dragon (Kayıp Ejderha): Peter Hamilton tarafından kaleme alınmış bir bilim kurgu romanı. Kitap, bir hazine arayan ve sonunda daha önemli bir şey bulan birinin yanı sıra zorlayıcı görevlere sahip çeşitli karakterleri işliyor.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.