Geçmiş dönemde birçok kripto krizine yol açan ve iflas eden kripto kuruluşları, bu dönemde yeni projelerle sektöre giriş yapmaya çalışıyor.
Kripto para piyasasının döngüsel ilerleyişi, beraberinde birçok sonucu da ortaya çıkarıyor. Ayı piyasası olarak tabir edilen döngüde, iflaslar ve büyük kripto krizleri meydana geliyor. Ancak boğa piyasası döngüsünde, kripto kuruşlarının yoğun talep gördüğü ve maddi olarak büyüdüğü görülüyor.
Tüm bu döngüler arasında tutunamayan ve tarihe karışan kripto kuruluşları, son dönemlerde yeniden sektöre girmek için yoğun mesai harcıyor. Three Arrows Capital ve FTX gibi şirketler, yine ve yeniden düşüncesiyle çalışmalarını sürdürüyor.
Batan Kripto Kuruluşları: Tekrar Kripto!
Kripto para piyasasının ayı döngüsü, genellikle sektörün içindeki aktörlerin yarattığı tahribatlar ile geldi. Dış faktörler olarak ABD, Çin veya faiz kararları da etkili olabiliyor. Ancak kripto aktörleri, milyarlarca dolarlık tahribatlar ile ayı piyasasının üzerinde etkili olan en önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor. Peki sektörün içindeki bu aktörler, şimdi ne durumdalar?
1- FTX: Yeniden
Kripto para borsası FTX, on milyarlarca dolarlık bir varlığın buharlaşmasına yol açan iflasıyla gündeme damga vurmuştu. Kurucusu Sam Bankman-Fried’ın ağır suçlamalarla karşılaştığı olaylar zinciri, halen daha hukuksal tarafta devam ediyor. FTX’in iflası, Binance CEO’su CZ‘nin attığı bir tweet ile başladı. Anca daha öncesinde de gizli olarak iflasın eşiğine gelinmişti. Tüm bu süreçlerin başlangıcı, FTX’in müşteri varlıklarını kullanması oldu.
Kaldıraçlı işlemleri seven Sam Bankman Fried ve Alameda Research CEO’su Caroline Ellison, müşterilerin milyonlarca dolarlık varlıklarıyla işlem aldılar. Ancak Terra kriziyle çöküşe geçen piyasa, FTX’in planlarını da boşa çıkardı. Varlıkları eriten kaybeden kuruluş, iflasın eşiğine geldi.
CZ’nin attığı tweet üzerine panikle FTX’teki varlıklarını çekmek isteyen kullanıcılar, borsada bir likidite sorununu ortaya çıkardı. Müşteri varlığını eriten borsa, çekim işlemlerine yanıt veremedi ve iflas sürecine girmiş oldu. Devam eden süreçte, Sam Bankman-Fried ve Caroline Ellison için davalar ardı ardına geldi.
Tüm bu süreçlerin ardından FTX‘in başına yeni bir CEO atandı. Yeni CEO, FTX’in iflas sürecini yürüteceğini ve borsaya ait varlıklar ile yeniden yapılanacağını belirtti. Son günlerde basına düşen haberlere göre, FTX yeniden kripto sektörüne girmek için planlama yapıyor.
Daha önce kripto para piyasasını büyük bir çöküşe sokan FTX, bir yıla yakın sürenin ardından tekrar canlanıyor ve kripto sektörüne giriş yapıyor. Yatırımcıların borsayı tekrar aynı güvenle kullanıp kullanmayacağı ise bilinmiyor.
2- Three Arrows Capital’in Kurucuları Yeni Proje Çıkardı
Kripto kuruluşu Three Arrows Capital, birçok yatırımcıya zarar verdiği ve alacaklılarına 3.5 milyar dolarlık bir borç bıraktığı için tasfiye sürecine girdi. Three Arrows Capital’in alacaklıları arasında BlockchainCom ve Voyager Digital de yer alıyordu. Voyager, hemen bu süreçlerin ardından iflas durumuna düştü.
Three Arrows Capital‘in kurucuları Zhu ve Davies, bu büyük çöküşün kahramanları oldular. Bu ikilinin yaptığı kripto işlemlerinin çökmesi ve kredi düzenlemelerde problemlerin ortaya çıkması çöküşü hızlandırdı. Toparlanamayan bir düşüş trendine giren piyasa, şirketin serbest çöküşünü şiddetlendirdi.
Zhu, Three Arrows Capital’i bitiren son olayın Bitcoin’in 30 bin dolardan 20 bin dolara düşmesi olduğunu söyledi. Zhu, çöküş esnasında ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını ancak düşüşe engel olamadıklarını ifade etti. Son olarak Zhu, bu dönemde bütün parasını kaybettiğini gündeme getirdi.
Tüm bu süreçlerin ardından Three Arrows Capital‘in fişi çekilirken, kurucuları gündemde kalmaya devam etti. İflas başvurusunda bulunan şirketin mahkeme süreci devam ederken, kurucularından yeni bir kripto hamlesi geldi.
Yaptıkları kaldıraçlı işlemler ile Three Arrows Capital’in çöküşünü alevlendiren Zhu ve Davies, bu kez farklı bir kripto projesiyle sektörde yer alıyor.
Zhu ve Davies, önceki başarısızlıklarını kenara bırakarak yeni bir kripto para borsası açtı. Açılan bu kripto borsasının adı OPNX oldu. Ayrıca borsanın yerel token’ı FLEX‘in de duyurusu yapıldı. Yeni şirket, FLEX‘in ekosistem token’ı olarak OPNX‘i güçlendireceğini aktardı.
Daha önce büyük bir çöküşe imza atan ve binlerce kripto yatırımcısını mağdur eden bu ikili, şimdi yeni şirket ile ne kadar güven kazanabilecek merak konusu.
3- Celsius Varlık Satışıyla Sahalara Dönüyor
Kripto para piyasasının düşüş yönlü hareketinden etkilenen Celsius, yaklaşık 1 aylık ödeme krizi yaşamasının ardından iflas bayrağını çekmişti. Bölüm 11 iflas başvurusunda bulunan Celsius, operasyonlarını desteklemek için milyonlarca dolar varlığı olduğunu belirtiyordu.
Ancak Celsius alacaklıları, kuruluşun ödeme yükümlülüğünü yerine getirmediğini iddia etti. Büyüyen ve krize yol açan durum, hukuksal mücadeleye dönüştü.
Kripto şirketi, iflasının ardından ödeme yükümlülüğünün 1 milyar ile 10 milyar dolar arasında olduğunu belirtti. O dönem yaşanan iflasın etkisiyle, Celsius’tan etkilenen 100 binden fazla kullanıcı bulunuyordu.
Celsius Kurucu Ortağı ve CEO’su Alex Mashinsky, iflas bildirmenin şirket ve topluluk için yapılması gereken bir hamle olduğunu ifade etti. O dönem peş peşe gelen iflaslar serisinde, Celsius da Voyager ve Three Arrows Csapital’e eşlik etmiş oldu.
Celsius’un iflas etmesiyle, doğrudan ve dolaylı olarak kripto sektöründe yüz binlerce insan mağduriyet yaşamıştı. Ancak uzun bir aradan sonra Celsius, satış işleminde onay almasıyla iflastan çıkmak için güç buldu.
Risk sermayesi şirketi Arrigton Capital ve U.S Bitcoin Corp tarafından oluşturulan Fahrenheit konsorsiyumu, iflas eden kredi kuruluşunun 2 milyar dolarlık varlıklarını satın aldı.
Celsius, Fahrenheit’in satın almasını iflastan kurtuluş olarak nitelendirdi. Mahkeme sonucuna göre Fahrenheit, iflas eden şirketin kurumsal kredi portföyünü, hisseli kripto para birimlerini, madencilik birimini ve diğer alternatif yatırımları satın alacak.
Düzenleyicinin onayını bekleyen bu satın alma işlemi son düzlüğü de geçerse, Celsius iflas sürecini tamamlayarak yeniden kripto sektörüne giriş yapmak için hazırlıklara başlayabilir. Bir dönemin krizi, yeni dönemin taze kanı olarak karşımıza çıkabilir.
4- Voyager Dirilmeye Çalışıyor
2022 yılının Temmuz ayında iflas başvurusunda bulunan Voyager Digital, Terra krizinden sağ çıkamamıştı. Bölüm 11 başvurusunda bulunan kripto kredi kuruluşu Voyager, borçların yapılanmasını talep etti.
İflas sürecine giren şirket, operasyonlarını desteklemesi için 110 milyon dolarlık bir varlığa sahip olduğunu bildirdi. Terra krizi ve Three Arrows Capital’ın Voyager’a karşı borcunda temerrüde düşmesi süreci etkileyen unsurlar oldu.
Bu iflas sonunda binlerce Voyager müşterisi zor durumda kaldı ve kripto para piyasası yine büyük bir düşüş yaşadı. Terra krizinin etkilerinin geçmemesi, sonrasında gelen iflaslar zincirine bağlanabilir.
Zor durumda kalan ve iflas sürecinden çıkmak için yoğun mesai harcayan şirket, FTX’in masaya oturmasıyla umutlandı. FTX, Voyager Digital‘e ait varlıkları satın almak için 1 milyar dolarlık bir teklifte bulundu. İflas mahkemesine giden bu teklif, onay sürecinden geçene kadar FTX’in de iflas bayrağını açması dikkat çekti.
FTX‘in iflas etmesiyle boşa düşen Voyager, soluğunu Binance’te aldı. Binance, 1 milyar doların üzerinde bir teklif ile Voyager’a ait varlıkları satın almak istediğini belirtti.
Son düzlüğe gelen ve mahkemece onaylanan bu teklif, ABD’li yetkililerin karşı çıkmasıyla çalkantılı döneme girdi. Binance, birçok sorunun ardından Voyager anlaşmasından çekildiğini duyurdu.
Olası satıştan sonra toparlanacak olan Voyager, müşterilerine ödeme yükümlülüğü bulunan borçlarını ödeyecek ve kripto sektörüne yeniden giriş yapacaktı. Ancak şirket, henüz bir alıcı bulamadı.
Yinede kripto kredi kuruluşu, tekrar kripto sektörüne giriş yapmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Ayrıca Voyager’ın resmi token’ı olan VGX, halen daha birçok borsada listeli olarak müşteri çekmeye devam ediyor. Etik durumu tartışılsa da şirketin kripto sektöründeki bağı kopmuş değil.
5- Bitcoin Madencisi Core Scientific İflastan Çıkabilir
Kripto para piyasasının çöküşü, Bitcoin madencilik şirketlerini de etkisi altına aldı. Birçok şirket, zorlu süreçlerden geçtiğini gerekçe göstererek iflas bayrağını çekti.
Güçlü Bitcoin madencilik şirketlerinden birisi olan Core Scientific, ABD’de iflas başvurusunda bulundu. ABD’nin popüler borsası Nasdaq’ta halka açık durumda olan Core Scientific, iflasıyla gündeme bomba etkisi yarattı.
Kripto para piyasası Terra krizi, FTX’in iflası ve sonrasında madencilik şirketlerinin çöküşüyle zorlu günler geçirdi. Dünyanın en büyük 15 kripto madencilik şirketi arasında gösterilen Core Scientific, ayakta kalamadı ve iflasını bildirdi.
İflas başvurusunda, kripto piyasasında yaşanan sert düşüşler ve enerji maliyetlerinin artışı gerekçe gösterildi. Madencilik şirketinin piyasa değeri bir dönem 3 milyar dolara ulaşmıştı. Yaşanan kripto çöküşleri, madencilik şirketinin değerini 100 milyon dolara kadar düşürdü.
Ayrıca Core Scientific, Celsius’un iflasından da etkilendi. Core ve Celsius arasında yapılan anlaşmalar ve hizmetlerde pürüzler ortaya çıktı. İkili halen daha hukuksal mücadelesini sürdürüyor.
Madancilik sektörüne de darbe vuran bu iflas, Bitcoin için sıkıntılı günleri körüklemişti. Binlerce kripto yatırımcısı, bu durumdan dolayı mağdur olmuş ve oldukça fazla zararlar etmişti.
Şimdilerde Core Scientific, iflas sürecinden çıkmak istediğini ve likidite koşullarının iyileştiğini belirtiyor. Madencilik şirketi, iflas sürecinden çıkmak ve sektöre dönmek için hazırlıklarını sürdürüyor.
Şirketin pozitifleşen kripto piyasasından dolayı milyonlarca dolarlık gelirler elde edeceği düşünülüyor. Bu nedenle madencilik şirketi, biriken ve gelecek gelirlerine güvenerek tekrar ayağa kalkmanın planlarını yapıyor.
Core de sektöre dönse de eskisi gibi müşteri çekip çekemeyeceği konusunda akıllarda soru işareti bırakıyor.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.