Yükleniyor...

Başarılı Türk Blockchain Geliştiricisi: Ethereum’u Daha Büyük Depremler Bekliyor

Ülkemizde kripto paraların arkasındaki dev teknoloji Blockchain'e olan ilgi her geçen gün artıyor.

Ethereum Ege Tekiner

Ülkemizde kripto paraların arkasındaki dev teknoloji Blockchain’e olan ilgi her geçen gün artıyor. Coinkolik olarak başarılı yerli Blockchain geliştiricilerinden biri olan Ege Tekiner ile güzel bir röportaj gerçekleştirdik. Röportajımızda Tekiner’e Blockchain’in ve kriptonun geleceğini, projelerini, Ethereum’u ve birçok soruyu sorduk.

Soru 1) Kendinizden biraz bahseder misiniz?

Merhaba, ben Ege Tekiner, Ankara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4.Sınıf öğrencisiyim. 1 Temmuz 1996 yılında Ankara’da doğdum ve eğitimimin tamamını yine Ankara’da tamamladım. Bilgisayarla tanıştığım 5 yaşımdan beri bilgisayarlara çok büyük bir ilgim var ve her zaman yapmak istediğim mesleğin Bilgisayar ile alakalı olmasını istedim. Lise yıllarında Bilgisayar Mühendisliği okumaya karar verdim ve o yıllarda kendimi geliştirmek için ilk adımları attım. Her gencin olduğu gibi, benimde hayalim “Hacker” olmaktı, bu alanda 3 yıl lisede kendimi geliştirmeye çalıştım ve üniversitenin ilk yıllarında bu alanda değişik eğitimler aldım. Lisede kendimi geliştirmeye çalıştığım süreçte, okuduğum bazı kaynaklarda Bitcoin denen Kripto Para ile tanıştım. Uzun süredir bu teknoloji ile ilgilenmekte ve şu sıralar bu teknolojinin hem ufak bir yatırımcısı hem de geliştiricisi olarak kendimi geliştirmeye devam etmekteyim.

Soru 2) Blockchain’in geleceği hakkında düşünceleriniz ne?

Blockchain  teknolojisi benim gözümde daha hakkı olan yere gelememiş bir teknolojidir. Bunun bir çok sebebi var, bu sebeplerden ilki, bu teknolojiyi felsefesinden ve kullanım mantığından uzak olarak her alanda kullanarak kısa yoldan zengin olmaya çalışan insanlardır. Blockchain teknolojisinin bir sihirli değnek olmadığını insanlara anlatmak zorunluluğu doğmakta ve bu ister istemez insanlarda “ amaan aslında bunda da bir şey yokmuş” tepkilerini doğurmaktadır. Blockchain teknolojisi uzun vadede daha sağlam uygulama alanlarıyla hayatımıza girecek ve önemli altyapılarda kullanılmaya başlayacaktır.

Aslında ülkemizin belirli devlet altyapılarında kullanımına başlanmış ve süreç yönetiminde büyük fayda sağladığı gözlenmiştir. Blockchain teknolojisi önümüzdeki 10 yılda Yapay zeka ve IoT ile birlikte hayatımıza hızlı bir giriş yapacaktır.

Soru 3) Blockchain veya Akıllı Sözleşmeler üzerine geliştirdiğiniz faal bir projeniz var mı?

Şu sıralar sağlık sektörünü ilgilendiren bir proje üzerine çalışıyorum. İş yaptığım kişiler ile olan kontratlarımdan dolayı şu anda sizlere ayrıntı veremiyorum ancak sözüm olsun bitince ilk siz öğreneceksiniz.

Ayrıca okulda bitirme projem olarak geliştirdiğim, üniversiteler arası belge ve bilgi doğrulama sisteminin üzerinde çalışıyorum. Proje bitince, kaynak kodlarını ve makalesini GitHub ve GitLab platformları üzerinden paylaşacağım.

Soru 4) Kriptonun geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Kriptoloji Bizans döneminden beri devletlerin sıklıkla başvurduğu ve tarihsel süreçte ülkelere nice savaşlar kazandırmış ve kaybettirmiş çok eski bir teknolojidir. Günümüze en yakın ve benim en sevdiğim örneği, 2. Dünya Savaşı sırasında Alan Turing tarafından kırılan Enigma’nın Almanlara 2. Dünya Savaşını kaybettirmesidir. Kriptoloji bugün hepimizin bilgisayarlarımızı elimize aldığı anda kullanmaya başladığımız bir teknoloji, eskiden uzak sunuculara bağlanırken misafirlikteyseniz, telnet yerine SSH kullanmak ayıp sayılırmış hatta meslek büyüklerimden zamanında misafirliğe gittikleri arkadaşlarında bununla ilgili çok kavga ettiklerini anlatırlardı. Günümüzde biz fark etmeden onlarca kriptolojik algoritma bizim gizli bilgilerimizi ve mahremiyetimizi korumakta, gelecekte bu teknolojinin daha çok gelişip, hayatımızın içine biz fark etmeden daha çok gireceğini düşünüyorum.

Soru 5) Bir Ethereum geliştiricisi olarak Ethereum ağının geleceğiyle ilgili öngörüleriniz neler?

Ethereum ağı geçmişte çok büyük depremler atlattı ve ağın üzerinde yapılan en önemli ve radikal değişiklikler milyon dolarlar değerinde kayıpların sonucu olarak yapıldı. Ethereum gelecekte daha çok depremle karşılaşacak gibi gözükmekte ama Ethereum Vakfı ve Ethereum topluluğu sayesinde bu depremlerin en az hasarla atlatılacağına dair inancım tam.

Soru 6) Ethereum ağının bir sonraki güncellemesi olan Constantinople’e ilişkin neler söyleyebilirsiniz?

Şu sıralar ben de tartışmaları yakından takip etmekteyim ve benim fikrim, bu hardfork çok kez ertelenmesine ve değiştirilmesine rağmen, Ethereum Topluluğu bu konuda biraz aceleci davranmakta. EVM (Ethereum Virtual Machine) ve smart contract’lar için yapılan GAS Limiti ve depolama alanında yapılacak değişiklikler konusunda hala çatlak sesler yükselmekte. Benim şahsi kanaatime göre, Ethereum Geliştiricileri bu hard fork’u darboğazdan çıkma yolu ve ayı piyasasını sonlandıracak hamle olarak görmekte.

Beni heyecanlandıran yenilikler tabi ki var ve ben bütün bu yeniliklerin bize ne sağlayacağını ve düşüncelerimi sizinle paylaşmak isterim.

EIP 145 benim bu hard forkta istediğim özelliklerden birisiydi ve ilk madde olarak geldi. Bitshifting artık EVM üzerinde kullanılabilecek ve bu özellik sayesinde bölme ve çarpma işlemlerini önceki versiyonlara göre daha az GAS ödeyerek yapabiliyor olacağız.

EIP1052, büyük kodları opcode yapısına extcodecopy yerine extcodehash olarak dönüştürmekte. Aslında temel mantıkta, koddaki bütün veriyi çalıştırmaktansa, gerekli kısımları çalıştırıyor olarak basite indirgeyebiliriz. Bu algoritma sayesinde çok daha verimli bir kod dönüşümü yapabilmekteyiz.  Geliştiricilerin cebine bu özellik sayesinde çok para kalacak.

Diğer yeniliklerde geliştiricilerin ve kullanıcıların deneyimini epeyi arttıracak özellikler içermekte ama hem yazının uzun olmaması hem de burada sizleri çok fazla teknik bilgiye boğmamak için bu özellikleri belki başka bir yazıda sizlere ayrıntılı olarak açıklarım.

Son olarak, bence Constantinople isimli hard fork İstanbul hard fork’una yalnızca bir hazırlık. Bekleyip göreceğiz.

Soru 7) İleriye yönelik planlarınız neler?

Okulumu bitirdikten sonra, bir süre Almanya ve İngiltere’de değişik şirketlerde çalışarak onların bu teknolojiyi nasıl kullandığını görmek ve kendimi onların yapıların içerisinde geliştirmek istiyorum. Blockchain teknolojisine güveniyorum ve bu ülkelerde yapılan yatırımları yakından takip ediyorum. O ülkelerde kendimi gerekli gelişmişlik düzeyine getirdikten sonra ülkeme faydalı olmayı istemekteyim.

Ayrıca kısa vadeli başka bir plan ufukta görülmekte. Şu anda sadece proje olarak ortada olan proje yakın gelecekte sizlere güzel haber olabilir.

Soru 8) Üniversitelerde Blockchain teknolojisiyle ile ilgili derslerin verilmesi gerektiği yönünde birçok görüş bildiren insan var. Siz bu görüşü destekliyor musunuz?

Desteklemekle kalmıyorum, bizzat kendi üniversitem olan Ankara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde bu dersi aldım (ayıptır söylemesi A+ ile geçtim :)). Bu teknolojinin arkasında çokça teori ve eski makalelerde bulunan bilgiler dayanmakta, bu bilgiler üniversitelerde akademisyenler tarafından verilirse, ortaya çok güzel işler çıkabilir. Ayrıca bu derslerin ekonomi disiplini ile ilgilenen fakültelerde verilmesini çok gerekli gördüğümün altını çizmek isterim. Ortalık Kripto Paranın ne olduğunu anlamayan ama kısa yoldan zengin olabilmek için saçma sapan projelerle ortaya atılan ekonomist ile dolmaya başladı.

En son görüşmelerimde öğrendiğim kadarıyla, Bahçeşehir Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi bu eğitimi vermeye başlayan kuruluşlar arasında yer almakta. Umarım gelecekte bütün Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde Pratik uygulamalı olarak Blockchain eğitimi verilmeye başlar.

Soru 9) Geliştirici olarak yer aldığınız bu ekosistemde yatırımınız var mı? Varsa hangi kripto paralara yatırım yaptınız? Yatırımcılara bir şeyler söylemek ister misiniz?

Kendi çapımda küçük yatırımlarım bulunmakta. Yatırımlarımın çoğu masternode olmak için aldığım kripto paralarda durmakta. Bu masternode’lar sayesinde, çok büyük enerjiler harcamadan ufakta olsa gelirim olabilmekte. Diğer yatırımlarımlarımın tamamı Bitcoin, Ethereum ve Dash Coin’de bulunmakta.

Yatırımcılara tavsiye verebilecek ekonomik bilgiye sahip değilim ama Blockchain dünyasında gecenin en karanlık anı şafaktan öncedir sözü çok geçerli. 120 USD’den 10 USD’ye düştüğü zamanlarda, çok uzak olmayan bir zamanda 20.000 USD’yi görecek desek bize deli derlerdi.

Soru 10) Geçtiğimiz günlerde “Özgür Yazılım Kış Kampı“nda Blockchain ve Akıllı Sözleşmeler sınıfına eğitmen olarak katıldınız. Bu kamp hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Özgür Yazılım Kış Kampı

Bu kamp bize merhum hocamız Mustafa Akgül’ün mirasıdır. Kendisi bu ülkede internet için çok büyük çabalar sarf etmiş ve internetin babası ismiyle anılan çok değerli bir hocamızdı. Bu yıl arkadaşım Barış Ekin Yıldırım ile birlikte, değerli hocamız Engür Rıza Pişirici’nin desteğini arkamıza alarak 4 günlük bir Blockchain ve Akıllı Sözleşmeler eğitimi açtık.

Eğitim boyunca uygulamalı olarak derslerimizi sürdürdük ve eğitimin sonunda öğrencilerimizin kendi yazdıkları Akıllı Sözleşmelerini sunmalarını dinledik. Bizim için çok eğlenceli ve öğretici bir süreçti. Asıl büyük eğitim olan 15 günlük Özgür Yazılım Yaz Kampı için bir hazırlık oldu ve Kış Kampı’ndan aldığımız enerjiyle Yaz Kampı’nın programını hazırlamaya başladık bile. İlgilenen herkesi 19 Temmuz – 4 Ağustos arasında Özgür Yazılım Yaz Kampı’nda bekleriz.

Ayrıca bu teknolojiyi öğrenmek ve kendini geliştirmek isteyen herkese kapımız her zaman açıktır. Bilgi paylaştıkça çoğalır…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.