Aylardır konsolide olan Bitcoin’in genel ve teknik olarak değerlendiren başarılı ekonomi analisti Mike Shedlock, bunun büyük bir hareketin geldiğini gösterdiğini belirtiyor. Bu teknolojinin büyüleyici olduğunu ifade eden Shedlock, zaman zaman grafiklere baktığının da altını çiziyor.
Mike Shedlock’a göre, Bitcoin serbest bir pazar yapısında ve bu yüzden birçok Bitcoin destekleyicisinin ne kadar iğrenç olduğu önemli değil. Analiste göre Bitcoin merkez bankalarını tehdit ettiği anda 1980 yılında Hunt Biraderler’ı iflasa götüren “Gümüş Perşembe”de yaşananlara benzer şekilde saniyeler içinde ezilebilir.
Ekonomi analisti açıklamarının devamında Bitcoin’de de gümüş gibi “Bitcoin Perşembe”nin yaşanacağını söylüyor:
“Kimsenin Bitcoin’i “köşeye” sıkıştıracağını söylemiyorum ama bu teorik olarak olabilir. Merkez bankalarının tehlikeye girmesi için fiyatın yeterince yüksek olması durumunda, Merkez Bankası’nın aniden, uyarmadan Bitcoin’deki yatırım kurallarını değiştirmelerini mümkün. Gümüşe olan da buydu… Bitcoin’in merkez bankası eylemlerine karşı bağışıklık kazandığını düşünüyorsanız, sadece delisiniz. Bitcoin için en iyi şey, onlarca yıl boyunca makul bir miktarda 4.000 ila 12.000 ABD doları arasında konsolide olmak olur. Ancak, tehdit edici olmayan uzun bir istikrar süresinden sonra Bitcoin, bir spekülasyon mekanizmasının aksine bir işlem mekanizması olarak geçerli olacak.”
Gümüş Perşembe Nedir?
“Gümüş Perşembe”, 27.03.1980 Perşembe günü ABD emtia piyasalarında meydana gelen tarihe damga vuran bir olay olarak değerlendiriliyor. Olay, petrol zenginleri Nelson Bunker Hunt, William Herbert Hunt ile Lamar Hunt kardeşlerin gümüş piyasasının lideri olma girişimlerinin hüsranla sonuçlanmasını temsil ediyor. Bu olayın ardından gümüş fiyatlarındaki keskin bir düşüş yaşandı ve emtia ve vadeli işlem borsalarında büyük bir panik hakim oldu.
Gümüşün fiyatı 1979 yılındaki 6,08 dolar seviyesinden Hunt Biraderler’in gümüş alımlarının sonrasında bir yıl sonra yüzde 713 arttı ve 50 dolara dayanarak 49,45 dolar seviyesine kadar yükseldi.
Hunt Biraderler gümüş arzının üçte birini elinde tutuyor, bu nedenle piyasada gümüş kıtlığı yaşanıyordu. Bunun sonucunda Hunt Biraderler’e karşı tepkiler çığ gibi büyüdü ve FED başta olmak üzere diğer düzenleyiciler tepkilerin ortasında gümüşte marjin oranları keskin bir şekilde değiştirdi. Bu şekilde gümüşte marj ticareti yapmak çok maliyetli hale geldi ve Hunt Biraderler bunun sonucunda iflas etti. Bu kural değişikliğiyle gümüş fiyatları dört günde yüzde 50’den fazla değer kaybetti.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.