Fintech alanının yükselişi, uluslararası finans piyasasında değişime sebep oldu. Dolayısıyla böylesine bir değişimin ardından oldukça başarılı küresel şirketler de kendisini göstermeye başladı. Peki, başarılı bir Fintech şirketi nasıl kurulur?
1. Hedef pazarı ve sorun kaynağını belirleyin
Bir Fintech fikrinin hayata geçmesi için temel bir amaca, yani çözmeyi amaçladığı müşterinin sıkıntılı bir noktasına değinmesi gerekir. Bir şirketin fintech sektörü stratejileri, eğer işletme bu basit ama hayati önermeyi yerine getiremezse pek de işlevsel olamaz.
Kurucunun ise iki şeyi belirlemek için derin ve kapsamlı bir pazar araştırması yapması gerekir:
- Teknolojinin çözüm sağlayabileceği bir sorun veya zorluk.
- Yeni ürünün özellikle yararlı olacağı oldukça büyük bir müşteri tabanı.
Bu iki husus, ürün geliştirmeyi ve şirket büyümesini yönlendiren temel ilkeler olacaktır. Bir fintech ürünü, büyük bir müşteri tabanının yaşadığı önemli bir sıkıntı kaynağını çözerek pazarda sürdürülebilirlik sağlayabilir ve şirket kendi nişini oluşturabilir.
Ek olarak, hedef pazar ve onların ihtiyaçlarını derinlemesine anlayan sağlam bir müşteri kişiliği oluşturmak da önemlidir. Hedef pazarı daha iyi anlamak, Fintech girişimlerinin ürünlerini ve tekliflerini iyileştirmeler ve yükseltmelerle sürekli olarak uyarlamalarına yardımcı olabilir.
2. Mükemmel bir ürün veya hizmet oluşturun
Harika bir konsept ancak eşit derecede mükemmel bir uygulamayla birlikte geldiğinde değerlidir. Fikir sağlam olsa ve pazar mevcut olsa bile, halka tanıttığınız ürün, müşterinin çözmeyi amaçladığı sıkıntı noktasına hitap edemiyorsa, bu değersiz bir çabadır.
Harika bir ürün geliştirme süreci son kullanıcıyı akılda tutar. Kullanıcının bir sorunu nasıl çözmek istediğine, kullanıcı etkileşimlerinin nasıl gerçekleştiğine ve ürünün, müşterinin sıkıntılı noktasını daha hızlı çözmek için nasıl daha sezgisel yanıt verebileceğine odaklanır.
Bir Fintech girişimi, işlevselliğe odaklanmanın yanı sıra uyumluluğu da dikkate almalıdır. Dünyanın dört bir yanındaki yargı mensubu kurumlar, Fintech ürünleri ve yeni kurulan girişimler için farklı düzenleyici çerçeveleri desteklemektedir. Farklı kurumlardaki yasa ve düzenlemeler, bir Fintech uygulamasının sunduğu işlevleri ciddi şekilde etkileyebilir.
Bu nedenle startup’ların ürünlerini nerede piyasaya süreceklerini ve kullanıcılara hangi işlevleri sunacaklarını dikkatli bir şekilde seçmeleri gerekir. Aksi takdirde amaçlanan hedef pazar, beklentileri karşılayamayan, ciddi şekilde bozulmuş bir ürünle sonuçlanabilir.
3. Doğru finansmanı sağlayın
CB Insights tarafından yayınlanan verilere göre, geçen yıl startup başarısızlıklarının yüzde 47’sine finansman kaygıları neden oldu. Bu rakam, 2021’de aynı sebepten dolayı başarısız olan şirketlerin yüzdesinin iki katını oluşturuyor.
Dünya çapında ekonomiler daralmaya devam ettikçe ve hükümetler istikrarı korumak için kemer sıkma önlemlerine odaklandıkça, startup şirketlerinin fırtınayı atlatmak için doğru finansman ortaklıklarını güvence altına alması daha da önemli hale gelecek.
Çeşitli başlangıç finansmanı seçeneklerinin mevcut olduğunu unutmayın. Fintech girişiminizin büyüme aşamasına, hedeflerine ve iş modeline göre finansmanı seçin. Risk sermayesi ve melek yatırımcılar, Fintech girişimlerinin finansmanı güvence altına almak için kullanabileceği iki finansman modelidir.
Risk sermayesi
Fintech markanız yüksek büyüme potansiyeline sahip, erken aşamadaki bir şirket olarak sınıflandırılıyorsa, fon sağlamak için risk sermayesi (VC) şirketlerine başvurabilirsiniz.
Risk sermayesi şirketleri, erken aşamadaki yüksek büyüme gösteren girişimlere özsermaye veya hissedarlık karşılığında finansman sağlar. Bu finansman, risk sermayesi firmalarının tutmaya yetkili olduğu havuzlanmış fonlardan gelir.
Finansman sağlamanın yanı sıra, risk sermayesi firmaları genellikle strateji ve karar alma konusunda üst düzey rehberlik sağlamak için firmanın bir üyesinin yönetim kurulunda bir yere sahip olmasını gerektirir.
Melek yatırımcılar
Melek yatırımcılar da fintech girişimleri için bir başka uygun finansman kaynağıdır. Risk sermayedarları gibi, melek yatırımcılar da faaliyete geçmek isteyen fintech markalarına finansman, tavsiye ve destek sağlayabilir. Bununla birlikte, havuzlanmış fonlardan finansman sağlayan risk sermayesi şirketlerinin aksine, melek yatırımcılar riski bireysel olarak üstlenirler; bu, girişim başarılı olursa tüm kazanımları da alacakları anlamına gelir.
Doğru fon kaynağını seçmek, bir startup için başarı ve başarısızlık arasındaki farkı erkenden belirleyebilir. Bu nedenle Fintech markalarının karar vermeden önce seçeneklerini dikkatlice değerlendirmesi çok önemlidir.
Not: Bu yazı yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Yatırım tavsiyesi verme gibi bir amaç taşımaz. Finansal faaliyetlerin yönetimi bireylerin kişisel inisiyatiflerine bağlıdır.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.