Dünya, yaklaşık iki milyar olduğu tahmin edilen bankaya ulaşamayan bir nüfusa sahip. Bu pek çok insana kripto para birimlerinin ve özellikle DeFi’ın sunabileceği finansal hizmetlerin yardımcı olabileceği anlamına gelmektedir.
Günümüzde bankacılık hizmetlerine ulaşamayan birkaç insan türü vardır. Bazıları, söz konusu maliyetler nedeniyle bir banka hesabına erişemezken diğerleri, sunabileceği çok az şey olduğu için bir hesap kullanmamaktadır.
Geçen yıl popülerlik kazanan DeFi ekosistemleri, küresel bankasızlar için potansiyel bir çözüm olarak tanımlanmaktadır. DeFi, mevcut finansal sistemi etkin bir şekilde değiştirebilir ve akıllı telefona sahip herkese gelişmiş finansal hizmetlere erişim sağlar. Bununla birlikte, DeFi’ın da karşılaştığı büyük bir sorun var. Birçok hükümet, DeFi’a ve kripto para birimlerine karşı sert bir tavır alıyor.
Yakın Zamanda Gelişemeyecek
Küresel olarak banka hesabı olmayan yaklaşık iki milyar kişiden 190 milyonu, Çin’den sonra küresel olarak ikinci en yüksek banka hesabı olmayan kişi sayısına sahip olan Hindistan’da yaşıyor.
DeFi ve dijital para birimlerinin yaklaşık 200 milyon insanın finansal hizmetlere ulaşmasına yardımcı olabileceği gerçeğine rağmen, Hindistan Merkez Bankası, Hindistan’da merkezi olmayan para birimi kullanmak isteyen herhangi bir şirket veya kişiler için engeller yarattı.
İnsanların temel kripto para işlevlerine erişimleri engellendiğinde, DeFi’ın dünyadaki bankasızlara yardımcı olmasının bir yolu yoktur, bu da gelişmekte olan DeFi ekosisteminin en büyük sorunlarından birisi olacaktır.
Günümüzde yoksul bireylerin finansal hizmetlere erişmesine yardım etmek yerine birçok politikacı, dar gelirli bireyleri mümkün olduğunca haklarından mahrum bırakmaya kararlı görünüyor. Kripto paralara ve DeFi gibi sistemlere olan yasaklar günümüzde bu sorunları ortaya çıkarıyor.
Hükümet Yasakları Zarar Veriyor
2016’da Modi hükümeti, Hindistan ekonomisini 10 dolarlık banknotların yol açtığı türden bir yolsuzluktan kurtarmaya yönelik bir girişim olarak 500 ve 1.000 rupilik banknotların tamamını yasaklamaya karar verdi (o sırada 500 rupi banknot yaklaşık 7 dolar değerindeydi). Söyleyeme gerek yok suçlular bu hareketten etkilenmemişti ancak elinde 500 ve 1000 rupilik banknot yatırımı olan her birey, ciddi anlamda zarar etmişti. Bundan çıkarabileceğimiz birkaç ders var, ancak en büyük iki tanesi apolitik bir para biriminin ne kadar önemli olduğu ve ayrıca siyasi sınıfın ne kadar tehlikeli olabileceğidir.
İnsanlar inovasyon yoluyla rekabet edemediğinde ve tek bir platform kullanmaya zorlandıklarında, yeni ve daha iyi fikirler belirsizlik içinde yok olmaya bırakılır. Ne yazık ki, herkese en son finansal teknolojiyi kullanma şansı sunan sistemler yaratma girişimlerini engelleyen küresel bir para tekelimiz var. Kuşkusuz, DeFi olgun bir teknoloji değil ve merkezi olmayan para birimi, küresel ekonomide yerini almaya devam etmekte.
Mikrofinans Faydalı Olabilir
Mikrofinansın dünyadaki en fakir insanlara yardım etme gücüne ve küçük miktarlarda sermayeye erişimin yerel ekonomiyi daha iyi hale getirebileceğine işaret eden çok sayıda akademik çalışma var. Mikrofinans, DeFi ekonomisinin sadece bir yönü ve bir kişi biraz sermaye biriktirdiğinde ve ulusun parasal sistemi üzerinde tekeli olan bir merkez bankasını içermeyen bir getiri bulmak istediğinde diğerleri de aynı derecede yararlı olabilir.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.