Yükleniyor...

Bakanı Bile Doyuran Metrik: Bir Bitcoin ile Kaç Big Mac Satın Alabilirsiniz?

Bir Bitcoin'in değeri, esasında bulunduğunuz ülkeye bağlıdır.

Bakani Bile Doyuran Metrik Bir Bitcoin ile Kac Big Mac Satin Alabilirsiniz

Bir Bitcoin’in değeri, esasında bulunduğunuz ülkeye bağlıdır. Yıllardır kullanılan ünlü bir metrik, bunu hatırlatmada yardımcı oluyor.

Ünlü Bir Metrik Bitcoin’de Kullanılırsa

Big Mac Endeksi, bir para biriminin farklı ülkelerdeki değerini hesaplamak için bir ölçüm aracı görevi görür. Big Mac Endeksi, The Economist dergisi tarafından yayınlanan ve birçok ülkenin fiyat düzeyini ve satın alma gücünü gösteren bir endekstir. Endeks adını McDonald’s restoranlarında satılan bir hamburger çeşidi olan Big Mac’ten almaktadır. İlk kez Eylül 1986 tarihinde yayımlanmıştır.

The Economist 1986 yılında, yanıltıcı bir finansal önlem olan Big Mac Endeksi’ni yayınladığında finans üzerinde silinmez bir iz bıraktı. Şimdi, bu ölçü Bitcoin’e de geldi.

The Economist’in iddia ettiği metrik, bir para biriminin veya SAGP’nin “satın alma gücü paritesi” olarak da bilinen, dünya çapındaki para birimlerinin değeri için yararlı bir ölçüt görevi görüyor.

Bunun nedeni hangi ülkeyi ziyaret ederseniz edin, her McDonalds’ın burgerinin aynı olmasıdır. Ancak ülkelere göre fiyat değişir; 5 ABD Doları ile ABD’de bir veya Meksika’da iki adet Big Mac satın alabilirsiniz. Her McDonalds’ın burgeri tüm dünyada aynı olduğundan, Meksika’da bir doların değeri baz alındığında orada alım gücü daha düşük gibi görünüyor.

Türkiye’de Kaç Big Mac Alınabilir?

Şimdi ise size “bir Bitcoin ile dünya genelinde ortalama kaç Big Mac burger satın alabileceğinizi” söyleyen küresel bir Bitcoin ÜFE’si var. Bitcoin’in mevcut fiyatı 10.619 dolar, yani 4.456 adet Big Mac’e (tam 2,5 milyon kalori) denk geliyor. Haberin yazımı itibariyle 82.492 Türk Lirası olarak işlem gören bir Bitcoin ile, Türkiye’de 5.896 Big Mac alınabileceği gözlemleniyor.

ÜFE ayrıca küresel ÜFE için oynaklığı hesaplar. Bu yıl, pandeminin neden olduğu belirsizlik ile birlikte oynaklık en yüksek Nisan ayında gerçekleşti. Bu yılki boğa koşusu sırasında, Bitcoin sabit kalırken, merkeziyetsiz finans para birimleri deyim yerindeyse zirve yaptı ve hala merkeziyetsiz finaansın gelişimine şahit oluyoruz.

Ve diyoruz ki Bitcoin’in nihayet bir kullanım durumu daha oldu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.