Yükleniyor...

Bakan Yardımcısı Sayan’dan Kripto Paralar ve Regülasyon Açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr.

omer fatih sayan kripto paralar

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, bugün e-Safe tarafından düzenlenen “#KriptoPara Piyasalarında Mevcut Durum ve Beklenen Regülasyonlar” konulu etkinliğe katılım sağladı.

Sentez Medya, e-Safe Digital markası altındaki üçüncü video konferans etkinliğini, Kriptomeda iş birliği ile “Kripto Para Piyasalarında Mevcut Durum ve Beklenen Regülasyonlar” teması ile bugün gerçekleştirdi. Konferansta konuşan Sayan, kripto paraların hukuki tanımı ve bu doğrultudaki düzenlemelerden bahsetti. Sayan, şu ifadeleri kullandı:

“Kripto paralar kullanıcılara pek çok kolaylık sağlıyor olsa da, gerek değerlerinin büyük boyutlara ulaşması gerekse giderek yaygınlaşması beraberinde yeni sorunları da getiriyor. Bu sorunların başında kripto paraların hukuki tanımı ve bu doğrultuda düzenlenmesi geliyor.”

Sayan aşağıda yer alan soruların, birçok ülke açısından gündem oluşturduğunu ifade ediyor:

  • Kripto para birimleri gerçek bir para gibi mi değerlendirilmeli yoksa bir emtia gibi mi görülmeli?
  • Vergilendirilmeli mi?
  • Eğer vergilendirilecek ise hangi kriterler göz önüne alınmalı?
  • Kullanımı kısıtlanmalı ya da yasaklanmalı mı?

Bakan Yardımcısı, konuşmasının devamında, kripto paraların düzenlenmesi konusunda küresel bir yaklaşımın olmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Bu sorular birçok ülkede düzenleyiciler açısında gündem oluşturuyor. Kripto paraların düzenlenmesi hususunda hâlihazırda küresel bir yaklaşım veya standart bulunmuyor. Bu nedenle her ülke kendi değerlendirmeleri doğrultusunda düzenleme yapıyor.”

Merkez Bankası Dijital Para Açıklaması

Bakan Yardımcısı ayrıca Türkiye’nin dijital para çalışmalarından da bahsederek, şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde her alanda dijitalleşme vizyonuyla #MilliTeknolojiHamlesi’ne büyük önem veriyoruz. Hükümet Sistemi’nin 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı’nda ‘Blokzincir Tabanlı Dijital Merkez Bankası Parası’ çıkarılması kararı yer alıyor.

Blok zinciri teknolojisinin, başta kritik altyapılar olmak üzere birçok sektörde uygulama alanı bulduğunu ve önümüzdeki yıllarda çok daha yaygın olarak kullanılacağını öngörüyoruz. Ülkemizde de bu teknolojiye yerli ve milli imkanlarla yatırım yapan şirketlerin olmasını ve çeşitli kurumlarımızda blok zinciri araştırma laboratuvarlarının kuruluyor olmasını da önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz.”

Sayan, blok zincir teknolojisi ve kullanım alanlarının, hukuki, mali, sosyal, mahremiyet ve siber güvenlik gibi birçok bileşeni olduğunu dile getirerek, devlet olarak bu alanlarda ilgili tüm kurumlarla, Türkiye’nin ve vatandaşların menfaati gözetilecek şekilde çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti. Sayan son olarak şu ifadeleri kullandı:

“Devletimizin kurumları; yerli ve milli üretim odaklı, yeniliğe ve gelişime açık, her paydaşımızla iş birliği yapmaya ve her türlü desteği sağlamaya hazır. Bu yolda bizlere omuz veren, gücümüze güç katan her türlü çabayı destekliyoruz.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner