BAE Merkez Bankası, ülkenin altyapısını finansın geleceğine hazırlamak amacıyla Dijital Dirhem’i başlattığını duyurdu.
Düzenleyici kurum Perşembe günü yaptığı açıklamada, merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) uygulanması için Abu Dabi’nin G42 Cloud ve dijital finans hizmetleri sağlayıcısı R3 ile bir anlaşma imzaladığını söyledi. Dijital Dirhem, yurtiçi ve sınır ötesi ödemelerin sorunlu noktalarını ele almayı, finansal katılımı artırmayı ve nakitsiz bir topluma doğru ilerlemenin önünü açmak için BAE’nin ödeme altyapısını daha da güçlendirmeyi planlıyor.
BAE, En Fazla İlerleme Kaydeden Ülkeler Arasında
BAE Merkez Bankası Başkanı Khaled Balama, merkez bankası tarafından Şubat ayında başlatılan Finansal Altyapı Dönüşüm Programı‘nın dokuz girişiminden biri olan CBDC hamlesinin “BAE’yi önde gelen bir küresel finans merkezi olarak daha da konumlandıracağını ve sağlamlaştıracağını” belirtti.
Balama konuşmasının devamında ise şu ifadelere yer verdi: “CBDC stratejimizin başlatılması, ülkedeki para ve ödemelerin evriminde önemli bir adıma işaret ediyor. CBDC dijitalleşme yolculuğumuzu hızlandıracak ve finansal katılımı teşvik edecektir.”
Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, kripto para birimlerinin perakende ve kurumsal yatırımcılar arasında bir varlık sınıfı olarak artan popülaritesinin ortasında dijital para birimlerinin gelişimini araştırıyor.
ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council, 1 Mart itibariyle CBDC geliştirmenin ileri aşamalarında olan 65 ülke olduğunu ve 20’den fazla merkez bankasının pilot programlarını başlattığını belirtti.
BAE’nin ise 2023’te CBDC alanında en fazla ilerleme kaydeden 18 ülke arasında yer aldığı söylendi. Bu ülkeler arasında Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Hindistan, Japonya, Ürdün, Kazakistan, Laos, Karadağ, Filipinler, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye, Ukrayna, İngiltere ve ABD bulunuyor.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.