İnsanlar gelecek vaat eden teknoloji girişimlerinden bahsettiklerinde, öncelikle Silikon Vadisi’ndeki projeleri düşünürler. Ancak istisnalar var, bunlardan biri İsveç fintek hizmeti Klarna. Bu “şimdi al, sonra öde” hizmeti, Avrupa’daki en pahalı ve gelecek vaat eden girişimlerden biri olarak adlandırılıyor. Maliyetinin yaklaşık 46 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor, ancak şirket şimdilik özel kalıyor. Bu, hisselerinin halka açık olmadığı anlamına gelir. Ancak, UTEX’te işlem gören pre-IPO öncesi vadeli işlemleri kullanarak bunlara yatırım yapabilirsiniz.
“Şimdi al, sonra öde” ilkesi pre-IPO nasıl getirildi?
Klarna’nın kurucuları – Sebastian Semyatkovski, Niklas Adalbert ve Viktor Jakobsson – üç ana mesajdan yola çıktılar:
- Çevrimiçi bir şey satın alan kullanıcılar çok fazla veri girmek istemezler.
- İnsanlar taksitle satın almaya daha istekli.
- Tüm komisyonlar satıcıya atanabilir, ancak yine de sizinle çalışması onun için karlı olacaktır, çünkü kullanıcılar taksitli satın almaya daha isteklidir ve satın alma için parayı hemen alacaktır.
Bu fikirle, girişimin müstakbel kurucuları 2005 yılında Stockholm Ekonomi Okulu’ndaki yarışmaya geldiler ve hiçbir şey kazanamadılar, son sıralardan birini aldılar. Ancak bu onları durdurmadı ve aynı yıl Stockholm’de şirketlerini kurdular. Böylece kendisini “kredi kartlarına daha sağlıklı, daha basit ve daha akıllı bir alternatif” olarak konumlandıran bir iş başlatıldı.
İlk yatırımcıları, diğer birçok yerel girişime de yatırım yapmış olan ünlü İsveçli iş-meleği Jane Valierud’du. Valierud, kuruculara gelecekteki şirkette %10 karşılığında 60.000 € verdi ve servisin teknik yönünü geliştirmekle ilgilenen bir programcı ekibinin aranmasına yardımcı oldu. Bu beş programcı bu hizmetin %37 daha aldı.
Çalışma prensibi basittir. Satın alırken, kullanıcının minimum veri girmesi gerekir: malların teslimatı için isim, e-posta adresi, telefon numarası ve normal adres. Kredi kartı detayları veya diğer bilgiler yok. Klarna, uzun bir kayıt sürecinin kullanıcının moralini bozduğuna ve sonunda satın almayı reddedebileceğine inanıyor.
Müşteri servisi kullanarak bir şey satın alır almaz, satıcı Klarna’dan karşılık gelen tutarı hemen alır. Aynı zamanda, alıcı birkaç ödeme seçeneğinden birini seçer: bu tutarı 30 gün içinde ödeyebilir veya iki hafta arayla üç taksitte ödeyebilir. Bu durumlarda alıcı, satın alma tutarının kendisinden başka bir şey ödemez. Kredili satın alma seçeneği de bulunmaktadır.
Satıcılar için, her satın alma işleminde sabit bir miktar artı bir komisyon öderler. Klarna’nın kendisinde dedikleri gibi, bu satıcılar için faydalıdır, çünkü taksitli ve basit çevrimiçi ödeme ile satın alma, satın alma olasılığını ve ortalama tutarını artırır ve incelemeler, kullanıcıların bu ödeme şemasını beğendiğini gösterir.
Dünyanın en pahalı fintek-servislerinden biri
İlk başta, hizmet sadece İsveç’te çalıştı, birkaç yıl sonra bu bölgedeki diğer ülkelere – Norveç, Danimarka ve Finlandiya’ya – yayıldı. Şimdi şirket, kendi verilerine göre, neredeyse iki düzine ülkede 90 milyondan fazla kullanıcıya sahip ve yaklaşık 4.000 çalışanı var. IKEA, Samsung, AliExpress, H&M ve diğerleri gibi devler de dahil olmak üzere 250.000’den fazla satıcı Klarna ile işbirliği yapıyor.
Eylül 2020’de Klarna başka bir finansman turu düzenledi – Silver Lake yatırım fonu liderliğindeki bir grup yatırımcıdan 650 milyon dolarlık yatırım topladı. Genel değerleme, kısa bir süre önce 5.5 milyar dolardan neredeyse iki katına çıkarak 10.6 milyar dolara yükseldi. O zaman, Avrupa ve Amerikan medyası, Klarna’nın “Avrupa’nın en büyük fintek tek boynuzlu atı” ve “dünyanın dördüncü en büyük özel fintek şirketi” olarak anıldığı makaleler yayınladı.
Ayrıca – daha fazlası: şirketin değerlemesi bir yıldan kısa bir sürede %330 daha arttı – şimdi 45,6 milyar dolar değerinde. Fintek firması Haziran ayında Japon holding SoftBank’a ait olan Vision Fund 2’den 639 milyon dolar topladı, ve Adit Ventures ve Honeycomb Asset Management dahil olmak üzere bir dizi başka yatırımcı dahil etti.
Genel olarak, yatırımcılar arasında Amerikalı rapçiler Snoop Dogg ve ASAP Rocky’den Alibaba’ya ait Çinli fintek devi Ant Group’a kadar çeşitli kişi ve kuruluşlar var.
Klarna’nın geçen yılki geliri 1,2 milyar dolardı – bu bir servis için rekor. Doğru, kayıp da arttı, 2019’a göre %50 arttı ve 109.2 milyon dolara ulaştı. Bu öncelikle hizmetin yeni ülkelere aktif olarak genişlemesinden kaynaklanıyor – büyük planları var. Ayrıca, son yıllarda şirketin giderek daha fazla rakibi var.
Üstelik daha aktif büyümek ve gelişmek için yıllarca kârsız kalmaya hazır birçok girişimin aksine Klarna, varlığının büyük bir bölümünde kârlı olmuştur. Yalnızca son iki yılda, daha fazla büyüme ve teknoloji yatırımı için bu göstergeleri feda etmeye karar verdi. Şirketin kurucusu ve CEO’su Sebastian Semyatkovski’nin belirttiği gibi, yakın gelecekte kâra geri dönmeyi vaat ederek “zarar almamız bizim için çok garip” dedi.
2021’in başından bu yana servis, Fransa ve Yeni Zelanda dahil olmak üzere altı yeni pazara girdi. Klarna, Amerikan pazarında ilerlemek istiyor çünkü çok umut verici. Worldpay, Kuzey Amerika’da “şimdi al, sonra öde”’nin payının 2023 yılına kadar üç katına çıkacağını ve toplam e-ticaret ödemeleri pazarının %3’ünü oluşturacağını tahmin ediyor. Klarna ayrıca aktif olarak diğer teknoloji şirketlerini de satın alıyor.
Klarna pre-IPO’ya vadeli işlemler yoluyla yatırımlar
Klarna 16 yıldır varlığını sürdürüyor ve hala özel sektöre ait. Medya periyodik olarak böyle umut verici bir hizmetin halka arzının (IPO) beklentileri hakkında yazıyor. Evet ve kurucusu Sebastian Semyatkovski bu yılın başlarında Amerikan televizyon kanalı CNBC ile yaptığı röportajda şirketin halka açılmayı planladığını söyledi.
Artık on milyonlarca kullanıcısı olan köklü bir şirket olmasına rağmen, hala özel sektöre ait. Yani, kamu piyasasında doğrudan hisse satın alarak yatırım yapmak mümkün değildir. Ancak alternatif bir yol var – UTEX borsasındaki Klarna hisselerinin vadeli işlemleri.
Bu platform geçen yıl başlatıldı, başlangıçta yalnızca kripto para birimi ticaretinde uzmanlaştı. Ve bu yıl üzerinde yeni bir ticaret aracı ortaya çıktı – pre-IPO (halka arz öncesi) aşamada çeşitli şirketlerin hisselerinin vadeli işlemleri. Bunlar şimdilik özel kalan şirketler, ancak yüksek bir olasılıkla yakında halka açılabilirler.
Ancak, hemen hemen hiçbir finansal hizmet, henüz sıradan kullanıcılara pre-IPO yatırım sunmamaktadır. Üstelik sadece yatırım yapmakla kalmayıp hisse senedi alım satımına da imkan verecek teklifler yok. Bunlar, Klarna pre-IPO vadeli işlemlerinin birleştirdiği özelliklerdir. UTT tokeni ile vadeli işlemler için %50 daha az komisyon ödeyebilirsiniz.
Bu, “sıradan” pre-IPO yatırımlardan daha esnek bir araçtır, çünkü fiyatları hisselerin fiyatına bağlı değildir, sadece borsa kullanıcılarından bu vadeli işlemlere yönelik talebe bağlıdır. Bir Marketmeyker (piyasa yapıcı) – istenen şirketin hisselerini elinde tutan özel bir kuruluş – vadeli işlemler için başlangıç fiyatını belirler ve daha sonra yalnızca likiditeyi korur.
Vadeli işlemler herhangi bir zamanda herhangi bir ceza ve ek ödeme olmaksızın alınıp satılabilir. Tabii ki, bu onları daha deneyimli yatırımcılar için daha uygun, daha riskli bir araç haline getiriyor. Bununla birlikte, vadeli işlemlerin adil fiyatı hakkında sonuçlar çıkarabilen ve bunları alıp satmak için en uygun anı seçebilen kullanıcılar, para kazanma şansına sahiptir.
Pre-IPO vadeli işlemlerin bir son kullanma tarihi vardır. Geldiğinde, kullanıcıların emrindeki tüm vadeli işlemler otomatik olarak satılır. Belirli bir sona erme tarihi, halka arzla ilgili belirli bir olayın meydana gelmesine bağlıdır. Çoğu zaman bu bir IPO’dur, ancak doğrudan bir yerleştirme, bir SPAC şirketi ile birleşme vb. olabilir. Aynı zamanda, olaydan sonra vadeli işlemlerle satışlar bir süre daha devam ediyor.
Bir kez daha, bir vadeli işlem satın aldıktan sonra, kamu piyasasına girmek için sona erme veya Klarna’yı beklemeye gerek yoktur: vadeli işlemlerin fiyatı artarsa, sahibi istediği zaman kâr için satabilir.
UTEX borsasında vadeli işlemlerin avantajları nelerdir?
Bu platform, onu benzerlerinden ayıran birkaç kullanışlı özellik ve yeteneğe sahiptir. Geri bildirimlere bakılırsa, bu özelliklerin kullanıcılar arasında popüler olduğunu gösteriyor. Örneğin, yeni başlayanlar için basit, anlaşılır ve önceden hazırlık gerektirmeyen temel bir arayüz vardır. Ve deneyimli bir yatırımcıysanız, daha ayrıntılı işlevselliğe sahip bir PRO arayüzü vardır (limit sparişleri dahil).
Diğer bir avantaj, sözde fiyat korumasıdır. Bu, kullanıcının bir sipariş göndererek, yalnızca kendisi tarafından belirtilen fiyattan gerçekleştirileceğinden emin olabileceği anlamına gelir. Diğer işlem katlarında, beyan edilen fiyattaki teklifin hacmi yetersizse, emir daha elverişli bir fiyattan gerçekleştirilebilir.
Bir başka kullanışlı özellik de, alış ve satış fiyatları arasında çok yüksek bir fark olduğuna dair uyarılardır. Bu değer %3’ü aşarsa (ki bu düşük likiditeyi yansıtır), arayüzde ilgili bir istem görünür. Bu, bu tür vadeli işlemleri almanızı veya satmanızı engellemez, ancak tüm riskleri dikkate almanıza yardımcı olacaktır.
UTT tokenleri ile indirimli ücretler ödeyin
Standart vadeli işlem komisyonu %3’tür. Ancak, platform tokenleri ile ödeme yaparsanız komisyon yarıya – %1,5’e kadar indirilebilir. UTT’de komisyon ödeme fonksiyonunu ticaret arayüzünde etkinleştirmek çok kolaydır. Doğru, çalışması için hesapta yeterli sayıda token olması gerekir.
UTT, kripto para birimlerine de iyi bir yatırım olabilir. Popülaritesi zaten artıyor. Bir borsa tokeni satın almak ve içinde komisyon ödemek isteyen ne kadar çok kişi olursa, fiyatı o kadar yüksek olur.
Genel olarak, UTEX hesabınızı dolar veya borsada sunulan herhangi bir kripto para birimi ile doldurabilirsiniz. Hesabınıza para yatırdıktan sonra, Klarna’nın ve diğer ilginç özel şirketlerin pre-IPO halka arzından vadeli işlemler satın alabilirsiniz. Toplamda, platformda yaklaşık 20 vadeli işlem zaten mevcut. Web sitesine bakın ve aşina olabileceğiniz isimleri göreceksiniz: Impossible Foods, Robinhood, DigitalOcean, SpaceX ve daha fazlası. Pre-IPO yatırımlar yeni moda olurken acele edin!
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.