Yükleniyor...

Avrupa Birliği Kripto Paralar İçin Yasal Düzenlemeye Hazırlanıyor

2020 yılını diğer yıllara göre kıyasladığımızda, daha fazla ülkenin kripto paralara kapılarını açtığını görebiliyoruz.

avrupa birligi kripto paralar icin yasal duzenlemeye hazirlaniyor

2020 yılını diğer yıllara göre kıyasladığımızda, daha fazla ülkenin kripto paralara kapılarını açtığını görebiliyoruz. Kripto paralara olan talep artarken, Asya ve Afrika’da birçok ülkede kripto paralar için düzenleyici politikalar da oluşturulmaya başlandı.

27 üye devletten oluşan siyasi ve ekonomik bir yapı olan Avrupa Birliği’de, kripto paraların düzenlenmesi için yeni yasa tasarısı ortaya koydu. Sızıntıya uğrayan 167 sayfalık taslakta, düzenleyici yönergeler, stablecoin’ler, Bitcoin (BTC) ve diğer kripto paralar için piyasanın oynaklığını incelemeye yönelik politikalar yer almakta.

Taslağın yasalaşması ile birlikte, Avrupa Birliği üye ülkeleri, gelecekte kripto paraları daha kolay benimseyebilecek.

Bitcoin ve Libra Taslağın Öncelikli Kripto Paraları

Geleneksel bir Avrupa medya kuruluşu olan Euractiv’e göre, Avrupa Komisyonu’nun kripto para yasa teklifi” “sistematik” ve “popüler” dijital paralar dahil olmak üzere birçok farklı kripto parayı kapsayacak.

Facebook’un kripto parası Libra, Avrupa Birliği tarafından yüksek riskli bir stablecoin olarak tanımlanıyor. İkinci olarak ise Bitcoin’in mutlaka düzenleyici politikalara tabi olması taslağın ana maddelerinden birisi.

Almanya, Fransa ve Malta gibi üye devletler, kripto para piyasasında sıklıkla görülen manipülasyonları engellemek için, hali hazırda bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.

Libra ve Avrupa Birliği Arasındaki Buzlar Kolay Kolay Erimeyecek

AB’nin dijital paraları düzenleme planı ilk olarak Haziran ayında, Mali Hizmetlerden Sorumlu Başkan Yardımcı Valdis Dombrovskis’in, Avrupa Birliği’nin kripto para düzenlemelerinde yol gösterici olacağını belirtmesinin ardından patlak vermişti.

Daha öncesinde, Avrupa Birliği üye ülkelerin maliye bakanları 2019 toplu olarak yaptığı açıklamada, Libra gibi özel para birimlerinin risk faktörlerinin tam anlamı ile analiz edilene kadar, Avrupa’da hoş karşılanmayacağını belirtmişlerdi.

Libra, 2019 yılında 2.7 milyar kullanıcıya hizmet veren Facebook tarafından duyurulduktan sonra, Avrupa Birliği, stablecoin’lerin oluşturduğu havanın, kendi egemenliklerine karşı bir tehdit oluşturduğu gerekçesiyle, bu tarz kripto paralara karşı çıkmıştı. Ancak birçok ülkede olduğu gibi, Avrupa Birliği’de büyüyen kripto para piyasasına engel olamayacak ve bazı düzenlemelere gidecektir.

Libra’ya karşı çıkan ve manipülasyona açık olduğunu belirten Avrupa Birliği Merkez Bankası yaptığı açıklamalardan kısa bir sonra, kendi dijital parası için çalışmalara başladığını duyurdu. AB ve Libra arasındaki zorunlu ilişkiye rağmen, Libra’nın da düzenleyici teklife dahil edilmesi, tartışmalı stablecoin için de bir umut oldu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.