Yükleniyor...

Avrupa Birliği, Dijital Kimlikler İçin Sıfır Bilgi Kanıtlarını Kullanmayı Düşünüyor

AB Komitesi tarafından onaylanan sıfır bilgi kanıtlarını kullanma önerisi, güncellenen mevzuatın bir parçası olabilir.

AB

AB Komitesi tarafından onaylanan sıfır bilgi kanıtlarını kullanma önerisi, güncellenen mevzuatın bir parçası olabilir. 

Avrupa Birliği, bir yandan katı veri koruma düzenlemelerini uygularken bir yandan da merkez bankası dijital para birimi (CBDC) projesi, özel kripto para birimlerinin anonimlik standartlarından yoksun. 

AB, Dijital Kimlik Alanında Hayati Bir Adım Attı

AB milletvekilleri geçtiğimiz hafta, vatandaşların dijital kimlikleri alanında mahremiyeti benimsemek adına hayati bir adım attı. 9 Şubat’ta Sanayi, Araştırma ve Enerji Komitesi, Avrupa dijital kimlik çerçevesine (eID) yaptığı değişikliklere sıfır bilgi kanıtları standardını dahil etti. Bu gelişme, komite’de 8’e karşı 55 oyla kabul edildi. Taslak şimdi müzakerelerin üçlü aşamasına geçecek. 

En son taslak hala halka açık olmasa da, basın açıklaması AB vatandaşlarına verileri üzerinde tam kontrol ve hangi bilgilerin kiminle paylaşılacağına karar verme seçeneğinin verileceğini belirtiyor ve bu durumu şu sözlerle açıklıyor: “Yeni eID, vatandaşların bugün olduğu gibi ticari sağlayıcılara başvurmak zorunda kalmadan Avrupa dijital kimlik cüzdanı aracılığıyla kendilerini tanımlamasına ve doğrulamasına izin verecek. Bu, güven, güvenlik ve mahremiyet endişelerini artıran bir uygulama.” 

Sıfır bilgi kanıtları, dijital para birimlerinde yasal uyumluluk ve mahremiyet sağlamak için olası bir araç olarak son zamanlarda araştırmacıların odak noktasında yer alıyor. 

Mina Protokolü’nün sağlayıcısı olan San Francisco merkezli Mina Vakfı’nın ortak bildirisi; Alman Hauck Aufhauser Lampe Bankası ve Lüksemburg Üniversitesi’nin, disiplinlerarası güvenlik, güvenilirlik ve sıfır bilgi kanıtının Avrupa’nın eIDAS elektronik kimlik sistemine tam olarak nasıl bağlanabileceğini gösterdi. 

Ancak, herkes bu çözüme ikna olmadı. Cointelegraph için yazan Veri Labs CEO’su ve kycDAO’nun kurucu ortaklarından Balazs Nemethi, kanıtların tek başına yetersiz kaldığı ve bir işlemin katılımcıları arasında kişisel bilgi paylaşımının gerekli olduğu durumlarda yalnızca zincir dışı çözümlere güvenmenin tavsiye edildiğini iddia etti. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.