Arweave, verilerin süresiz olarak depolanması için bir platform sunmayı amaçlayan merkezi olmayan bir depolama ağıdır. Arweave ağı, ağ bilgilerini süresiz olarak depolamak için “madencilere” ödeme yapmak için yerel bir kripto para birimi olan AR coin kullanır. Proje ilk olarak Ağustos 2017’de Archain olarak ilan edilmiş, daha sonra Şubat 2018’de Arweave olarak yeniden adlandırılmış ve resmi olarak Haziran 2018’de piyasaya sürülmüştür.
Arweave (AR) Nedir?
Arweave, dosyaları dağıtılmış bir bilgisayar ağında kalıcı olarak depolamayı amaçlayan bir yazılımdır. Amacı, efsanevi İskenderiye Kütüphanesinden farklı olmayan bir şey inşa etmektir: yani ebediyen devam eden bir dijital arşiv…
Bu nedenle, Arweave’in, her ikisi de veri depolama hizmetleri satın almak ve satmak isteyen kullanıcılar için pazarlar oluşturmak için kripto para birimleri kullanan Filecoin ve Sia gibi diğer merkezi olmayan depolama platformlarıyla birçok ortak noktası vardır.
Bu iddialı protokoller gibi Aarweave de Google, Amazon ve Microsoft gibi mevcut depolama devlerinin hakim olduğu bir pazarı bozmaya çalışır. Bununla birlikte, Arweave’i rakiplerinden ayıran şey, AR kripto para birimi etrafında oluşturulan benzersiz teşvikler yoluyla verileri kalıcı olarak depolama taahhüdüdür.
Arweave’in tasarımı, teorik olarak, merkezi olmayan depolama hizmeti için ilk ödemeler yapıldıktan sonra bile, verileri depolayan kişilerin gelir elde etmesini sağlaması gerektiği anlamına gelir.
Ayrıca, Arweave’de depolanan dosyalara geleneksel web tarayıcıları aracılığıyla erişilebilir, yani herhangi bir özel cüzdan veya blok zinciri hizmeti gerektirmezler. Geliştirme aşamasındaki diğer dikkate değer özellikler arasında, kullanıcılarının yasa dışı içeriği denetlemesine olanak tanıyan bir oylama mekanizması yer alıyor.
2022 itibarıyla, Arweave, bu ünlü kurumun verilerinin kurcalanmaya karşı dayanıklı kalmasına yardımcı olacağını umduğu bir ortaklıkla İnternet Arşivi’nden veri depolamaya başlamıştır.
Arweave Kurucusu Kimdir?
Arweave, ilk olarak 2017’de Archain olarak adlandırıldı, ancak 2018’de Arweave ekibinin başlangıç hızlandırıcısı Techstars’a katılmayı kabul etmesiyle yeniden markalaştı.
Arweave daha sonra 2019’da Andreessen Horowitz ve Union Square Ventures gibi tanınmış risk sermayesi şirketlerinden 5 milyon dolar topladı.
Mart 2020’de Arweave, ağ üzerine inşa edilen kullanıcı ve geliştirici topluluğunu büyütmek için harcanacak ek 8,3 milyon dolarlık fonu duyurdu.
Arweave Nasıl Çalışır?
Arweave tam olarak bir blokzinciri değildir. Çoğu kripto para birimi için tipik tasarım olan işlemleri ve verileri içeren bir blok zinciri yerine, Arweave verilerini bir blok grafiğinde saklar.
Bu, her bloğun Arweave’deki önceki iki bloğa bağlı olduğu ve “blok örgüsü” adı verilen bir yapı oluşturduğu anlamına gelir.
(Bir grafik yapısı kullanan diğer kripto para birimleri arasında Hedera Hashgraph bulunur.)
Erişim Konsensüsü Kanıtı
Areweave’in tasarımı aynı zamanda işlemlerin doğruluğunu kontrol etme şeklinin çoğu kripto para biriminden farklı olduğu anlamına gelir.
Bitcoin’in ağındaki bilgisayarlardan matematiksel bir bulmacayı çözmek için rekabet etmelerini istediği yerde – iş kanıtı adı verilen bir süreç – Arweave “erişim kanıtı” adı verilen farklı bir mekanizma kullanır.
Kısacası, Arweave ağda yer alan her bilgisayarın yeni bir işlem paketinin daha önceki bir paketten rastgele seçilmiş bir işaretleyici içerdiğini kontrol etmesini gerektirir.
Bu işaretçi varsa, yeni işlemler ağa eklenebilir. Yeni bir paket ekleyen bilgisayara AR kripto para birimi şeklinde bir ödül verilir.
Erişim kanıtı, Arweave ağındaki bilgisayarların tüm yeni işlemlerin doğru olduğunu ve eski işlemlerin değiştirilmediğini doğrulayabilmesine yardımcı olur.
İçerik Denetleme
Arweave ağının diğer bir özelliği, yazılımı çalıştıran herkesin depolamak istedikleri veri türünü seçme yeteneğidir. Bu işlem, Arweave’de içerik denetimi olarak bilinir.
Basitçe söylemek gerekirse, ağdaki bilgisayarlar ne tür içeriği barındırmak istediklerine karar verebilir.
Belki de görüntüleri değil, yalnızca ses dosyalarını barındırmak istiyorlar. Ağa yeni içerik yüklendiğinde, Arweave her bilgisayara verileri kabul edip etmeyeceğini soracaktır.
Yine de, daha yoğun veri depolama gerçekleştirmek için teşvikler var, çünkü bunu yapan kullanıcılar daha büyük bir işlem ücreti yüzdesi ile ödüllendirilecek.
AR Coin’i Değerli Yapan Nedir?
AR, Arweave ağının para birimidir. Veri depolamak isteyen kullanıcılar, dağıtılmış veri depolama için ödeme yapmak için AR satın almalı ve ağdaki depolama hizmetleri sağlayan bilgisayarlar AR coinleri ile ödeme kabul etmelidir.
Yatırımcılar için not, dolaşımdaki AR tokenlerinin sayısının 66 milyon adet ile sınırlı. AR kripto para biriminin ilk dilimi, Arweave’in piyasaya sürüldüğü Haziran 2018’de oluşturuldu. O zaman, 55 milyon AR token oluşturuldu.
Ek 11 milyon AR tokeninin, ağ üzerinde depolama hizmetleri gerçekleştiren bilgisayarlara kademeli olarak serbest bırakılması planlanıyor.
Özellikle, ağdaki ödemeler, depolama maliyetlerinin zaman içinde düşmeye devam edeceği varsayımıyla hesaplanmaktadır. Sonuç olarak, Arweave ağında depolama için ödeme yapmak, kalıcı veri depolama için bir kerelik peşin ödeme yapmak gibidir.
Diğer blok zinciri veri depolama şemaları gibi, AR ödemeleri de Arweave ağındaki depolama hizmetleri sağlayan bilgisayarlara gider. Ancak, ödemeler doğrudan her kullanıcıya ödenmez. Bunun yerine, bir havuzda toplanır ve zaman içinde yavaş yavaş bilgisayarlara dağıtılır.
Bu ücret havuzu, Depolama Bağışı olarak bilinir. Diğer bağış türleri gibi, kendisine yatırılan sermaye havuzundan getiri elde etmeyi amaçlar.
Faiz biriktiren bir banka hesabındaki nakit gibi, zaman içinde değer olarak depolama kazanımları için kullanıcılar tarafından ödenen ücretler havuzu. Bu havuz değer kazandığı için birkaç yıl boyunca depolama yapan bilgisayarlara düzenli ödemeler yapabilmektedir.
AR Coin Yorum ve Geleceği
Web’in depolama için Amazon, Google, Microsoft veya Alibaba gibi merkezi hizmetlere aşırı derecede bağımlı olduğunu düşünüyorsanız, Arweave’i ilgi çekici bulabilirsiniz.
Ayrıca, bu gelecek için özel vizyonuna inanıyorsanız, Arweave’i kullanmak isteyebilirsiniz.
Filecoin ve Sia gibi rakiplerin aksine, Arweave kalıcı depolamaya odaklanmıştır. Bu, geleneksel bir müze veya kütüphaneye benzer şekilde, dijital verilerin sonsuza kadar depolanması gerektiğini düşünüyorsanız, AR belirtecinin ilginizi çekebileceği anlamına gelir. Bilgisayar operatörleri de daha iyi, daha kalıcı bir ağa katkıda bulunarak depolama alanı satmanın ve para kazanmanın çekici bir yolunu bulabilir.
AR Coin Kaç TL?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 AR Coin 855.64 TL TL’den işlem görüyor. AR Coin fiyatı son 24 saat içerisinde -7.02% değişim gösterdi. AR Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise 253,593,509 $ dolar, toplam piyasa değeri ise 1,609,339,925 $ dolar seviyesinde.
AR Coin Kaç Dolar?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 AR Coin 24.62 $ dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Mart ayı itibariyle AR Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 90.94 dolarla kaydetti. Bununla birlikte AR yılın en düşük seviyesini ise 7,11 dolarla belirledi.
Arweave Hangi Borsalarda Var?
Arweave coin satın alınabilecek kripto para borsaları aşağıdaki gibidir:
- Binance
- KuCoin
- Bittrex
- Hobi
- Gate.io
- Bybit
- OKX
- Bitget
- MEXC
- Bitvavo
- Bitrue
- BitMart
- BingX
- XT.COM
- Nominex
- Hotbit
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.