Yükleniyor...

2014 Yılı Bitcoin Tahminleri

Bitcoin için oldukça hareketli ve spekülasyonlarla dolu geçen 2013 yılının ardından, Bitcoin hakkındaki tahminleri okuyucularımıza sunmak istedik.

Başlıksız 1

Bitcoin için oldukça hareketli ve spekülasyonlarla dolu geçen 2013 yılının ardından, Bitcoin hakkındaki tahminleri okuyucularımıza sunmak istedik. 2014 yılının Bitcoin’e neler getirebileceğini anlatacağımız bu yazımıza, okuyucularımızın da katkıda bulunması ile birlikte, Bitcoin hakkında güzel bir beyin fırtınası yaratacağımızı umuyoruz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

1. 100 milyon dolardan fazla para, Bitcoin start-uplarına yönlenecek.

2014 yılında mevcut sermaye havuzundaki paranın; alım-satım kategorisindeki (BTC China), ödeme sistemi kategorisindeki (BitPay), online cüzdan kategorisindeki (CoinBase) ve diğer kategorilerdeki Bitcoin start-upları arasında dağılım göstereceği tahminlenmektedir. Bu paranın büyük çoğunluğunun, kendi segmentinde pazar payının önemli bir kısmını elinde tutan oyunculara yönelmesi muhtemeldir. Bu kadar büyük bir Bitcoin sermayesini piyasaya sürüp, piyasadaki likiditeyi ve tüccar sayısını artırmak oldukça zor bir iş olacağından; bu işi yapan start-upların değerlemelerinin yüksek olacağı beklenmektedir.  Bu da demek oluyor ki sermayenin bu alana yönlenmesi ile Bitcoin’in büyümesi ve pazara adapte edilmesi kısmında bolca sermaye kaynağı elde edilebilecektir.

2. Bitcoin üretimi (Mining) durmayacak.

Birçok basın-yayın organı ve kişisel fikirlere göre, Bitcoin üretimi (mining) artık durmuş durumda. Fakat bunlara karşı olarak Butterfly Labs ve HighBitcoin şirketleri, girişimcilerin Bitcoin üretimine oldukça iyi adapte olduklarını belirtiyor. İşlemlerin ve işlem ücretlerinin artmasıyla, büyük şirketlerin veri merkezlerindeki ekipmanları ile kendi Bitcoin üretimlerini yapması ve bunları işlemlerinde kullanması, bu şirketler için oldukça kârlı gözüküyor. Orta düzeydeki şirketler bu kadar büyük ölçekte harcama yapamayacaklarından, bulut tabanlı mining (cloud-based mining) ile yetineceğe benziyor. Son olarak, küçük şirketler de bu tarz harcamalara güç yetiremeyeceğinden işlem ücretlerini, Bitcoin ağına ödemek zorunda kalacaklar. Tabiki de hatırlatmakta fayda var, bu işlem ücretleri Visa ve MasterCard işlem ücretlerine göre oldukça düşük seviyede kalmaya devam edecek. Yani 2014′ ün sonlarına doğru, büyük ve orta ölçekteki şirketlerin, Bitcoin üretimi (mining) için yatırım yapmaya başladıklarını görebileceğiz.

3. 2014 yılında sadece beş adet “alt-coin*” yoluna devam edecek.

*Alternatif Kripto para birimleri

Bitcoin’in açık kaynaklı olarak piyasaya sürülmesi ile, diğer “alt-coin”lerin de ortaya çıkacağı belliydi. Fakat bunların çoğu (şu anda 50’nin üzerinde “alt-coin” mevcut) bariz bir şekilde, insanları sömürmektedir. “Alt-coin” leri 3 kategoriye ayırabiliriz:

a. Ponzi düzeninde olan “alt-coin”ler -ki bu “alt-coin” kurucularının tek amacı, fiyatın yukarı çıkmasını bekledikten sonra, vurgun yaparak insanları soyma amacıdır.-

b. Daha kolay üretilen (mining yapılan) ve piyasadaki likiditesi Bitcoin’e göre daha çok olan “alt-coin”ler

c. Temel inovasyonlar üzerine kurulmuş, özel adaptasyonlar geliştirmiş ve özel güvenlik protokolleri olan “alt-coin”ler

Çoğu kişiye göre, “c” kategorisindeki alt-coin’in sürekliliğini koruması daha belirgin gözüküyor. Örneğin bu kategoriye koyabileceğimiz PPC coin, proof-of-work sistemine ek olarak proof-of-stake sistemini duyurdu. Bunlar listemizdeki “hayatta kalacak” olan alt-coin çeşitleri. 2014’ün ilerleyen zamanlarına doğru, bu kanımızın doğrulanacağına inanıyoruz.

4. Bitcoin topluluğu aralarında “anonimlik” de bulunan birçok problemi çözecek.

Hükümetlerin ve finansal kurumların, Bitcoin’le iş birliği yapmalarının önündeki en büyük engel “işlemlerin anonimliği”. Hükümetlere göre Bitcoin’in bu özelliği, Bitcoin’in para aklama veya terörizm eylemleri için kullanılmasını arttırıyor. İyi haber ise, dünyadaki Bitcoin topluluğunun protokolleri sürekli geliştirme çabasında olduğudur. Bu durumda, Bitcoin’in hükümetlerce kabul görmesi için, Bitcoin topluluğunun “anonimlik” sorununu çözecek bir çözüm ile ortaya çıkacağına inanıyoruz. Buna çözüm olabilecek girişimlerden biri, finansal kurumların kullandığı KYC formunu (Know Your Customer); exchange sitelerine, cüzdan servislerine ve diğer Bitcoin şirketlerine entegre etmek olabilir. Fakat öteki yandan, çoğu kişinin Bitcoin’in anonimliği için kullandığını da biliyoruz.

5. ABD, Çin ve diğer global güçler, Bitcoin adaptasyonundan yana değil!

FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network in US), PBOC (People’s Bank of China) and RBI (Reserve Bank of Indıa) gibi güçlü kurumların Bitcoin’e reaksiyonu şu an için, ortak bir noktada birleşmekte: “Kontrollü ve geniş bir finansal sistemin, anonim olan ve illegal faaliyetlerde kullanılabilecek bir kriptopara birimi ile adaptasyonu mümkün değildir.” Tarihinde para birimleri ile sorunlar yaşayan ve etkin bir para politikası bulunmayan ülkelerin, Bitcoin adaptasyonu için önde gelen ülkeler olması gayet açık gözüküyor. Yakın zamanda ABD ve Avrupa’daki başarılı internet girişimleri ve mobil uygulamalar, Bitcoin ile adaptasyona başladılar bile. Zynga, yakın bir zaman önce Bitcoin’i ödeme sistemi olarak denemeye başladığını duyurdu; Spotify ve Netflix benzerlerinin de Bitcoin ile ödeme almaya başlaması, bizleri hiç şaşırtmayacaktır doğrusu.

6. Hindistan ekosistemi limitli spekülatörler ve mining havuzları yüzünden gelişmekte yavaş kalacak.

Hindistan ekosistemindeki Bitcoin start-upları, exchange sitesi Unocoin, cüzdan servisi Zuckup ve mining havuzu Coinmonk ve diğer fikirlere rağmen, Çin ve ABD’deki yüzlerce girişime göre oldukça kısıtlı sayıda kaldı. Bugünlerde, start-upların uluslararası alanda mı, yoksa yerli olarak mı hizmet vereceğini anlamak için kanıtlar bulunmaktadır. Mesela, Singapur menşeili itBit exchange sitesi, Hindistan’daki müşterilerini hedef almaya başladı bile. Uluslararası servisler, karmaşık algoritmik problemleri çözerken daha kolay ve güvenli çözümler sunuyor, bu da inandırıcılıklarını artırıyor. Bu da onları uzun soluklu dönemde daha dayanıklı yapıyor (CoinBase, hırsızlıkları önlemek için, private key‘lerin çözümünü zorlaştırdı.) ve Hindistan pazarında daha önde kılıyor. Hindistan’da kullanıcılarda Bitcoin ile ilgili farkındalık yaratmaya çalışan aktif bir Bitcoin topluluğu bulunuyor. 2014’ün ilerleyen zamanlarında Bitcoin ile ilgili uluslararası düzeyde bir girişimin Hindistan’dan çıkması, diğer ülkeleri de bu konuda cesaretlendirir. (Özellikle Türkiye’yi!..)

7. Bitcoin kullanımı “Bitcoin yatırımı” ve “para transferleri”nin de ötesinde olacak.

Bitcoin’in protokolleri ile Bitcoin, yatırım yapılmaya ve para transferlerinde kullanılmaya oldukça yatkın bir görüntü sergilemekte. The Bitcoin kuruluşu, “block chain” konusunda önemli değişiklikler yaparak büyük bir adım attı. Bu sayede yapılabilecek tüm inovasyonların önü açılacak, hatta hükümetlerin Bitcoin hakkında tam bir bilgi sahibi olabilmesi sağlanacak; böylece Bitcoin’in kapatılmasının ya da bastırılmasının ne kadar zor olduğu da hükümetlerce bilinecek. Şu ana kadarki girişimlerden hiçbirinde Bitcoin “coin” olarak ya da “bir para birimi” olarak kullanılmıyor. 2014 yılında bu alanda da girişimler olacağını umuyoruz.

8. “Bitcoin Tarayıcısı” bu yıl gelecek.

Netscape tarayıcısı, internetin anlaşılmasını ve bu konumlara gelmesini sağladı. Aynı şey Bitcoin için de gerçekleşecek. Ortalama bir insanın, Bitcoin’in nasıl üretildiğini, kullanıldığını ve Bitcoin’e nasıl yatırım yapıldığını anlaması hala oldukça güç. Coinbase ve diğer girişimlerin güvenli algoritmalar üzerinde çalışması, hala Bitcoin’i dijital ortamda depolamayı kolaylaştırmış değil. Bu yüzden “bir tarayıcının internet üzerinde etkisi gibi”, bir ürün ya da inovasyonun da Bitcoin üzerinde aynı etkiyi bırakması, 2014 yılı için beklenenler arasında olacak. Bu inovasyonlar Bitcoin’e geçişi oldukça pürüzsüz duruma getirecek.

9. Bitcoin fiyatı 2014’ün sonunda, 4000-5000 dolar arasında olacak.

Bazı spekülatörlerin, Bitcoin fiyatının 100.000 dolara ulaşacağını söylemesine rağmen, bazılarına göre Bitcoin’in ulaşabileceği maksimum değer 1.300 dolar değerinde. Tüm bu tahminler belli bir temele dayansa da benim de kendime göre basit bir tahmin açıklamam var. Bitcoin’in fiyatı en basit şekilde arz-talep dengesine göre yükselecek veya düşecek. 2014 yılında, Zynga’nın Bitcoin’i ödeme sistemi olarak test etmesiyle birlikte; Facebook, Twitter gibi büyük sosyal ağların da Bitcoin’i kullanmaya başlayacağını düşünüyorum. Eğer böyle bir girişim olursa -ki bu oldukça büyük bir olasılık- Bitcoin’e duyulan talep, kısa bir süre içerisinde tavan yapacaktır. Sadece Facebook ve Twitter yüzünden değil, bu talebi ön gören borsa canavarları da fiyatların yükseleceğini düşünüp, Bitcoin’i talep yağmuruna tutacaklardır. Bu tahminler doğrultusunda 2014 yılının sonlarına doğru Bitcoin fiyatının 4000-5000 dolar arasında olması hiç de şaşırtıcı olmaz. Hatta ilerleyen yıllarda 100.000 dolar değerine ulaşması bile…

10. Satoshi Nakamoto, Time’s Person of the Year 2014 kapağında yer alabilir.

Satoshi Nakamoto ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.