Yükleniyor...

1 Milyar TL’lik Turcoin Vurgununa 11.766 Yıla Kadar Hapis İstemi!

Milli duyguları sömürerek, “Türkiye’nin ilk milli kripto para birimini geliştireceğiz” diyerek yatırımcılardan 1 milyar TL toplayan Turcoin yöneticileri Muhammet Satıroğlu ve Sadun Kaya 20 Haziran'da yakalanarak gözaltına alınmışlardı.

turcoin vurgunu

Milli duyguları sömürerek, “Türkiye’nin ilk milli kripto para birimini geliştireceğiz” diyerek yatırımcılardan 1 milyar TL toplayan Turcoin yöneticileri Muhammet Satıroğlu ve Sadun Kaya 20 Haziran’da yakalanarak gözaltına alınmışlardı.

Muhammet Satıroğlu ve Sadun Kaya Kuzey Kıbrıs merkezli Hipper A.Ş.’nin yöneticileriydiler. “Bitcoin’e rakip Turcoin geliyor” ve “Yerli ve milli” sloganlarını kullanıyorlardı. Şirket, yatırımcılarının desteğini aldıktan sonra Turcoin madenciliği için 100 milyon liralık yatırımla 2 tesis kuracağını duyurmuştu. Tesisler için 20 kilometre uzunluğunda kablo döşeneceği, 24 bin ekran kartı kullanılacağı öne sürülmüştü. O kadar iddialıydılar ki Turcoin’in fiyatını bile önceden belirlemiş ve 100 dolar olarak açıklamışlardı.

176 bin kişinin dolandırıldığının iddiasına ilişkin Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmasını tamamladı. Savcılık tarafından hazırlanan 60 sayfalık iddianamede Muhammet Satıroğlu ve Sadun Kaya hakkında “tacir veya şirket yöneticileriyle kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçundan dosyadaki müşteki sayısınca 3’er yıldan 10’ar yıla kadar olmak üzere toplam 3 bin 530’ar yıldan 11 bin 766’şar yıla, diğer 35 sanığın da “tacir veya şirket yöneticileriyle kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı”, “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” suçundan 4’er yıldan 13’er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Savcılık iddianameyi Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme iddianameyi kabul etti. Davanın ilk duruşması ise 28 Şubat 2019 görülecek. İddianame’ye göre dolandırıcılar toplantılara ünlü manken ve sunucuları davet ederek yatırımcıların güvenini kazanmaya yönelik girişimlerde bulundular. Ayrıca iddianameye göre yatırımcılar cüzi miktarlarda yüksek kar vaadinde bulunduğu belirtiliyor.

Sadun Kaya savunmasında nakit girişi yapan yatırımcılara komisyon ve elektrik masraflarını düştükten sonra para gönderimi yaptığını iddia ederken, Muhammet Satıroğlu aldığı para karşılığında yatırımcılara dijitalde hiçbir karşılığı olamayan “Hippara” gönderdiğini söyledi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.